DŽEZ ZA DŽ: Promocija CD-a “Mozaik” FMU

Dom omladine Beograda nastavlja koncept upoznavanja publike za savremenom srpskom džez scenom, kroz serijal besplatnih koncerata “DŽEZ ZA DŽ” koji je započet 2013. godine. Jednom nedeljno, u redovnom terminu matinea subotom od 13 časova, posetioci će od 10. do 31. oktobra imati priliku da čuju kvalitetne domaće džez izvođače. Pored održavanja pažnje javnosti o delatnosti Beogradskog džez festivala i podrške domaćoj džez sceni, ovaj ciklus koncerata ima za cilj i negovanje dobrog muzičkog ukusa i stvaranje nove džez publike, posebno među mladima.

 

U završnici osmog koncertnog serijala „Džez za DŽ“, u subotu 31. oktobra,  nastupiće neki od najtalentovanijih domaćih mladih džez nada, studenti Katedre za džez i popularnu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a ovaj nastup biće i ekskluzivna promocija prvog CD-a studentskih kompozicija i aranžmana, pod nazivom “Mozaik”, u izdanju FMU.

 

12 časova:

Promocija CD-a “Mozaik”

Učestvuju: Vladimir Nikolov (šef Katedre za džez i popularnu muziku FMU), Vojislav Pantić (džez kritičar) i studenti FMU

13 časova:

Koncert

Bojan Cvetković Kvartet

Vokalni kvartet MING

Ikigai Collective + Luka Ignjatović

 

Objavljivanje studentskih radova na nosačima zvuka ima dugu istoriju. Najbolji primer je serija albuma koje je pre više od pola veka izdavao koledž Berkli u Bostonu, a unutar koje danas prepoznajemo brojne umetnike koji su kasnije postali zvezde džeza. Kao u slučaju nastupa studenata u okviru džez festivala u Beogradu ili Pančevu, ili posebno organizovanih javnih časova koji ohrabruju studente u susretu sa publikom, tako ih snimanje i objavljivanje školskih zvučnih zapisa na vreme priprema za sopstveni autorski rad po završetku studija.

 

 

„Kroz džez odsek FMU prolaze studenti sa različitim pozadinama i senzibilitetima, ali ih sve spaja vizija o muzici sa strastvenim nabojom ritma, savremene harmonije i sa dosetljivom improvizacijom“, svedoči Vladimir Nikolov, šef Katedre za džez i popularnu muziku. „Svako ima svog uzora, ali je cilj da ti uzori postanu samo deo puta ka nalaženju svog glasa. Mentori odseka su tu da podrže celu tu ideju, ali i da usmere na pravi put svakog autora ponaosob, ne samo kolektivno. Raznolikost ideja i senzibiliteta, ali i ujedinjenost u istoj viziji rodila je i ovo izdanje i njegov naslov, Mozaik.“

 

 

Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu (FMU) је оsnоvаn 1937. godine, kao Muzička akademija sa 7 odseka, da bi u međuvremenu prerasla u instituciju koja danas, nа osnovnim i Master akademskim studijama organizuje nastavu nа 1З studijskih programa.

Od školske 2011/2012. godine FMU је nosilac TEMPUS projekta, kojim se uvodi interdisciplinarnost u muzičke studije u zemljama Zapadnog Balkana u skladu sa evropskim standardima. Ovaj projekat је omogućio osnivanje Katedre za džez i popularnu muziku (2012), nаkоn višedecenijskih nароrа. Njeni članovi su Vladimir Nikolov (šef katedre), Aleksandar Cvetković (šef odseka), Luka lgnjatović, Dragan Ćalina, Vesna Petković, Novak Mijović, Vаnја Kevrešan, Sava Miletić, lvan llić, Milan Nikolić i Anđelko Stupar. Као gostujući profesori do sada su angažovani brojni istaknuti džez umetnici, među kojima su Džonatan Krajsberg, Војаn Zulfikarpašić, Mišel Hendriks, Simon Rihter, Stjepko Gut, Kristin i lngrid Јеnsеn.

 

***************
Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

 

Komentari