XIX Guitar Art Festival

Devetnaesto po redu izdanje Erste Guitar Art festivala održaće se od 16. do 21. marta 2018. godine, pod sloganom “BE CONNECTED”. Festival će i ove godine opravdati status jednog od pet najvećih festivala klasične gitare u svetu, sa preko 100 učesnika iz 25 zemalja sveta. Tokom šest koncertnih večeri i 10 koncerata, publici će se predstaviti atraktivan izbor svetskih muzičara iz oblasti klasike, fada, bluza, flamenka i saremenog muzičkog stvaralaštva.

Festival počinje koncertom brazilskog dua Assad brothers, koji će se održati u velikoj sali Doma omladine Beograda 16. marta. Sergio i Odair Assad važe za jedan od najboljih dua sveta, a beogradskoj publici se vraćaju nakon 13 godina.

Pored koncerta najveće portugalske dive Dulse Ponteš 20. marta u Sava centru, Dom omladine Beogada biće festivalski centar i ove godine sa četri večeri i 10 koncerata umetnika kao što su Joaquin Clerch, Puerto Flamenco, Duo Melis, Pacho Flores & Jesus “Pinguino” Gonzales, Duo Mushkalica, Srđan Bulatović i Darko Nikčević, kao i novi projekat festival Belgrad Guitar Day sa velikim besplatnim koncertom američkog bluz trija Michael Hell.

Svečano zatvaranje festivala i ove godine posvećeno je projektu “Gitarske Integracije 2”, koji se održava uz podršku EU Delegacije u Srbiji i EU Info centra. Projekat okuplja 4 kompozitora koji će pod mentorstvom Dušana Bogdanovića zajedno komponovati novo delo “Evropska Gitarska Svita”. Kompozitori Aleksandar Sedlar, Nejc Kuhar, Golfam Khayam i Marek Pasieci, premijerno će izvesti novo delo 21. marta, uz nastup World Guitar Orchestra i Omladinski simfonsijski orkestar El sistema.

Ulaznice su u prodaji u mreži Eventim i blagajni Doma omladine Beograda. Cene ulaznica za koncert Dulse Ponteš kreću se od 1.490 do 3.290 dinara, dok se ulaznice za koncerte u Domu omladine Beograda kreću od 600 do 1300 dinara. Sve informacije i rezervacije mogu se dobiti pozivom na broj 011/2662020 ili putem mejla na office@gaf.rs.

Guitar Art Festival postao je jedan od najznačajnijih gitarskih centara za svetske premijere, koncerte, kao i za razmenu znanja među gitaristima iz celog sveta. Festival organizuje 300 individualnih master klasova za studente iz celog sveta, zatim jedno od najvećih takmičenja u klasičnoj gitari u 6 kategorija, kao i predavanja i panel diskusije. Tokom godina kreirali smo “BE CONNECTED” koncept festivala. Beogradski festival je postao platforma koja povezuje, plasira i promoviše nove talente, ali i predstavlja najviše domete i savremene tendencije muzičke umetnosti.

Velika sala – petak, 16. mart, 20:00

Svečano otvaranje festivala
Koncert: ASSAD BROTHERS – SÉRGIO & ODAIR ASSAD

Više od četrdeset godina brazilski gitarista Odair Assad nastupa sa svojim bratom Serđom, u izuzetnom gitarskom duu. Godine 1998. Odair je konačno počeo da izvodi solo recitale i snima sam. Činjenica da je njegova uzvišena muzika priznata svuda u svetu, malo je iznenađujuća.
O njegovom snimku kratke serenade Malkolma Arnolda za gitaru i gudače sa Leo Brouerom koji je vodio Orkestar iz Kordobe, Kolin Kuper je izjavio: “Odair Assad otkriva se kao solista neverovatnog talenta, što nije ništa manje što se od njega i očekivalo.”

