Koncert: ŠOPEN KAO INSPIRACIJA

U okviru BELGRADE CHOPIN FEST-a 2013 // 28.02-03.03.

Nastupaju: Hor „Vox Slavicum“, Irena Josifoska, vokalni duo Ivana Ristić & Nemanja Nikolić, Duo Moderato, Smilja i Marko Josifoski, Duo “Maske”, Gudački kvartet “Mistik”, Ingmar piano duo, Pjevačka družina Svetlane Spajić, Saša Vasić, duo “Silent”, Leontina Vukomanović, mlada grupa “Jazz veze”, Irena Blagojević i Jelena Jovović.

Ulaznice za koncert će biti artikli Fonda B92, koji će se prodavati na ulazu u salu, i čijom kupovinom publika daje dobrovoljni prilog namenjen humanitarnoj akciji Fonda B92 “Bitka za porodilišta”.

Novo, i drugačije čitanje klasične muzike, u ovom slučaju muzike jednog od najvećih kompozitora u istoriji čovečanstva, “pesnika klavira” – Frederika Šopena, biće poziv i prilika svim ljubiteljima dobrog zvuka da se upoznaju sa stvaralaštvom muzičkog genija, i možda po prvi put, otvore vrata čarobnog sveta klasične muzike.

FB stranica: Šopenijada

**************************************

BELGRADE CHOPIN FEST je internacionalni kulturno – obrazovni projekat, koji će se održati od 28.2 – 3.3. u organizaciji MŠ Stanković i umetničkog udruženja Kreartiva, sa značajnim kulturnim i obrazovnim institucijama kao partnerima (Jugokoncert, Narodno pozorište, Kolarčeva zadužbina, Kulturni centar Beograda, ustanove kulture Parobrod i Novobeogradska kulturna mreža, Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, Akademija umetnosti, Akademija lepih umetnosti,uz podršku G.O. Vračar, Predstavništva Republike Srpske i poljske ambasade u Beogradu).

Festival koji slavi jednog od najvećih kompozitora – Frederika Šopena, okupiće mlade pijaniste, eminentne klavirske pedagoge, predavače i goste iz Srbije i inostranstva. Publika će biti u prilici da poseti različite sadržaje: takmičenje mladih pijnističkih talenata, master klas, predavanja, muzičke radionice za najmlađe, muzičku predstavu i koncerte.

Sa prevashodnim ciljem promocije mladih pijanstičkih talenata ali i klasične muzike uopšte, Festival se pomenutim sadržajima obraća kako stručnoj, tako i široj publici. Pored tri pijanistička resitala, posebni događaji će biti predstava za decu “Čarolija uz Šopena” u Narodnom pozorištu, i koncert “Šopen kao inspiracija” u Domu omladine. Koncert “Šopen kao inspiracija” predstavlja novinu i vrstu ekskluzivnosti za Beograd i region.

Naime, po prvi put u našoj sredini, široj publici će biti predstavljena klasična muzika na jedan drugačiji način.

Najlepše Šopenove melodije u obradama za različite kombinacije instrumenata, u izvođenju mladih i afirmisanih umetnika klasične muzike, kao i predstavnika pop, rok i džez scene, biće izvedene u sali Amerikana DOB-a.

Komentari