Koncert: Stjepko Gut & Big Bend RTS

Omaž Klark Teriju // Tribute to Clark Terry. Ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže, po ceni od 500 dinara. U pitanju su numerisana sedeća mesta.

Klark Teri (Clark Terry) je legenda trube i džez muzike. Nosilac originalnog stila, pionir bi bapa, muzičar koji je promovisao fliglhornu kao novi instrument u džez muzici, kompozitor i Big Bend lider.

Jedini solista na trubi koji je svirao u orkestru Kaunt Bejzija i u orkestru Djuk Elingtona, dva najznačajnija Big Benda, dvadesetog veka. Ovim projektom, naš proslavljeni solista na trubi, kompozitor i uneverzitetski profesor, Stjepko Gut, priča priču umetnika koji je imao čast i neophodan vanserijski kvalitet, da sarađuje i nastupa sa Klark Terijem.

Retki su muzičari koji mogu da se pohvale da su delili binu sa umetnicima koji su stvarali džez muziku, sa druge strane, retki su orkestri koji kvalitetno mogu da iznesu ovako zahtevane kompozicije i aranžmane.

Spoj Stjepka Guta i Big Benda RTS-a, garantuje furioznu improvizaciju, originalnost interpretacije i potvrdu uspešne saradnje istaknutog umetnika i eminentnog ansambla, koja traje skoro 50 godina.

 
BIG BEND RTS

trube:

DRAGOSLAV FREDI STANISAVLJEVIĆ

MARKO ĐORĐEVIĆ

NEMANJA BANOVIĆ

BOŠKO IVANČEVIĆ

NOVAK MIJOVIĆ

tromboni:

NEMANJA ZLATAREV

KOSTA VUKAŠINOVIĆ

MILOŠ RADONJIĆ

IVAN PLATNER

saksofoni:

MAKSIM KOČETOV

LJUBIŠA PAUNIĆ

KRISTIJAN MLAČAK

ALEKSANDAR JAĆIMOVIĆ

BOJAN CVETINOV

ritam sekcija:

IVAN ALEKSIJEVIĆ-klavir

GORAN POTIĆ-gitara

MILAN PAVKOVIĆ-kontrabas

MILOŠ GRBATINIĆ
-bubnjevi

dirigent: STJEPKO GUT

producent: TIHOMIR JAKŠIĆ

organizator: MILAN BRKIĆ

 

*********

Big Bend  RTS

Big Bend RTS je osnovan 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. godine odvajanjem gudačkog ansambla započeo rad kao veliki džez orkestar (Big Bend).
 
Dugi niz godina, orkestar su predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen «Bobi» Guteša, Vojislav «Bubiša» Simić, Zvonimir Skerl, Milivoje «Mića» Marković, Duško Gojković i Stjepko Gut .

Tokom rada i stvaranja orkestar je dobio izuzetne nagrade i priznanja.

Na Džez Festivalu u Žuan Le Penu 1960. godine naš ansambl je osvojio prvu nagradu. Posle svoje prve turneje 1957. godine, orkestar je nastupao na poznatim svetskim festivalima  (Telaviv, Montre, Marsej, Solun, Minhen) , na nekoliko UNICEF koncerata (Beograd, Pariz, Ženeva) i uvek sa izuzetnim uspehom i vrlo pohvalnim kritikama.

Tokom godina, sa orkestrom su nastupale najveća svetska imena Džez muzike kao što su: Klark Teri, Beni Golson, Džoni Grifin, Majnard Ferguson, Toni Skot, Džerom Ričardson, Erni Vilkins, Alvin Kvin, Redži Džonson, Edi Henderson, Henk Mobli, Džon Hendriks, Roj Harguv, Bred Lili, Dajana Šur, Don Menza, Stiv Ture, Roni Kjuber, Rendi Breker,Džon Fedis, Čak Findli… a takođe i zvezde svetskog šou biznisa kao što su: Rej Čarls, Deni Kej, Džozefina Bejker, Mirej Matje, Enriko Masias, Frida Lingstad (ABBA) itd…

Od diskografije bi izdvojili studijske albume: „Džez orkestar Radio Beograda 1948-1978“, „Muzika moje mladosti“, Stjepko Gut & Big Bend RTS „Afro Balkanske skice“, „Vili Johans i Big Bend Radio Beograda“,  „Big Bend Radio Beograda – 75 godina Radio Beograda“,  „Karavan“,  „Its tajm for Džez“,  „Svit Lav“ , Duško Gojković & Big Bend RTS „ Latin Haze“, Big Bend RTS „Balkan Soul“…..

Orkestar je iznedrio plejadu vrhunskih solista koji su danas poznati i priznati u svetu (Mile Pavlović, Bora Roković, Duško Gojković, Lala Kovačev, Stjepko Gut ).

Big Bendom RTS-a danas diriguje Ivan Ilić.

 

Komentari