Serđo Asad počeo je da stvara muziku za gitaru nedugo pošto je počeo da svira sam instrument. Naučio je mnoge brazilske narodne melodije od svog oca. Već sa 14 godina pravio je aranžmane i pisao originalne kompozicije za gitarski duo koji je formirao sa svojim bratom Odairom. Tokom poslednjih dvadeset godina Serđo je najviše energije usmerio na izgradnju repertoara za pomenuti gitarski duo. Proširio je mogućnosti kombinacije dve gitare kroz svoje aranžmane dela latinoameričkih kompozitora kao što su Piazzolla, Villa Lobos i Ginastera, kao i kroz aranžmane od baroknih do modernih kompozicija. Uradio je preko 300 aranžmana dela za različite postavke kamernih sastava. Kao kompozitor Serđo je napisao više od pedeset dela za gitaru, od kojih su mnogi postali standardi u gitarskom repertoaru.

Rođeni u Brazilu, Serđo i Odair Asad postali su reper svim gitaristima u polju postvljanja novih standarda u inovaciji, genijalnosti i izrazu gitarske muzike.

Braća Asad su počeli da sviraju gitaru u ranom uzrastu a nastavili su studije u periodu od sedam godina u klasi Monine Tavore, bivše učenice Andresa Segovie. Njihova međunarodna karijera započela je prvom nagradom na takmičenju mladih umetnika iz 1979. godine u Bratislavi. Odair živi u Briselu gde predaje na Ecole Superieure des Arts. Serđo živi u San Francisku i predaje na tamošnjem Muzičkom konzervatorijumu. Repertoar braće Asad se sastoji od originalne muzike koju je komponovao Serđo Asad, zatim njegovih aranžmana folk i džez kompozicija, kao i od latinske muzike gotovo svakog stila. Njihov klasični repertoar obuhvata aranžmane velikih baroknih kompozicija za klavir Baha, Rameua i Skarlatija kao i adaptacije dela raznih kompozitora kao što su Geršvin, Ginastera i Debisi. Njihov program je ubedljiva mešavina stilova, perioda i kultura. Braća Asad iza sebe imaju saradnje sa velikim imenima klasične muzike kao što su Gidon Kremer, Jo Jo Ma, Daun Upšav, Nadja Salerno-Sonenberg, Pakito de Rivera i mnogi drugi. U 2002. godini njihov album “Sérgio and Odair Assad Play Piazzolla” nagrađen je Gremijem za latino muziku kao najbolji tango album.

Velika sala – subota, 17. mart

17:00
Koncert: MICHAEL HILL’S BLUES MOB

Michael Hill’s Blues Mob
je američki bluz trio. Članovi su naizmenično uključivali Majkl Hila, njegovog brata Kevina za gitarom, i pevačice, Vinet i Keti. Prvobitno formiran početkom devedesetih godina od strane Majkl Hila (rođen 1952. godine u Bronksu, Nju Jork, SAD), Blues Mob je trio kome se ponekad priključe i klavijature.

Sa izdanjem prvog albuma Bloodlines 1994. godine, osnovan je Michael Hill Blues Mob. Bloodlines albumom osvojili su nagradu Living Blues Critic za debi bluz album godine. U naredne četiri godine bend je objavio još dva albuma: Have Mercy! (1996) i New York State of Blues (1998). Michael Hill Blues Mob učestvovao je na Chicago Blues Festival i Memphis in May festivalima. Održali su brojne koncerte uključujući većinu Evrope, kao i Brazil i Australiju.

Michael Hill Blues Mob objavio je svoj četvrti album Suite: Larger Than Life 2001. godine. Sledi konceptni album Electric Storyland Live (2003) i kompilacijski album Black Gold i Goddesses Bold (2005).

