Konferencija “Open wiki GLAM of Serbia”

Konferencija Open Wiki GLAM of Serbia je deo istoimenog projekta koja ima za cilj popularizaciju korišćenja interneta i slobodnog sadržaja u kreiranju i unapređenju dostupnosti riznice kulturnog i istorijskog nasleđa naše zemlje na internetu.

 

GLAM je engleski akronim za galerije, biblioteke, arhive i muzeje (Galleries, Libraries, Archives and Museums). On takođe uključuje i druge institucije kao što su pozorišta, zoološki vrtovi, botaničke bašte, javni emiteri i sl.

Pomenuti projekat se sastoji iz dva dela:

1. Stvaranje sajta sa nacionalnim internet domenom koji bi pružio neophodne informacije GLAM institucijama o projektu, CC licencama, zaštiti autorskih prava i intelektualne svojine. Adresa sajta je glam.wikimedia.org

2. Drugi deo projekta je konferencija u Beogradu sa predstavnicima galerija, biblioteka, arhiva, muzeja, zoo vrtova i botaničkih bašta sa temom kako iskoristiti internet i Vikimedijine projekte u popularizaciji svojih institucija, razvoju digitalne građe na globalnoj mreži i kreiranju slobodnog sadržaja. Na konferenciji je predviđeno više govornika iz zemlje i inostranstva. Zašto treba sarađivati sa Vikimedijom?

Svaka institucija kulture ima obilje resursa za deljenje. Partnerstvo sa Vikimedijom je jeftin i visoko-uticajan način za širenje sopstvenih resursa među korisnicima Interneta.
Vikimedija Fondacija je i zvanično jedna od najuticajnijih fondacija sveta, a njeni projekti beleže ogromnu popularnost od kojih treba posebno spomenuti Vikipediju, peti najpopularniji sajt na svetu sa preko 20 miliona članaka na više od 280 jezika.

Da li postoji iskustvo u radu sa institucijama kulture?

Da. Ovo je nepotpun spisak institucija koje su sarađivale sa Vikimedijom:
Archives of American Art,
Children’s Museum of Indianapolis,
The Museum of Modern Art (MoMA) iz New York City,
New York Public Library,
Smithsonian Institution,
British Museum, UK,
British Library, UK,
The National Archives, UK,
The Israel Museum, Jerusalem,
National Library of France,
German Federal Archives

Komentari