Koncert: Veliki prezir

Poslednji koncert na “Luksuznoj turneji” grupe Veliki prezir održaće se u Domu omladine Beograda, u subotu 21. decembra. Ovo je poslednji koncert koji će bend održati u 2013. godini, zatim tokom januara i februara 2014. Veliki prezir započinje rad na novim pesmama. Turneja traje od kraja oktobra meseca, i obuhvatila je gradove u Srbiji i Hrvatskoj.

Sam naziv turneje prestavlja ličnu interpretaciju luksuza, i u kojim okvirima ga doživljavaju članovi benda.

„Jedina stvar koja je luksuzna je naš lični osećaj, jer kada sviramo koncert to je pre svega stvar unutrašnjeg osećanja ispunjenosti i nečeg što se ne moze baš opisati rečima. Svaki koncert je u stvari luksuzni tretman za naše duše. Sve pre i posle toga je vrlo ne-luksuzno, teško i komplikovano snalaženje sa gomilom prepreka koje moramo da pređemo da bismo došli do tog momenta kada sviramo pred ljudima i svaki taj napor se u potpunosti isplati. Ne postoji ništa bolje“, kažu članovi benda.

Beogradska publika će imati priliku da čuje bend u punoj snazi i jedan svež, drugačiji pristup na kome Veliki prezir insistira u ovoj fazi svog postojanja. Drugačiji aranžmani, prilično rock’n’roll orijentisani, sloboda u izrazu, improvizovani delovi u kojima se bend prepušta instinktima, osluškivanje publike sa ciljem da se aktivno uključi u zajedničku muzičku pustolovinu.

“Nema pravila ni ograničenja. Sve što želimo je da postignemo levitirajući osećaj dok sviramo. Što znači, mi sad idemo, ne znamo gde, ali svi ste dobrodošli da uskočite u taj vagon, pa gde stignemo. Za takva iskustva potrebna je dobra atmosfera, a to je sa Beogradskom publikom uvek zagarantovano. Zato se jako radujemo predstojećem koncertu. Nadamo se zajedničkom lebdećem iskustvu.”, ističu članovi Velikog prezira.

Jedan od povoda za turneju je i snimanje dokumentarrnog filma o bendu. Rediteljka filma je Andrijana Stojković, autorka poznata u dokumentarističkom miljeu, koja je već režirala brojne dokumentarce, a iza sebe ima i igrani film “The Box“. Ovoga puta, autorski pristup je specifičan jer film ne nastoji da bude klasičan biografski film, već se bavi prikazom raznih situacija benda tokom samog stvaranja muzike, putovanja, koncerata, snimanja, proba, razmene energije sa publikom, slučajnih događaja, razgovora, kao i reakcija publike koja se prvi put susreće sa njihovom muzikom.

„Film će se suštinski bazirati na svim mogućim situacijama na koje jedan struggling rock’n’roll bend može da naleti. Gledaoci će moći da vide sve ono što mogu pretpostaviti da se događa, ali i puno toga što se uglavnom ne vidi i ostaje u okvirima intime samog benda“, poručuje Veliki prezir.

Bend smatra da će turneja biti plodotvorna i utoliko što će tom prilikom pokušati da dođu do novog izraza i inspiracije za buduće pesme.

„Sva je prilika da ce sledeća muzička faza ovog benda biti izrazito rock’n’roll orijentisana, sa uplivima u razne okvire koje taj žanr pruža. Od sumantih gitara, groovie ritmova, preko psihodelicnih višeglasnih harmonija, do toplih svedenih kompozicija u kojima je dinamika sve“, zaključuju muzičari.

 

 

Komentari