Velika sala – nedelja, 18. mart

18:00
Koncert: DUO MUSHKALICA

Ovaj neuobičajeni duo je istraživački projekat dva umetnika, Zorana Anića i Nenada Ljubenovića. Oni su svoje, bogato muzičko iskustvo, ugradili u proces ponovnog, savremenog čitanja tradicionalne muzičke baštine. Mushkalica duo predstavlja izvor i početak ali i mudrost i jednostavnost. Kroz naizgled jednostavan koncept, dva instrumenta, poput gitare i harmonike, vraćaju nas na početke muzičkog izražavanja, lišene suvišnih detalja usmeravaju pažnju na osnovni element u umetnosti, čistu emociju. „Poželeli smo da razgrnemo tu šumu zvukova koja nas okružuje u svakodnevnom životu, koji je postao veoma kompleksan. Muzika je kao i život postala prenatrpana detaljima, veštačkim zvucima, sintetičkim ritmovima, brojnim glasovima. Naša ideja je da zastanemo, da pogledamo unazad da bi shvatili šta je to što nas u muzici prati vekovima, šta je trajna vrednost i koji je najčistiji način da tu vrednost izdvojimo i predstavimo publici. Ovu muziku nije potrebno posebno čuvati, jer je svojom izvornom vrednošću uvek prisutna i time već sačuvana ali je lepo iznova je stavljati u vremenski kontekst i time spoznati njenu funkciju i vrednost u savremenom trenutku. To je proces u kome smo uživali, nadamo se da će te uživati i vi, slušajući ga“.

19:00
Koncert: JOAQUIN CLERCH

“Hoakin Klerč je verovatno jedan od vodećih svetskih, ako ne čak i najbolji svetski gitarista njegove generacije.” (Eliot Fisk)
Hoakin Klerč rođen je 8. avgusta 1965. godine u Havani, gde je kasnije dobio jednu od najprestižnijih nagrada za umetnost od strane kubanske vlade, Orden por la Cultura Nacional. Studirao je gitaru i kompoziciju na Kubi, gde je 1989. godine završio studije u Instituto Superior de Arte. Godine 1990. Hoakin Klerč nastavio je studije u inostranstvu na Univerzitetu Mozarteum u Salcburgu u Austriji, u klasi profesora Eliota Fiska.
Klerč je završio studije u Salcburgu 1991. godine sa počastima i dobio nagradu za izuzetno umetničko dostignuće koje mu je dodelilo austrijsko Ministarstvo za nauku i istraživanje. Iste godine započeo je svoju internacionalnu profesorsku karijeru, najpre kao asistent profesora Fiska u Mocarteumu, a kasnije je predavao na Minhenskom konzervatorijumu. Od 1999. godine postaje profesor na Konzervatorijumu Robert Schumannu Dizeldorfu.

21:00
Koncert: PUERTO FLAMENCO

PUERTO FLAMENCO – savremeni flamenko sastav iz Sevilje koji predstavlja vodeće trendove autentičnog flamenka. Osnovan 2004. postaju brend fuzije izvornog oblika flamenka i moderne scene i režije, u potrazi za originalnim modernim izrazom koji se čvrsto temelji na univerzalnoj suštini flamenka.
Inovativni koncepti u kombinaciji sa neobuzdanom energijom, improvizacijskim veštinama i virtuoznim komandama doveli su do aklamatornih odgovora od strane međunarodne publike i recenzenata.
Ovaj sastav čini moćna postava od 5 do 8 članova koji su jedni od najboljih seviljskih umetnika.
”Mi ne menjamo flamenko kako bi ga prilagodili  sceni, mi menjamo scenu kako bi je prilagodili flamenku.”

Velika sala – ponedeljak, 19. mart

18:00
Koncert: DUO MELIS – SUSANA PRIETO & ALEXIS MUZURAKIS

DUO MELIS – “one sound, one soul, one perfect unity…”
Španska gitaristkinja Suzana Prieto i grčki gitarista Alekis Muzurakis debitovali su kao Duo Melis 1999. godine na Međunarodnom gitarskom festivalu Volos (Grčka). Od tada su nastupali u prestižnim dvoranama širom sveta, kao i na koncertima i majstorskim radionicama na međunarodnim gitarskim festivalima i koncertnim serijama u Evropi i Americi.
Dobitnici su brojnih nagrade, kako pojedinačno, tako i zajedno. Njihov široki repertoar podrazumeva kompozicije od barokne muzike do muzike A. Piazzolle, A. Ginastere, Leo Brouvera, a takođe uključuje i novo sastavljeni koncert Mareka Pasiecznija posvećen Duu Melisu. Susana i Alekis studirali su u Španiji i Grčkoj.
Nastavili su postdiplomske studije kao duo i kao samostalni umetnici na konzervatorijumu Koninklijk u Hagu (Holandija), Konzervatorijumu Felik Mendelssohn Bartholdi u Lajpcigu (Nemačka) i Konzervatorijumu Hanns Eisler u Berlinu (Nemačka). Od 2006, Alekis i Susana predaju na Nacionalnom konzervatorijumu u Strazburu u Francuskoj.

