Konferencija: IMAM LI PRAVO NA UMETNOST?

Umetnost i kreativni procesi u radu sa osetljivim grupama u institucijama

ApsArt i evropski partneri projekta PAROL! Vas pozivaju na jednodnevnu konferenciju pod nazivom “Imam li pravo na umetnost?”.

Konferencija je posvećena uvođenju umetničkih disciplina i kreativnih procesa u rad sa osetljivim grupama, u institucije kao što su zatvori, domovi, prihvatilišta, zavodi, bolnice, dnevni centri… To je jedinstvena prilika za razmenu mišljenja u oblasti koja je u našoj zemlji još uvek ne dovoljno razvijena, prepoznata i podržana. Dosadašnji rezultati, kroz projekte i realizovane aktivnosti mnogih pojedinaca, umetničkih trupa i nevladinih organizacija, najdirektnije pokazuju da je mogućnost pristupa umetničkim delima kao i aktivnog učešća u kreativnim procesima ljudi koji su na neki način izolovani, izmešteni, isključeni iz glavnih društvenih tokova – od krucijalne važnosti.

Brojne umetničke inicijative i projekti u svetu dokazali su da umetnost i aktivno bavljenje nekom umetničkom disciplinom poseduju ogroman potencijal promene i napretka svih koji u njoj učestvuju – kako institucija, tako i grupa i pojedinaca.

Na konferenciji će se sresti eminentni gosti iz zemlje i sveta, kao i predstavnici institucija i organizacija, iz vladinog i nevladinog sektora, koji će govoriti o ovoj temi. Biće organizovani okrugli sto i radionice koji će biti prilika za živu razmenu mišljenja i kontakta sa gostima iz inostranstva.

Učešće na konferenciji se ne plaća, ali je obavezno prijavljivanje na: office2@apsart.org. U prijavi treba da stoji: ime, prezime, zanimanje, pozicija na kojoj radite, ustanova/organizacija u kojoj radite,  kontakt. Dodatne informacije na 0641628934, Jelena Petrović. Na konferenciju je potrebno doneti knjigu, a skupljene knjige će biti donirane zatvorskoj biblioteci.

Ova konferencija ima za cilj i formiranje platforme za umrežavanje i delovanje svih činilaca relevantnih za uvođenje umetnosti u zatvorene institucije. Ova platforma biće jedinstvena i za sada jedina inicijativa u našoj zemlji koja će na organizovan način pristupiti otvaranju institucija za umetničku i kreativnu praksu i evropske standarde u ovoj oblasti.

Nakon konferencije u 19č sledi svečano otvaranje izložbe „PAROL! Umetnost iznad zidova, izvan granica“ – u foajeu Doma omladine Beograda, ispred Velike sale. Na izložbi će biti radovi nastali iz saradnje vizuelnih umetnika i bivših osuđenika, dece i adolescanata štićenika Zavoda za vaspitanje dece i omladine i Prihvatilišta Beograd. Radovi su nastali u okviru evropskog umetničkog projekta Parol! podržanog od strane Evropske komisije kroz program Kultura 2007/13, u kome su zatvorenici iz pet zemalja na kreativnim radionicama stvarali dela koja će biti izlagana na galerijskoj turneji po zemljama Evrope. Deo tih radova iz Belgije, Grčke i Italije biće prikazani i na izložbi u Domu omladine Beograda.

Tokom konferencije i otvaranja izložbe biće predstavljena i publikacija Zatvor za početnike – ilustrovani rečnik zatvorskog slenga.

Komentari