Koncert: SAMOSTALNI REFERENTI

Samostalni Referenti će obeleziti 17 godina rada sada već tradicionalnim koncertom u klubu Doma omladine 19 januara 2013. Kao gosti na koncertu će nastupiti bend Ničim Izazvan. Koncert počinje u 21h a broj karata je ograničen na 250.  U pitanju je promocija aktuelnog albuma The GreaTestis Hits koji je izasao krajem novembra 2011 godine. Album se moze besplatno skinuti sa regionalnog sajta MTV-ja. U okviru iste promocije, bend ce nastupiti 08.02. u Zagrebu i 09.02. u Ormožu (Slovenija). 
Cena ulaznice: 400 dinara.

Od okupljanja Samostalnih Referenata 1996. godine do danas, energične svirke ovog desetočlanog sastava redovno privlače brojne fanove njihovog muzičkog izraza i ljubitelje neumornog “skankovanja”. Zvuk Samostalnih Referenata predstavlja autentičnu, plesnu mešavinu ska i punk muzike, pojačanu violinom i harmonikom, instrumentima koji nisu uobičajena pojava u navedenim muzičkim pravcima. Svoj zvuk nazivaju Belgrade Turbo Ska.

Pesme Referenata prvi put su zabeležene na demo snimku iz 1999. godine, čija im je atraktivnost nakratko otvorila vrata studija jedne od izdavačkih kuća, ali je čitava stvar propala, i to samo nekoliko dana pred početak snimanja albuma. Razlog su bili njihovi, po oceni izdavača, suviše opasni tekstovi za to ludo vreme u Srbiji. Uprkos tome, Samostalni Referenti objavljuju spotove za pesme “Ne razumeju”, “Rocksteady”, “Ludilo” i “Toreador” I koncertno bivaju sve aktivniji.

Samostalni Referenti su svirali sa grupama NBG, Direktori, Atheist Rap, Elvis Jackson iz Slovenije, Bluekilla iz Nemačke…, nastupali su na festivalima po Srbiji i regionu, Skavillu, Beer Festu, Exit festivalu, a unazad nekoliko godina redovno održavaju koncerte i u susednoj Hrvatskoj. Svirali su i par koncerata u Slovačkoj.

Nakon skoro 16 godina “rada u ilegali”, nekoliko stotina koncerata i bez ijednog službenog nosača zvuka, Samostalni Referenti prošle godine objavili su prvi studijski album  “The GreaTESTIS Hits”. Sniman je skoro 4 godine, u beogradskom studiju “Underground”. Na njemu se nalazi 19 pesama, dakle nešto kao presek decenije i po sviranja. Snimljen i video spot za pesmu “Život je san”.

 

 

Komentari