19:00
Koncert: PACHO FLORES & JESUS ”PINGÜINO” GONZÁLES

Pacho Flores
je dobitnik prve nagrade na međunarodnom takmičenju Maurice Andre, najpoznatijem takmičenju truba u svetu, na međunarodnom takmičenju Philip Jones i na internacionalnom takmičenju Citta di Porcia. Kao član izuzetnog omladinskog simfonijskog orkestra El Sistema u Venecueli, dobio je vrhunsko priznanje za svoje nastupe, recitale i solističke snimke. Hesus Gonsales Brito je aranžer, kompozitor i producent. Svira kontrabas, gitaru sa sedam žica, venecuelanski kuatro (cuatro), mandolinu, bandolu (bandola), portorikanski kuatro, kanarski timple, kubanski tres (tres cubano), lautu…
Dobitnik je Medal Global Music Award za album ENTROPÍA u izdanju Deutsche Grammophon-a, duo sa Paćo Floresom.
Radi kao nastavnik u Argentini, Nemačkoj, Španiji, Urugvaju, Kolumbiji i Čileu. Sarađivao je sa Omladinskim simfonijskim orkestrom Urugvaja, Simfonijskim orkestrom Venecuele, Siimfonijskim orekstrom iz Karakasa, Nacionalnom filharmonijom Venecuele, Simon Bolivar simfonijskim orkestrom. Član je priznatog Nacionalnog sistema omladinskih i dečjih orkestara Venecuele.
Takođe je promoter u Centru za kulturnu raznolikost Venecuele u Španiji.
Dobitnik je nagrade Special Merit Personality of the National System for Popular Cultures (zaslužna ličnost nacionalnog sistema za narodnu kulturu) od strane Ministarstva snage naroda za kulturu bolivarske Republike Venecuele.
Sposoban da podjednako dobro izvodi kako klasičarske tako i popularne stilove, u svojoj zadivljujućoj interpretaciji dobija veliku energiju koja je obojena najlepšim instrumentalnim bojama. Kao solista, nastupao je sa Filharmonijskim orkestrom Kijeva, Camerata iz Sankt Petersburga, Orkestralnim ansamblom iz Pariza, Orkestre de la Garde Republicaine, NHK Orchestra iz Japana, Simfonijskim orkestrom Tokija, Filharmonijskim orkestrom Osake, Simon Bolivar simfonijskim orkestrom iz Venecuele, Simfonijskim orkestarom Dizeldorfa i Arktičkim filharmonijskim orkestrom i mnogim drugim. Svirao je recitale u koncertnim dvoranama kao što su Carnegie Hall u Njujorku, Pleiel Hall u Parizu i Opera City u Tokiju. Kao jedan od osnivača članova trubačkog kvinteta Simon Bolivar, učestvovao je na brojnim turnejama po Evropi, Južnoj Americi, Sjedinjenim Državama i Japanu. Flores se vrlo zalaže za promociju savremene muzike i tome daje veliki doprinos svojim performansom i raznim interpretacijama na svom instrumentu. Njegov repertoar uključuje aranžmane i premijere dela kompozitora kao što su Rodžer Boutri (Roger Boutri), Efrain Ošer (Efrain Oscher), Đankarlo Kastro (Giancarlo Castro), Santjago Baes (Santiago Baez), Huan Karlos Nunjes (Juan Carlos Nuñez) i Serđo Bernal (Sergio Bernal).
Umetnik iz porodice Stomvi svira na instrumentima koje ova renomirana firma ekskluzivno izrađuje za njega i aktivno je uključen u razvoj i inovacije svojih instrumenata. Paćo Flores je ekskluzivni umetnik Deutsche Grammophon-a. “Cantar” (Pevati) je njegov prvi album sa ovom renomiranom izdavačkom kućom, sa kojom takođe producira seriju reprezentativnih snimaka iz svog bogatog i raznolikog muzičkog opusa.

