Koncert: Rundek Cargo Trio

Organizacija: Long Play
Ulaznica za beogradske koncerte Rundek Cargo trija košta 1.500 dinara i može se naći na blagajni DOB-a, kao i preko mreža Card Service i Eventim.

Rundek Cargo trio objavio je ove nedelje novi spot “Sanjala si da si sretna” pred srpsku turneju na kojoj će nastupati isključivo u dvoranama sa sedećim mestima, kao što je velika sala Doma omladine Beograda.

Trio gitariste i pevača Darka Rundeka koncertno predstavljanje aktuelnog CD albuma “Plavi avion” (2010), sa koga je “Sanjala si da si sretna”, nastavlja pored Beograda i 24. aprila u Kikindi, 1. maja u Domu kulture Čačka, 2. maja u “Sinagogi” u Novom Sadu i 6. maja u Subotici.

Trio u kome su i multiinstrumentalista Dušan Duco Vranić i violinista Isabel posle više od godinu dana odsustva vraća se u Srbiju, a proteklih nekoliko meseci neaktivnosti benda Rundek je iskoristio između ostalog za nedavni boravak u Indiji. Rundek boravak u Indiji opisuje kao pustolovinu tokom koje je proučavao tamošnju muziku i upijao duhovne uticaje budizma i hinduizma.

“Jesen i zima su bile mirne, odmor i priprema za nove pustolovine koje nam predstoje ovog proljeća”, kaže Rundek.

Kao najava novih pustolovina, među kojima je srpska turneja, stiže animirani spot “Sanjala si da si sretna”, koji su animator Zoran Mudronja i slikarka Ana Kolega uradili vizuelno u duhu njenog omota za album “Plavi avion”.

Nekadašnji vođa kultnog zagrebačkog Haustora Darko Rundek, tokom uspešne solo karijere stigao je u jednom trenutku do mnogoljudnog Cargo orkestra, da bi potom napravio novi iskorak i pod manjom firmom Rundek Cargo trio otisnuo se u pustolovinu zvanu “Plavi avion” (2010).

“Godinama radim jedan novi projekat sa violinistkinjom Izabel Between u kome smo puno eksperimentirali. ‘Plavi avion’ je spojio Between i rad sa Ducom, i sve ide ka tradicionalnoj improviziranoj muzici. Mislim da je prije svega ovaj album stvarno album Rudnek Cargo trija. To nisu samo moje, nego zajedničke odluke. Pjesme su se otvorile zahvaljujući našoj suradnji”, rekao je Rundek.

 

 

Rekli su o “Plavom avionu”:

“Rundek usudio se oprobati i s trijom i ponovno dokazao svoj jedinstveni talent ponudivši nam svoju intimu na jedan novi način. Bez već zamornog Cargo orkestra kao pratnje, bez ‘čvrstog’ Haustora s nogama na zemlji, ali s krilima na leđima svojih prekrasnih stihova i intimnim zvukovima koji na momente doslovno prate snagu njegovih riječi i najdublju intimu njegovih misli. Komoran, ali odličan album!” – Dubravko Jagatić, www.tportal.hr.

“‘Plavi avion+ nosi tihu sjetu sjećanja na kraj iz kojeg si potekao, finu koprenu nostalgije za našim europskim spleenom koji Europi ne možemo i ne znamo objasniti, a koji se ta ista Europa ni ne trudi shvatiti jer joj je lakše o nama razmišljati kao o nekim egzotičnim balkanskim plemenima koja grada nikada vidjela nisu, bolno svjedočanstvo da ni vani više ne cvatu ruže i tešku misao da “i bez kraja svaki zbraja pobjede i poraze” – Aleksandar Dragaš, Jutarnji list.

“Rundek je na ‘Plavom avionu’ zadržao karakteristike koje ga prate kroz cijelu karijeru, sposobnost slaganja lijepih i životnih iako često mračnih slika, njegov osebujan autorski senzibilitet je netaknut, glas također, a na ovom albumu je, paradoksalno obzirom na «brojnost» postave, čak proširio svoju glazbenu paletu nekim novim zvukovima…” – Zli Hadžo.

Komentari