Kulturni centar Novi Pazar u poseti Domu omladine Beograda

Potpisivanje protokola o saradnji i poklon predstava beogradskoj publici 7. aprila!

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine Beograda, Marko Stojanović početkom marta je posetio Kulturni centar Novi Pazar, gde je o vidovima saradnje dve ustanove razgovarao sa Huseinom Memićem, direktorom ovog kulturnog centra i delom uredničkog kolegijuma, kao i sa predstavnicima omladinskih organizacija tog grada.

Dogovoreno je da se brojni predlozi za saradnju ove dve ustanove kulture, o kojima je bilo reči na sastanku, ozvaniče i krunišu potpisivanjem protokola o saradnji, koji će pružiti pravni okvir za realizaciju zajedničkih programskih akcija. Protokol o saradnji biće potpisan u ponedeljak, 7. aprila u podne u Domu omladine Beograda, a naši prijatelji iz Novog Pazara prikazaće pred beogradskom publikom i jednu predstavu, u sklopu programa POZORIŠTE PONEDELjKOM. Trupa JEIO („Joj evo ih ovi“) izvešće 7. aprila od 20 časova u Velikoj sali Doma omladine komad  „NEKO JE UBIO LARU“, po tekstu i u režiji Enesa Sijarića.

 

Kako Dom omladine Beograda ove godine obeležava važan jubilej – 50 godina rada, koji je Kulturni centara Novi Pazar obeležio prethodne godine, ova predstava biće poklon novopazaraca beograđanima, u sklopu akcije „50 poklona za 50 godina“.

 

Predstava na satiričan način govori o neslaganjima unutar jedne aristokratske porodice, a ta neslaganja uzrok su brojnih nesporazuma koji otežavaju rešavanje ubistva balerine Lare. Predstava na visokom nivou kritikuje i rekonstruiše odnose u porodici, braku i društvu uopšte.

 

U predstavi igraju: Amar Ćorović, Azra Tutić, Nusein Škrijelj, Elmaza Šabanović, Draga Kostić, Ajša Crnovršanin, Melida Mustafić, Dženisa Pepić, Lejla Crnovršanin, Aldin Kavazović, Ema Muratović, Azra Kapetanović, Enes Sijarić, Sajma Ademović, Haris Vranjković, Lejla Bučan, Nedim Nezirović, Alen Ferizović, Petar Kostić.

 

Scenografiju i kostime uradila je Sibela Mustafa, za šminku je zadužena Selma Tutić, a za tehniku Dženan Totić, Sabina Ibrović, Anes Šaćirović.

 

Joj evo ih ovi (JEIO) dramska je trupa iz Novog Pazara nastala 2008. godine. Njeni osnivači su Enes Lukač, tadašnji učenik trećeg razreda Gimnazije i Lejla Bučan, učenica drugog razreda Gimnazije, koji su u to vreme pohađali školu glume i govora u Novom Pazaru. Svoju strast i ljubav prema glumi želeli su da podele sa prijateljima iz škole i postali su gimnazijski brend, a naziv su dobili po rečenici koju su svi izgovarali kad bi ih videli zajedno Joj, evo ih ovi.  Trupa je sa različitim predstavama gostovala u regionu, i dobitnih je više teatarskih nagrada.

 

Uspostavljanje saradnje Doma omladine Beograda sa Kulturnim centrom Novog Pazara logičan je nastavak programskih aktivnosti koje DOB ostvaruje sarađujući sa brojnim ustanovama kulture i umetnosti širom Srbije – u Čačku, Novom Sadu, Rumi, Pančevu, Inđiji, Nišu, Lazarevcu, Zrenjaninu, Zaječaru…

U početku, saradnja između Doma omladine Beograda i Kulturnog centra Novi Pazar ogledaće se u razmeni programa, a kasnije će se realizovati i koprodukcije, na zadovoljstvo mladih u Beogradu i Novom Pazaru. Kulturni centar Novi Pazar ima izuzetno bogat likovni program, a organizuje i likovne kolonije, te će deo aktivnosti iz te oblasti sigurno uskoro biti predstavljen beogradskoj publici. Muzički program nije razvijen kao u Domu omladine Beograda, ali se zaposleni u Kulturnom centru jednako trude da pruže priliku mladim ljudima u iskazivanju svog talenta. Dom omladine Beograda pomagaće svojim iskustvom i znanjem razvijanje muzičkog programa Kulturnog centra Novi Pazar. 

Udaljenost od 300 kilometara između Beograda i Novog Pazara, nije razlog da dve srodne ustanove kulture u ova dva grada ne sarađuju i ne realizuju zajedničke programe. Naprotiv, zajedničkim naporima i znanjem, kroz udružene programe, radiće se na obogaćivanju kulturnih, umetničkih i obrazovnih sadržaje namenjenih publici, pre svega mladima, u ova dva grada.

 

Komentari