Hesus ”Pingüino” Gonsales  je jedan od najkompletnijih i najraznovrsnijih venecuelanskih muzičara današnjice. Aranžer, kompozitor i producent, učestvovao je u stvaranju više od 130 albuma na tri kontinenta i svira sa jedinstvenim izrazom kako u svetu popularne i tako i u svetu klasične muzike.
Kao nastavnik držao je radionice u Argentini, Nemačkoj, Španiji, Urugvaju i Čileu, kako za decu, tako i za odrasle sa različitim nivoima muzičkog obrazovanja. Sarađivao je u više navrata sa Omladinskim simfonijskim orkestrom Urugvaja, Venecuelanskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom opštine Karakas, Nacionalnom filharmonijom Venecuele i Simfonijskim orkestrom Simona Bolivara, a putovao je kroz Urugvaj i Argentinu kao direktor Ansambla Simona Bolivara (grupa urugvajskih profesionalnih muzičara koji šire venecuelno muzičko nasleđe) i Ansambla TierraSur (grupa koju su formirali argentinski muzičari).
Bio je član poznatog Nacionalnog sistema omladinskih i dečijih orkestara Venecuele a 1989. godine imenovan je za direktorora prve Katedre za kontrabas venecuelanske muzike na nacionalnom nivou na popularnim muzičkim radionicama Bigott Fondacije.
Dve godine (2015-2017.) je radio kao kulturni promoter u Centru za kulturnu raznolikost Venecuele u Španiji, gde je ostavio dubok muzički trag organizujući radionice za venecuelanski instrument “cuatro“.
Na međunarodnom nivou, sarađivao je sa Hoan Manuel Seratom, grupom Mestizay, Huan Karlosom Kalderonom, Pedrom Gererom, Los Sabandenos, grupom Anoranza, Inarhu, Fabiolom Sokas, Ritom Tavares, Benitom Kabrerom, Hose Antonio Ramosom, Domingom El Colorao, grupom Al-Farabi, Rosiom Hurado, Bertinom Orborneo, Mariom Dolores Praderom, Simfonijskim orkestrom Montevideo, Daniel Viljetiom i mnogim drugima…

Nedavno je dobio Specijalno priznanje Nacionalne organizacije za popularne kulture Ministarstva narodnog doprinosa za kulturu Republike Venecuele.
Trenutno svira u duetu sa venecuelanskim trubačem Pačo Floresom.
21:00
Koncert: SRĐAN BULATOVIĆ & DARKO NIKČEVIĆ ANSAMBL

Dr Srđan Bulatović (Podgorica, 1972) počeo je da svira gitaru sa osam godina u klasi nastavnika Miodraga Ćupića, kod koga je završio nižu muzičku školu, i koji ga usmerava na profesionalno bavljenje gitarom. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Srđana Tošića, potom magistrirao i doktorirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Vere Ogrizović. Prvi je diplomirani gitarista i magistar gitare u Crnoj Gori, a potom i prvi doktor izvođačkih umetnosti – oblast klasična gitara.

Kao prvi diplomirani gitarista u Crnoj Gori, 1994. godine osniva klasu gitare u okviru srednje muzičke škole ”Vasa Pavić” u Podgorici. Inicirao je i otvaranje studijskog programa za gitaru na Muzičkoj akademiji na Cetinju 2000. godine, gde radi kao asistent prof. Veri Ogrizović do 2005. godine, a zatim kao profesor do 2013. godine. Danas posle tačno 20 godina od osnivanja odseka gitare, u Crnoj Gori i van nje, trenutno svi crnogorski gitaristi i profesori bili su njegovi učenici.
Pored aktivnog bavljenja koncertnom djelatnošću kao solista, i u raznim kamernim ansamblima, upoznaje se sa flamenko gitaristom Darkom Nikčevićem, sa kojim osniva duo gitara 1991. godine. Svirajući u ovom duu,  upoznaće muziku drugih žanrova, kao što su flamenko, simfonijska filmska muzika, etno i džez muzika, koji će u korelaciji sa klasičnom imati snažan uticaj na njegovo dalje bavljenje izvođaštvom i muzikom uopšte.
Nastupao je kao solista i u raznim kamernim sastavima u zemlji i inostranstvu.Autor je knjige “Zbirka kompozicija i etida” za klasičnu gitaru (2003), te koautor, sa Darkom Nikčevićem, tri  izdanja udžbenika “Gitara za početnike” (2006,  2011. i  2013).
Kao solista, objavio je CD-e “Gitara”, koji je ujedno i prvi CD klasične muzike snimljen i izdat u Crnoj Gori (1998), “Live inBelgrade” (2010) i album “Fuoco” (2012).godine. Sa flautistom Borisom Nikčevićem snimio je CD “Caffe” 2012. godine. U koautorstvu sa Darkom Nikčevićem izdao je kompakt diskove ”Duo” (2001), “Nostalgija” (2005), ” Dodir Crne Gore” (2011) i “Sinergija” (2012).
Jedan je od osnivača prvog festivala klasične gitare u Crnoj Gori “Bar Guitar Festa”, i umetnički direktor “Guitar art Summer Festa” u Herceg Novom. Radi kao profesor gitare u Srednjoj muzičkoj školi” Vasa Pavić” u Podgorici. Održao je više majstorskih kurseva u zemlji i inostranstvu.

