Koncert: “Tribute to Lala” by “Serbian Jazz, Бре”

“Tribute to Lala” je multimedijalno veče – koncert sa video projekcijama, posvećeno nedavno preminulom džez bubnjaru Lali Kovačevu i njegovoj muzici, povodom objavljivanju duplog albuma “Balkanski džez Lale Kovačeva” u izdanju WMAS Recordsa i Udruženja „Srpska duša“. Serbian Jazz, Бре! izvešće izbor kompozicija iz Lalinog opusa vezanog za “Balkan jazz” uz prisustvo muzičara koji su sarađivali sa čuvenim bubnjarem. Cena ulaznice: 100 dinara!

Izdavanje duplog CD-a “Balkanski džez Lale Kovačeva” podržala je Erste Banka, kao višegodišnji partner Serbian Jazz Bre! projekta.

 

Serbian Jazz, Бре! Project
Ivan Grlić Visual art, VJ., Aleksandar Jovanović Šljuka, kompozitor, aranžer, klavir, sintisajzer, Filip Krumes, violina, Marko Fabry, bas gitara,  Aleksandar Cvetković, bubnjevi, Uroš Šećerov, udaraljke.

Serbian Jazz, Бре! je multimedijalni pojekat  fotografa Ivana Grlića, koji se bazira na spoju dve umetnosti – muzike i fotografije. Specifičan izraz osmišljen je sa ciljem da se zvukom i slikom oslika stilski raznovrstan trag mnogobrojnih umetnika koji su stvarali u različitim periodima istorijskog razvoja srpskog džeza. Imajući u vidu inspirisanost srpskih džez stvaralaca tradicionalnim pristupom džezu, modernijim smernicama u ovom žanru, ali i folklornim muzičkim blagom našeg podneblja, logična je objedinjenost ovih elemenata u muzici sastava „Serbian Jazz, Бре!”, koga čine muzičari (Filip Krumes, violina, Aleksandar Jovanović Šljuka, kompozitor, aranžer, klavir, sintisajzer, Marko Fabry, bas gitara,  Aleksandar Cvetković, bubnjevi, Uroš Šećerov, udaraljke), svesne stilskog bogatstva jazz žanra u Srbiji. Tokom godinu  dana postojanja, uspeli su da osmisle svojstven pristup interpretaciji originalnih numera. Kombinacija najrazličitijih muzičkih elemenata, uočljiva u kompozicijama koje izvode, začinjena je umerenim eksperimentalnim izrazom. Zvučna prijemčivost ovog sastava posledica je izraza koji je osvežen kreativnim spojem mnogobrojnih uticaja, što ga približava publici, otvorenoj za kreativna istraživanja. Integralan deo performansa čini video rad kojim se autor i inicijator projekta fotograf Ivan Grlić predstavlja u ulozi VJ-a.

Iz tog razloga, vizuelni identitet ovog projekta je isto tako važno analitički sagledati da bi se muzički, idejni koncept u potpunosti razumeo. Grlić, u dvojezičnoj monografiji, koju je objavio Službeni glasnik 2012. godine, objedinio je 200 fotografija na kojima je zabeleženo preko 90 jazz stvaralaca. Po rečima Svetolika Jakovljevića, džez publiciste, „Ivan Grlić je hroničar u vremenu sadašnjem i upravlja objektiv svoje kamere na džez muzičare koje je sreo ili potražio”.    

O Lali Kovačevu za knjižicu koja je deo CD-a rekli su:

“Lala Kovačev, najmlađi član Džez orkestra RTB u vreme njihovih najvećih međunarodnih uspeha, ponovo je bio sam sa zvezdom vodiljom koja mu je ukazivala put. Jedne noći krenuo je u Nemačku, da sretne Boru Rokovića i Duška Gojkovića koji su već stekli zavidnu međunarodnu reputaciju. Pod visokom temperaturom stao je da se odmori baš u Štutgartu, gde je čuveni Horst Jankowski priređivao novogodišnji koncert. Iskusni pijanista je umeo da prepozna talenat: sledećeg jutra, Lala je potpisao ugovor koji će ga prošetati Evropom i odvesti u Ameriku i Afriku.
Džez elita ga je zavolela, ali njegov osećaj da mora da ide napred ga nije napustio.
Krajem sedamdesetih sa Duškom Gojkovićem je osnovao Trumpets and Rhythm Unit – postavu sastavljenu od džez zvezda iz različitih RTV centara socijalističke Jugoslavije. Umesto na turneji po Evropi koja je već bila ugovorena, obreo se u bolnici u Minhenu, gde je smislio svoje životno delo – Balkan Impressions.
Džez Balkanskih impresija nije tumačio, niti zloupotrebljavao tradiciju, već sa njom bio u neraskidivoj vezi…”

Vojislav Pantić

 

“Lalina muzika i današnjeg slušaoca ostavlja bez daha. Nije preterano reći da ta muzika predstavlja riznicu zaslepljujućeg sjaja; to jeste – ili bi bar trebalo da bude – azbuka i inspiracija za svakog ko želi da istražuje muzičko nasleđe Balkana i meša tradiciju sa modernijim žanrovima.”

Ivan Ivačković

 

“U naponu snage, Lala Kovačev je prvi naslutio ogromne kreativne mogućnosti koje nosi balkanski folklor. Kao džez muzičar izuzetnog senzibiliteta i visokih estetskih kriterijuma, uz značajnu podršku kontrabasiste Vojina Mališe Draškocija, Kovačev je krenuo u avanturu „organskog” spajanja našeg folklora i džeza mnogo pre nego što je to postao opšti muzički trend.  
U godini kada smo obeležili tridesetogodišnjicu od objavljivanja antologijskog albuma „Balkanske impresije” (PGP RTB, 1982), napustio nas je njegov tvorac, bubnjar i aranžer Branislav Lala Kovačev (1939-2012).

Kovačev se povezuje sa začetkom „vorld mjuzik” u Srbiji. Kao džez muzičar izuzetnog senzibiliteta i visokih estetskih kriterijuma, uz značajnu podršku kontrabasiste Vojina Mališe Draškocija, Kovačev je krenuo u avanturu „organskog” spajanja našeg folklora i džeza mnogo pre nego što je to postao opšti muzički trend.”

Oliver Đorđević

 

 

Komentari