“Lažni dokumentarci” na 8. Festivalu srpskog filma fantastike

U Domu omladine Beograda do 19. oktobra traje 8. Festival srpskog filma fantastike u kome će se za ”Koskara” nadmetati preko 20 ostvarenja. Tim povodom razgovarali smo sa Draganom Jovićevićem, programskim direktorom FSFF. “Takmičarski deo je svake godine na različitu temu. Ove godine smo došli do zaključka da je najbolje da to budu takozvani ’lažni dokumentarci’, odnosno ’Found footage’ filmovi.

 

Oni predstavljaju podžanr horor filma, a postali su posebno popularni tokom poslednjih desetak godina, sa pojaviom hita Projekat: Veštica iz Blera. Kroz lažnu dokumentarnu priču filma razvija se radnja koja ima strukturu horora. Odabir ove teme za takmičarski deo se pokazao kao pravi potez jer se prijavilo čak šest filmova, od kojih su dva dugometražna, što nije zanemarljiv podatak“, ističe Dragan Jovićević.

Upravo jedan od tih filmova otvorio je u Domu omladine Beograda FSFF  – Naprata Mladena Milosavljevića.

„Namera nam je bila da iskoristimo jedan film iz selekcije i da njegovom projekcijom podržimo prateći program filmova koji se takmiče za nagradu ’Piramida’, a koja se u toj kategoriji dodeljuje samo jednom ostvarenju. U ostalih šest kategorija, filmovi se nadmeću za ’Koskare’, statuu koja predstavlja kombinaciju elemenata ’Oskara’ i ljudske lobanje“, objašnjava Jovićević.

Jedna od karakteristika ovakvih filmova je i činjenica da se rade sa veoma malo novca. Od Veštice iz Blera do Paranormalnih aktivnosti, uglavnom su snimani malim digitalnim kamerama sa svega nekoliko glumaca. Naglasak je stavljan na stvaranju što uverljivijih scena u okviru zadatih sredstava, što su naši autori veoma dobro shvatili.

“Film Naprata Mladena Milosavljevića dobar je primer kako se sa malo sredstava može postići odličan efekat horora jer je to film koji se zasniva na narodnim mitologijama i predanjima. Zanimljivo je da je u njemu korišćena i šminka, što se retko može videti u filmovima ovog tipa jer se teži da glumci budu što uverljiviji. Međutim, ovde je korišćena kako filmska maska, tako i specijalni efekti, pa film izgleda brutalno jer čitava radnja deluje veoma realno”, ističe Dragan.

Publika će na 8. Festivalu srpskog filma moći da vidi i film Pali anđeo Marka Marinkovića koji traje 96 minuta, a uradila ga je grupa entuzijasta. Priča prati junake na snimaju filma koje polazi po zlu, a potom se razvija u nekoliko smerova.

,,Za razliku od Palog anđela, filmovi Terrified i Found Footage  predstavljaju pokušaje da se u jednom mini filmu napravi stil horora. Predstavljaju eksperimente i stižu iz BIH i Makedonije što programu daje i regionalni takmičarski karakter. Takođe, preporučio bih i film Beskonačni hodnik Bojana Stefanovića koji je bio inspirisan japanskim horor filmom specifičnim zbog korišćenja raznih efekata, ali i narodnih predanja, mitova. Stojanović je hteo da te žanrovske matrice reinterpretira u domaćem filmu. Tako da je to potpuni košmar od filma”, navodi Dragan Jovićević.

Publika će moći da čuje iskustva autora filmova na tribini posvećenoj “Found footage” filmovima, „Šok koridor“ koja će biti održana u petak, 18. oktobra, a čiji moderator će biti Nenad Bekvalac.

Cena dnevne ulaznice je 150 dinara, program poslednjeg dana FSFF je besplatan!

Više o festivalu: https://www.domomladine.org/filmovi/8-festival-srpskog-filma-fantastike/

Komentari