Darko Nikčević (Nikšić, 1971. god.  je flamenko gitarista i kompozitor. Završio je Elektrotehnički fakultet u Podgorici, a master diplomu je stekao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu (odsek Audio i video tehnologije). Radi na Muzičkoj akademiji u Cetinju kao rukovodilac elektro-akustičke laboratorije. Učesnik je brojnih koncerata u Crnoj Gori, Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Grčkoj, Albaniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Italiji, Velikoj Britaniji, Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Španiji.
Autor je prvog albuma instrumentalne muzike u Crnoj Gori Flamenco (1994) u izdanju Muzičke produkcije Radio Televizije Crne Gore i koautor, sa klasičnim gitaristom Srđanom Bulatovićem, CD-a: DUO (2001), Nostalgija (2005), Dodir Crne Gore (2011.), Sinergija (2012), Ritmico (2015), The Best of Montenegro (2016) i Balkan, Mediteran, Orijent (2017). U Sloveniji je sa flamenko grupom Duende snimio istoimeni album sa svojim kompozicijama (2003). Autor je knjiga Škola gitare (2000), Moć gitare (2004), Guitarra romantica (2008) i Audio-tehnologija (2011) i koautor, sa Srđanom Bulatovićem, četiri izdanja udžbenika Gitara za početnike (2006, 2011, 2013. i 2016).
Velika sala – sreda, 21. mart

20:00
Koncert:
Péter Girán

Integracije 2 (Nejc Kuhar, Golfam Khayam, Marek Pasienci & Aleksandar Sedlar)
World Guitar Orchestra

Omladinski simfonijski orkestar El Sistema


Péter Girán
Peter Giran je rođen u Mađarskoj 1994. godine. Počeo je da svira gitaru sa osam godina. Dobitnik je nekoliko nagrada, kako na nacionalnim, tako i na međunarodnim takmičenjima. Jedno od njegovih skorašnjih dostignuća jesu i prva nagrada na međunarodnom takmičenju u Budimpešti, Segedinu, Beogradu i treća nagrada i nagrada publike u Goriziji, Italija. Učestvovao je na festivalima u Rusiji, Portugalu, Nemačkoj, Austriji, Rumuniji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Crnoj Gori. Diplomirao je na Univerzitetu u Segedinu 2017. godine, u klasi profesora Davida Pavlovica i Andrasa Caskog.

Integracije 2 (Nejc Kuhar, Golfam Khayam, Marek Pasienci & Aleksandar Sedlar)

Nejc Kuhar je završio sa najboljim ocenama Master studije gitare i kompozicije u Beču (gitara – profesor Alvaro Pieri, kompozicija – Dr. Rajner Bišof i prof. Kristijan Minkovič). Godine 2018. postavljen je za profesora gitare na konzervatorijumu Joseph Haidn u Eisenštatu, a od 2015. godine predaje gitaru na Muzičkoj akademiji u Beču. Pored svojih aktivnosti kao gitarista, kompozitor i nastavnik, aktivan je predavač na temu komponovanja dela za gitaru na raznim evropskim i američkim univerzitetima, kao što su The Juilliard School, Curtis Institute of Music, Manhattan School of Music, bečkom i frankfurtskom univerzitetu, itd.
Kao gitarist i kompozitor, osvojio je brojne nagrade (Prve nagrade u Nemačkoj, Kini, Italiji, Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama). Nejc redovno svira solo koncerte, drži majstorske radionice i član je žirija na brojnim međunarodnim festivalima  gitare.

