Koncert: THE RESIDENTS

SVETSKA PROMOTIVNA TURNEJA: “IZMEĐU SNOVA / IN BETWEEN DREAMS”

Dom omladine Beograda sa zadovoljstvom predstavlja ekskluzivan koncert koji se godinama čekao: The Residents, istinske legende američkog art roka, ponovo u Beogradu! Ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže, u vrlo ograničenom kontigentu. Koncert će biti sedeći, što omogućava maksimalan komfor i koncentraciju za praćenje ovog jedinstvenog umetničkog spektakla!

 

Preko četrdeset godina The Residents se smatraju najmisterioznijim ikonama avangardne muzike. Ponikli u okvirima kalifornijske andergraund umetničke scene tokom sedamdesetih godina 20. veka, prvobitno su bili viđeni kao otkačeno-satirični rok band koji se rugao ograničenostima mejnstrim kulture, ali je sa vremenom u prvi plan izbila njihova daleko ozbiljnija i revolucionarnija strana. Danas je jasno da su The Residents smeli umetnički kolektiv koji je svojevremno prvi doneo uzbudljive inovacije u novim muzičkim oblastima, pojavljujući se istovremeno kao pioniri elektronike, art roka, industrijske i laundž muzike. Osim smelog spoja rokenrola sa autentičnim teaterskim izrazom – po čemu su postali slavni, njihov odgroman doprinos u upotrebi videa u muzici odavno je prepoznat kao jedan od najvećih ranih dometa u ovoj oblasti popularne kulture. Tako im se rani video-zapisi nalaze u stalnoj zbirci čuvenog Muzeja moderne umetnost u Njujorku, a “Freak Show” CD-ROM na izložbi MOMA muzeja  “Looking Music 3.0“. 

 

The Residents su do danas ostali zagonetka ogromnih razmera – u pitanju je jedna od najtajanstvenijih grupa u istoriji muzike, što se u javnosti uvek pojavljuja maskirana, čiji identitet nije nikad otkriven, te i dalje niko ne zna ko su članovi benda i kako izgledaju. Prepoznatljivi su po ekstravagantnim nastupima i bizarnim kostimima u kojima dominiraju velike očne jabuke, cilindri i smokinzi kao glavna njihova obeležja. Odbijaju sve medijske istupe već decenijama – bez obzira na to što danas postoje PR menadžeri i društvene mreže, ovakva doslednost impresionira sama po sebi. Doduše, i oni znaju da izdaju saopštenja ili pismeno odgovore na poneki intervju, ali to je najviše koliko dopuštaju da se zaviri u njihov svet u kome vlada njihova legendarna “teorija opskurnosti”, po kojoj je jedino bitno umetničko delo – ličnost umetnika je potpuno nevažna.

Nakon što su poslednjih godina slavili četiri decenije rada, The Residents su  sva svoja iskustva spojili u jedno sa idejom da stvore spektakularan novi program za novi vek, pod imenom “Između snova”: muzičku predstavu sa još uvek izrazitim pozorišnim pristupom.

“Kostimi i igrači mogu se promeniti, ali The Residents ostaju isti: sada već mitski sastav iz San Franciska koji se dobro se zabavlja na račun savremene Amerike kroz svoju umetnost, muziku, filmove…” (The Wire)

Uvek drugačiji i uvek jedistveni kao iskustvo, na svetskoj turneji koja počinje ove jeseni, predstaviće se u onom najboljem, rokerskom muzičkom formatu, noseći kostime i maske zasnovanim na onima koje su nosili lekari u periodu pojave kuge u srednjovekovnoj Evropi. Komentar na savremene globalne prilike? Proverite sami!

U svetu u kome ima sve manje tajni, The Residents su prava dragocenost!

 

http://www.residents.com

https://www.facebook.com/TheOfficialResidents

 

Komentari