Koncertna promocija novog albuma SERBIAN JAZZ BRE! “SERENDIPITY”

Beogradski džez festival i Serbian Jazz, Bre! pozivaju vas na promociju novog albuma SERBIAN JAZZ, BRE! “SERENDIPITY”. ULAZ JE SLOBODAN!

Kao prvo šta znači SERENDIPITY? Možda će nekoga i začuditi naslov, neki možda i znaju za ovaj pojam: “SERENDIPITY” – značenje je sposobnost srećnog slučajnog otkrića, neočekivan srećni događaj, slučajni pronalazak, nenadano, dragoceno otkriće. 

Prvi put je upotrebio Horas Volpol (Horrace Walpole, engleski istoričar umetnosti, i političar, u svom pismu Horasu Manu, 1754. godine. Inspiracija za ovu kovanicu, objasnio je, bila je persijska bajka ’Tri princeze iz Serendipa’, čiji protagonisti pukim slučajem dolaze do iznenadnih otkrića koja nisu ni bila inicijalni predmet potrage. Inače, Serendip je antički naziv za Šri Lanku (Cejlon) – Ostrvo rubina…

Sastav čine:                                                                                  

Ivan Grlić  producent, Video art, fotografija, Vi Džej

Aleksandar Jovanović  Šljuka, klavir,   kompozitor, aranžer         

Marko Fabry, bas, muzička produkcija    

Maks Kočetov, alt i sopran saksofon

Rastko Obradović, tenor saksofon

Aleksandar Cvetković, bubnjevi

Uroš Šećerov, udaraljke   

 

O PROJEKTU SERBIAN JAZZ BRE!

 

SERBIAN JAZZ BRE! je višegodišnji multimedijalni, umetnički projekat baziran na foto-portretima srpskih najznačajnijih džez muzičara. Predstavlja deo projekta “SERBIAN BRE” koji je Ivan Grlić započeo  još 2001. godine, a u okviru koga je 2011. predstavljena dobro prihvaćena foto-monografija “SERBIAN SOUL BRE!”  i 2012. foto-monografija ”SERBIAN JAZZ BRE!”.

 

SERBIAN JAZZ BRE!  projekat nastao je 2011. godine, sa idejom da spoji muzičku i vizuelnu umetnost, kao i da promoviše srpski i balkanski džez, na nov način. Muzički deo projekta okupio je značajne srpske muzičare, formirajući svojevrsni umetnički izraz koristeći, kako jezik savremenog džeza, tako i bogato muzičko nasleđe Balkana. Integralni deo nastupa su i video projekcije, u kojima producent i  autor projekta – fotograf Ivan Grlić, ima ulogu Vi Džeja.

 

Projekat je od samog svog nastanka privukao veliku pažnju javnosti, što je rezultiralo mnogobrojnim nastupima na festivalima u zemlji (Beogradski džez festival, Inđija fest, Džez Ibar Kraljevo, Dunav fest Beograd, Novosadski džez festival, Dan zauvek festival Raška, Gitarijada Zaječar…)  i inostranstvu (Blues ‘n’ Jazz Rallye Luxembourg, Jazz a Liege Belgija, Liszt Ferenc Zeneakademia Budimpešta Mađarska, Jazzelsa Hvar Hrvatska, Festival Trebinje, Herceg fest, Herceg Novi,…).

Repertoar benda je sačinjen većim delom od autorskih kompozicija, ali i od obrada narodnih pesama sa balkanskog podneblja, nastalih kao svojevrsni omaž  pionirima balkanskog džeza – Branislavu Lali Kovačevu i Vojinu Mališi Draškociju. Karakteristični melodijski motivi i ritmovi, kroz kompoziciju i improvizaciju, uklopljeni su u savremenu džez formu, kao bazu za dalje istraživanje univerzalnog muzičkog jezika. Uz međusobnu interakciju, članovi benda na energičan i ekspresivan način, publici direktno prenose lične emocije i doživljaje sadašnjeg trenutka i stvaranja na licu mesta.

 

Bend u sastavu:  Aleksandar Jovanović Šljuka – klavir, klavijature, Marko Fabry – bas gitara, Aleksandar Cvetković – bubnjevi i Maks Kočetov-saksofon, Uroš Šećerov – udaraljke i stvara plodnu podlogu za istraživanje i vizuelni izraz Ivana Grlića kao video džokeja, koji u duhu džeza, koristeći  improvizaciju prati odsvirane note i prenosi svoje impresije na ekran.

 

Bend je od starta  otvoren za saradnju sa drugim umetnicima, pa tako je došlo do saradnje sa: Bokijem Miloševićem, Stjepkom Gutom, Mišom Blamom, Aleksandrom Sedlarom, Marčelom, DJ Raidom,  Bunford Gaborom, Nenadom Jelićem, Papa Nikom, Rastkom Obradovićem, Aleksandrom Antićem, Nevenom Jelić, Sofijom Knežević, Nadom Pavlović, Katarinom Kačunković, vokalnom grupom Paganke, Lazarom Del Torom Vega, Filipom Krumesom, Reut Regev,  Dr. Eugene Chadbourne, Milošem Punišićem, Igorom Maleševićem, Ljubom Dimitrijevićem,….  

 

U junu 2013. godine, bend je izdao i svoj prvi CD, pod nazivom ‘‘Serbian Jazz BRE Project”. Nakon izvrsnih recenzija, izuzetne medijske propraćenosti promocija knjige, izložbi i albuma, učešća na stranim i domaćim muzičkim festivalima, koncertima,  Serbian Jazz BRE! je u decembru 2014. snimio novi album, drugi po redu  sa gostima Petrom Krstajićem i Rastkom Obradovićem, pripadnicima najmlađe generacije džez muzičara… Serbian Jazz Bre! Projekat je upravo završio novi album koji je izdat u aprilu 2015.

 

Novi album donosi i novi zvuk benda, koji je već bio predstavljen publici u nekoliko navrata na koncertima i festivalima prošle jeseni i ovog proleća. Same kompozicije su složenije i aranžirane u puno različitih boja i nijansi, pa se i sastav muzičara i instrumentarjium menjaju od numere do numere, od solo klavira ili bubnja, pa do bogatog zvuka seksteta. Umetnička individualnost i izraz pojedinca u bendu igraju značajnu ulogu u stvaranju muzičke celine, pa su novi solisti Maks Kočetov i Rastko Obradović doprineli i stilskim promenama. Muzika je bazirana na nasleđu srpskog i balkanskog podneblja, ali u najvećoj meri interpretirana jezikom savremenog džeza.

 

 

Komentari