Opisana kao ”…bez sumnje najveći fenomen klasične muzike u Iranu”, Golfam Kajam razvija svoju međunarodnu karijeru kao izvođač, kompozitor i improvizator. Ova karijera posebno odražava njen jedinstveni muzički izraz kroz integraciju njenih rodnih muzičkih elemenata persijske muzike u savremeni eksperimentalni muzički okvir.
Do sada je ostvarila saradnju sa izdavačkim kućama kao što su ECM Records, Doberman-Yppan Records, Hermes records, Parsian Records. Njen debi album Narrante u izdanju ECM-a, dobitnik je priznanja širom sveta: bio je u prvom krugu nominacije za Grammy 2016. godine, našao se na listi NPR-a Songs we love, a proglašen je i albumom meseca na danskom kulturnom radiju.
Piše i aranžira za prestižne izvođače, ansamble i orkestre. Nedavni projekti delimično uključuju Duo Noir, Villiam Kanengiser, Stephan Schmidt, Ansambl za gitaru u Kopenhagenu, Ensemble 21, HEM geneva kamerni orkestar.
Rođena u Iranu u porodici aktivnih umetnika u Teheranu, završila je master studije na Konzervatorijumu za muziku Univerziteta u Sinsinatiju (SAD). Nastavila je studije na HEMGE-u (Švajcarska) sa mentorima Dušanom Bogdanovićem, te je paralelno studirala kompoziciju i orkestracije tokom čega je stekla titulu Interprétation Specialisée Solist, kao i stepen Master izvođač-kompozitor.

Marek Pasiecni
“Ja smatram Mareka Pasiecnija vrlo inspirativnim gitaristom i kompozitorom. Njegov muzički svet duboko me dotiče svojom veličanstvenošću i originalnošću. On je ono što ja nazivam slobodnim umetnikom.” – Rolan Diens – gitarista i kompozitor, profesor na Conservatoire National Supérieur de Paris (Pariz, Francuska, oktobar 2008.)

“Marek Pasiecni je i dalje veoma mlad, ali već jedan od najvažnijih gitarista-kompozitora-muzičara našeg doba.” – Karlo Domenikoni – gitarista i kompozitor, Universitat der Kunste (Berlin, Nemačka, maj 2010)
“Veoma talentovan kompozitor (…) Nada poljske moderne scene klasične gitare – Maestro Krzistof Penderecki – kompozitor i dirigent (Kanterburi, Engleska, april 2009)

“Marek Pasiecni je izuzetno talentovan gitarista i kompozitor. Kao gitarista Marek pokazuje fluidnu i ekspresivnu tehniku koja je poduprta disciplinovanim i visoko razvijenim osećajem i sposobnošću za čisto, virtuozno i dinamično sviranje. Kao kompozitor, Marekov opus dokazuje plodnu i inspirativnu muzičku imaginaciju. Retkost je da pojedinac ima sposobnost da obuhvati obe discipline, i izvođenje i kompoziciju na tako visokom nivou tako rano u svojoj karijeri. ” – Nigel Vestlejk – kompozitor
(Sidnej, Australia, maj 2011)

Nagrađivani gitarista i kompozitor dr Marek Pasiecni jedan je od najprepoznatljivijih savremenih kompozitora za gitaru njegove generacije širom sveta. Pasiecni ima tri master diplome studija muzike sa Kraljevskog konzervatorijuma Škotske u Glasgovu, u Velikoj Britaniji (za kompoziciju i izvođenje) i Muzičkoj akademiji Karol Lipinski u Vroclavu, Poljska (za izvođenje). Pasiecni je 2010. započeo kombinivane doktorske studije za kompoziciju i izvođenje u Australiji, pre nego što se vratio u Evropu 2012. godine i završio doktorsku disertaciju na Univerzitetu Surrey University u Gildfordu, Velika Britanija, u decembru 2015. godine.

