SVETSKI DAN DŽEZA: LIA PALE & MIONA DELER BABIĆ

Svetski dan džeza (International Jazz Day) obeležava se širom sveta 30. aprila, i to kao deo UNESCO programa. Džez se u zvaničnim dokumentima UN od 2011. godine vidi kao „sredstvo sporazumevanja, dijaloga i jedinstva među ljudima”. Dom omladine Beograda i Beogradski džez festival od 2012. redovno obeležavaju ovaj dan organizovanjem džez koncerata. Programom koji priprema za Svetski dan džeza 2016. godine, Dom omladine Beograda publici predstavlja dupli koncert na kojem će zablistati dve umetnice: Miona Deler Babić i Lia Pale.

Obe u svom izrazu sa džezom kombinuju uticaje pop muzike i evropske tradicije kabarea, predstavljajući se, svaka na specifičan način, pre svega kao originalne autorske ličnosti u ovaj oblasti. Na koncertu 30. aprila u Domu omladine izvodiće autorske kompozicije, uz dodatak odabranih džez standarda.

Ulaznice su u pretprodaji po ceni od 400 dinara, preko EVENTIM prodajne mreže.

Dom omladine Beograda ima dugu tradiciju promovisanja džez umetnosti – ne samo da od 1971. organizuje Beogradski džez festival, najstariji ove vrste muzike u Srbiji, međunardno priznatu manifestaciju sa titulom posebnog značaja za Grad Beograd, već je tokom svih delova sezone domaćin i organizator različitim džez produkcijama. Od popularne akcije Džez za DŽ, koja promoviše naše nove talente, preko letnjih Koncerata na Zidiću, do većih i manjih koncertnih i drugih dešavanja džez tematike tokom godine. Dom omladine posvećen je razvoju domaće džez scene, negovanju i brižljivom građenju muzičkog ukusa publike, kao i održavanju živog kontakta sa stranom džez scenom.

Opušteno i ozbiljno u isti mah, dva koncerta dve svetske umetnice biće dvostruko džez zadovoljstvo za Svetski dan džeza u Domu omladine Beograda – kao podsećanje na moć džeza da premosti sve razlike i poveže ljude snagom vrhunske umetnosti.

***********************************

Lia Pale: “Gone Too Far

Mlada zvezda evropske i austrijske džez scene – Lia Pale – na svom debi albumu “Gone too far”, koji je posvećen geniju pesme Francu Šubertu, radila je na jednom delikatnom izboru pesama koristeći elemente džeza. Zahvaljujući aranžmanima Matijasa Ruegga, priređeni su veliki odeljci Šubertove “Winterreise” (“Zimsko putovanje”): pesme na ovom albumu utiču na slušaoca sa lakoćom i vešto su prevedene u džez ambijent. Takođe, glas ove džez umetnice lako prenosi melodije na sveden, ali tonski upečatljiv način. “Gone Too Far“ je sjajna adaptacija Šubertove ”Winterreise“, sa tekstovima na engleskom, koju je prilagodio Matijas Rueg za šarmantnu Liu Pale: sasvim je jasno, inteligentan i savestan rad na albumu doveo je do toga da Franc Šubert zvuči kao da je ispisao džez standarde.

Lia Pale će biti na sceni uz svog mentora Matijasa Ruega (muzički direktor projekta, kompozitor, aranžer i producent, legenda austrijskog džeza) i u pratnji trija: dva nekadašnja muzičara Vienna Art OrchestraIngrid Oberkanins i Hansa Strassera, kao i zvezde u usponu evropske saksofonske scene, Fabiana Ruckera. Na zajedničkom albumu “Gone Too Far“, podigli su genijalan spomenik Šubertovom “Winter Journey”, adaptiranom za savremeni džez, ali su ga savršeno prilagodili i specifičnom glasu Lie Pale, koji savršeno osvetljava sve dubine muzike velikog majstora.

Vokalna solistkinja Lia Pale spada u talentovane evropske umetnice nove genaracije koje pomeraju granice u džezu iznutra, dodajući novu emociju već poznatim obrascima. Posle debi albuma “Gone Too Far” na kome je nadahnuto obradila pesme iz Šubertovog opusa, na drugom albumu “My Poet’s Love” izvodila je originalnu muziku na poeziju Rajnera Marije Rilkea i Hajnriha Hajnea, koncept sa kojim se, na oduševljenje domaće publike, predstavila na prošlogodišnjem, 31. Beogradskom džez festivalu. Njen pristup ponovo je postavlja između džeza, kabarea i klasike, definisanog i neočekivanog, ozbiljnog i igrivog, otvorenog za široku publiku, ali i intrigantnog za džez specijaliste.

http://www.liapale.net/
https://www.facebook.com/LiaPale.net

 

 

   

 

Miona Deler Babić je srpsko-italijanska pijanistkinja klasične i džez muzike, kompozitor i džez/pop pevačica.

 

Poznata je pre svega po originalnom repertoaru, u kome često kombinuje klasična dela sa sopstvenim kompozicijama i aranžmanima džeza, roka i tradicionalne muzike.

 

Po završetku studija klavira na Fakultetu Muzicke Umetnosti u Beogradu, preselila se u Italiju gde je otpočela koncertnu karijeru kao solista klasične muzike, usavršavajući se nekoliko godina kod pijaniste Sijavuša Gadžijeva.

 

Značajan susret sa renomiranom džez i operskom pevačicom Karlom Markotuli – sa kojom je, između ostalog, nastupila i na Novosadskom džez festivalu 2015. godine – otvorio joj je profesionalni put i kao pevačici. Posle studija džez pevanja na državnom konzervatorijumu Giuseppe Tartini u Trstu, sa Karlom Markotuli kao profesorkom, pored klasicne muzike, nastupa i u drugim zanrovima,koji sežu od alternativnog roka do francuske šansone. Pojavljuje se kao pevačica, pijanistkinja, kompozitor i aranžer. Pisala je muziku i tekstove za strane izvođače kao i muziku za pozorište i video projekte. Nastupa i kao klavijaturistkinja fri-džez trija sa poznatim američkim violončelistom Tristanom Honsingerom.

 

Miona Deler Babic je nastupala je na mnogobrojnim medjunarodnim festivalima. Izdala je EP svojih pesama “No trumpet songs” i smooth džez album “Reach Touch”(2012), u saradnji sa američkim kompozitorom i tekstopiscem Art Bellom, za američko tržište. Klasičan repertoar je snimala za Italijansku državnu televiziju RAI (Šubert, Šuman), kao i za RTS (Betoven, Šuman, Skrjabin).

 

Pored muzičke karijere, Miona Deler Babić radi kao model i pozorišna glumica. Autor je nekoliko video radova i jednog kratkometražnog ekperimentalnog filma koji je predstavljen na internacionalnom filmskom Festivalu “Mille Occhi” (Italija).

http://www.mionadeler.com

https://www.facebook.com/MionaDelerBabic

Komentari