61. KRATKI METAR počinje 2. aprila!

U sredu 2. aprila u 19 časova u Domu omladine Beograda poljski dokumentarac Joana u režiji Anete Kopaz otvoriće 61. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma.  Protagonista filma Anete Kopaz je Joana Saliga, autorka bloga “Čustka”. Lepa, inteligentna i osetljiva žena. Joana uživa u svakom trenutku života. Uprkos bolesti i tome što joj je “presuđeno” da joj je ostalo još samo tri meseca života. 

Do 6. aprila za glavne nagrade festivala takmičiće se 53 ostvarenja iz inostranstva i 31 domaći film. Zajedno sa pratećim programima na Kratkom metru će za 5 dana biti prikazano 135 filmova. Za selekciju je prijavljeno više od 1000 filmova iz celog sveta.
 

Na festivalu će pored domaćih autora biti prisutno desetak gostiju iz inostranstva, a u Žiriju će biti reditelj Nikola Majdak, glumica Hana Selimović, rediteljka iz Švajcarske Barbara Miler, filmski kritičar, selektor i programer mnogih festivala u Ukrajini Andrej Alferov i  predstavnik filmskog festivala iz Kopenhagena Sesil Bjork.

 

Prateći program Komšiluk predstaviće najintigrantnije filmove u regionu, dok će Dijaspora otkriti ostvarenja srpskih mladih autora koji žive i studiraju u inostranstvu.

 

Zahvaljujući saradnji sa Eurokanalom u pratećem programu Smeh: Univerzalna čežnja biće prikazane neke od najboljih aktuelnih evropskih kratkometražnih komedija.

 

Tradicionalno, prateći program Vrelo! ponudiće publici angažovane dokumentarce, a za sve koji žele da pogledaju srednjemetražne i dugometražne dokumentarne filmove pripremljen je prateći program Zabranjeni glasovi: Top 10 selektora.

 

Pred svečano otvaranje u Domu omladine u terminu od 17,00 publika će imati prilike da vidi i izbor nagrađivanih ostvarenja sa Rimskog festivala nezavisnih filmova.

 

 61. Kratki metar će se održati od 2. do 6. aprila u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra i bioskopu Fontana. Cena ulaznice za sve projekcije je 150 dinara.

Komentari