Lena Kovačević i mladi džezeri u Domu omladine Beograda povodom Svetskog dana džeza

Dom omladine Beograda obeležiće Međunarodni dan džeza – 30. april, celovečernjim programom u slavu istorije džez muzike. Centralni deo proslave biće koncert naše popularne džez-pop pevačice Lene Kovačević. Ona će sa svojim bendom izvesti numere sa aktulenog albuma „San“, ali i neke od najlepših džez standarda. 

Kao specijalni gosti, publici će se predstaviti i talentovani učenici džez odseka  srednje Muzičke škole „Stanković“

U uvodnom delu programa biće održan i besplatan koncert mladih džezera na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda, sa početkom u 18 časova. Najpre će nastupiti studenti Fakulteta muzičke umetnosti sa odseka za džez i popularnu muziku, okupljeni u MPL kvartet.  U 19h program se nastavlja nastupom benda Funktastic Coalition, koji predvodi mladi džez trombonista iz Novog Sada, Nemanja Zlatarev.  

 

Lena Kovačević je završila srednju muzičku školu u Beogradu, odsek klavir, paralelno nastupajući na takmičenjima i muzičkim festivalima, uključujući Exit 2001. godine. Diplomirala je džez pevanje 2006. godine na prestižnom Muzičkom konzervatorijumu u Amsterdamu.  Studirala je u klasi eminentnih evropskih profesora.  Snimala je, nastupala i učestvovala u mnogim projektima muzičara sa svih strana sveta, pri tome je učestvovala na seminarima brojnih muzičara među kojima su:  Bobby McFerrin, Richard Bona, Mark Murphy. Tokom perioda studiranja  usavršavala se u oblastima komponovanja i pisanja tekstova.

Lenin CD “San” je najprodavaniji album u Srbiji među izdanjima iz celog regiona, u novembru i decembru 2013. godine, prema zvaničnim podacima. “San” se sastoji od džez-pop verzija regionalnih hitova i tri originalne pesme. U decembru 2013. godine Lena je održala uspešan solistički koncert u Beogradu, u Domu sindikata, a nastupila je i povodom dočeka Nove godine na Trgu u Novom Sadu.

Lena Kovačević ističe da je veoma ponosna na činjenicu što je ostala dosledna muzici koju voli i upravo tim „svojim“ zvukom došla do svoje publike.

„Smatram da džez nigde nije muzika mase, na neki način to je možda dodatna lepota ove muzike. Oduvek je džez neka vrsta ’ekskluzive’.  Srećna sam što se bavim žanrom koji volim, a uspeh je na neki način došao posle puno truda.“, kaže Lena i dodaje: „Moja priča je oduvek bila ’korak po korak’. Sa druge strane, mediji takođe utiču na ukus publike. Vreme je da se neka dobra muzika vrati na radio i televiziju, da je bude više.  Uvek je bilo manje medijskog prostora za džez, posebno u Srbiji poslednjih godina, ali ona stiže do slušalaca, imali smo koncert u punoj sali Doma sindikata u decembru, dakle ipak ta muzika je došla do onih koji je vole.“

 

Prvi Lenin autorski album „Dobar dan za pevanje“ izašao je 2009. godine, namenjen domaćem i inostranom tržištu, sa originalnim pesmama snimljenim na srpskom i engleskom jeziku. Album je inspirisan džez i pop muzikom, kao i zvukom Balkana. 

Sa čuvenim belgijskim producentom Buscemi-em snimila je verziju čuvene srpske tradicionalne pesme “Gusta mi magla padnala”,  koja se našla na albumu koji je objavila kuća EMI

O tom iskustvu Lena Kovačević kaže: „Buscemi je zaista sjajan producent, za diskografsku kuću Blue Note izdaje već  više od deset godina i upravo se njegova karijera negde i bazira na pronalaženju zanimljivih pesama sa različitih strana sveta i njihovim obradama. To je bila njegova vizija pesme, ja sam priznajem zaljubljena u tradicionalniji zvuk kad je tradicionalna muzika u pitanju, ali volim da uvek čujem nešto novo, posebno kada je u pitanju naša muzika.“

 

Lena najavljuje i neka iznenađenja za predstojeći koncert: „Na koncertu povodom Svetskog dana džeza, 30. aprila u Domu omladine Beograda, će biti zastupljene numere sa novog albuma SAN, nekoliko džez standarda sa posebnim aranžmanima, a biće i iznenađenje za publiku: omaž jednom sjajnom domaćem autoru, ali to ostaje tanja do samog koncerta.“

Nakon koncerta u Domu omladine Beograda, Lenu Kovačević očekuju koncerti na Balkanu, te nastup na obnovljenom „Beogradskom proleću“.

 

Ulaznice za koncert Lene Kovačević su u prodaji preko EVENTIM mreže, po ceni od 700 dinara.

 


Komentari