Kao kompozitor, gitarista, predavač i član raznih žirija Pasiecni se redovno pojavljuje na festivalima u Evropi (Poljska, Francuska, Nemačka, Švajcarska, Austrija, Češka, Holandija, Grčka, Turska, Bosna i Hercegovina, Velika Britanija i Italija), Aziji (Kina, Japan) Rusiji, SAD-u, Australiji, Novom Zelandu i Južnoj Africi.

Pasiecni je komponovao i sarađivao sa velikim imenima u muzici kao što su: Pet Meteni (album Upojenie), Odair i Klaris Asad, David Rusel, Roland Diens, Karlo Domenikoni, Ana Vidović, Endru Jork, Pavel Šteidl, Eduardo Katemario, Gabriel Bjanko, Kristof Peleh, Duo Melis, Lulo Rajnhard i mnogi drugi.
Pasiecnovi radovi uključuju više od 150 kompozicja za solo instrumente, dua, tria, kvartete (gudački kvartet, klavirski kvartet), kvintete (barokni gudački kvartet i baroknu lautu sa 13 žica, gudački kvartet i gitara, trubački kvinteti), velike ansamble (kamerni orkestri, simfonijski orkestri), koncerte (za solo gitaru, dve gitare, tubu, gitaru i klarinet) kao i dela za hor.

Premijere njegovih kompozicija izvedene su u poznatim salama širom sveta kao što su: Royal Albert Hall i Wigmore Hall u Londonu, Carnegie Hall u Njujorku, Lutoslawski’s Hall u Varšavi, Canterbury Cathedral u Engleskoj, He Luting Hall i He Lv Ting Hall u Šangaju, Kina. Pasiecni je 2012. godine zaštitno lice D’Addario-a, a takođe se pojavio i na naslovnoj strani prestižnog časopisa klasične gitare Classical Guitar Magazine.

World Guitar Orchestra
World Guitar Orchestra
organizuje se po drugi put na Guitar Art festivalu i deo je velikog projekta “Gitarske integracije”. Cilj formiranja orkestra nije samo specijalan nastup na festivalu, već kroz ovaj projekat želimo da uspostavimo novi mentorski model za bolji razvoj i napredovanje gitarista širom sveta. Ovaj međunarodni orkestar od 150 gitara sastavljen je od svih zvaničnih polaznika festivala, a vodiće ga istaknuti nemački profesor Thomas Offermann.
World Guitar Orchestra
je projekat od izuzetnog značaja za festival. Uspeli smo da  okupimo studente i profesore gitare iz celog sveta, koji će imati mogućnost da na festivalu zajedno uče, razmenjuju znanje i iskustvo, kao i da nastupe u okviru projekta i svetske premijere “Gitarskih integracija 2” na svečanom zatvaranju festivala 21. marta u 20.00 časova u Domu omladine Beograda.

Omladinski simfonijski orkestar El Sistema
Težnja Music Art Project (MAP) je da promoviše kvalitetno muzičko obrazovanje dostupno svakom. Poseban akcenat stavljen je na grupno muziciranje u okviru orkestara i horova kao i mogućnost pomoći deci i mladima da ostvare svoj potencijal i usvoje vrednosti koje imaju pozitivan uticaj na društvo. Cilj MAPa je da svakom detetu omogući pristup muzičkom obrazovanju, bez obzira na socioekonomske uslove u kojima živi. Novembra 2014. godine, Music Art Project je potpisao Pismo o namerama sa Fundacion Musical Simon Bolivar iz Venecuele. Time smo formalizovali našu poziciju u okviru globalne mreže El Sistema i dobili podršku za sprovođenje ovog, svetski priznatog modela muzičkog obrazovanja. Uz podršku Ministarstva prosvete, program sprovodimo u saradnji sa muzičkim školama, centrima za socijalni rad i kulturnim centrima. Trenutno je u programu El Sistema Srbija oko 350-oro dece iz 6 gradova, zajedno sa preko 20 profesora.

Komentari