Koncert: P.A.M.//Orkestar muzičkih robota

100 GODINA SARADNJE HOLIVUDA I SRBIJE//Ulaz je slobodan!

P.A.M. band je autentični orkestar delimično automatizovanih instrumenata , koji uz pomoć svetlosnih i senzora pokreta omogućuje da se proizvede ton. Orkestar čini 14 instrumenata.

Profesor Kurt Coble, violinista, kompozitor i istraživač, predaje na Univerzitetu u Bridgeportu, država Connecticut, SAD, a već 20 godina nastupa sa najpoznatijim američkim kamernim orkestrima. Živi i radi u Njujorku i svira na Brodveju u stalnoj postavci mjuzikla „Fantom iz opere“ koji se igra 365 dana godišnje.

Njegov angažman u Srbiji se desio u saradnji sa Europa Cantat asocijacijom, osnovnom i srednjom inkluzivnom školom „Milan Petrović“ iz Novog Sada i Akademijom umetnosti u Novom Sadu. Vojvođanska horska asocijacija je pripremila projekat u saradnji sa ambasadom SAD i obezbedila sredstva za transport orkestra iz Njujorka u Novi Sad. Profesor Coble, odlučio je da P.A.M. band pokloni Akademiji umetnosti u Novom Sadu sa ciljem daljeg unapređenja i razvoja orkestra, kroz aktivni rad na razvoju novih instrumenta. Akademija umetnosti u Novom Sadu ga je imenovala počasnim gostujućim profesorom na odseku za muzičku kompoziciju, muzikologiju i dirigovanje.

Od oktobra meseca 2012., počela je promocija P.A.M. Band orkestra u saradnji sa ambasadom SAD u Beogradu i Američkim kutkom, u 8 gradova (Subotica, Novi Sad, Beograd, Kragujevac, Novi Pazar, Vranje, Bujanovac i Niš) u kojima su se u prvoj polovini oktobra dešavati sledeće aktivnosti, koje se nastavljaju i u aprilu 2013. godine.

Prva tri grada i prva turneja PAM Band orkestra, u organizaciji Ambasade SAD, Akademije umetnosti u Novom Sadu i Vojvođanske horske asocijacije se dogodila u periodu od 5.‐12. oktobra u Novom Pazaru, Vranju i Bujanovcu, u saradnji sa mrežom Američkih kutaka u tim gradovima. U periodu od 3. – 15. aprila će se ista turneja ponoviti u Zrenjaninu, Subotici, Novom Sadu, Nišu i Beogradu. Time se direktno promovišu nove tehničke mogućnosti koje nudi Univerzitet u Novom Sadu, preko Akademije umetnosti i odseka za kompoziciju, muzikologiju i dirigovanje, koji uz pomoć Ambasade SAD i donacije prof. Kurt Cobla dobija ovaj unikatan orkestar.

Partneri u projektu su:

Prof. Kurt Coble, violinista, kompozitor i inovator iz Njujorka

Vojvođanska horska asocijacija Novi Sad – VOCA

Američka ambasada u Beogradu

Mreža američkih kutaka u Srbiji i njihovi partneri, Dom omladine Beograda, Kulturni centar Novog Sada, gradske biblioteke u Subotici, Nišu i Kragujevcu, Kulturni centar u Zrenjaninu.

Vlada AP Vojvodine

Osnovna i srednja muzička škola “Josif Marinković” iz Zrenjaninina.

Od Holivuda do Srbije ‐ 100 godina kulturne i tehničke saradnje između SAD i Srbije

–    Prezentacija Nikole Tesle i njegovog doprinosa filmskoj industriji (1856‐1943) sa fokusom na razvoju nemog filma. Kontinuirana diskusija o istoriji nemog filma, sa fokusom na 1925. godinu i eru klasika nemog filma “Fantom iz opera”.

–    Predstavljanje mehaničkih instrumenata sa fokusom na srpsko‐američku saradnju u periodu (1856‐1943)

–    Uvodno izlaganje i prezentacija P.A.M. Band (1997. – do danas); Demonstracija P.A.M. Band orkestra – Predstavljanje Tesla instrumenta/projekta asistivne tehnologije za pomoć osobama sa invaliditetom

–    Izvođenje dela “Phantom Reinvented” – u izvođenju P.A.M. band orkestra muzičkih robota Porudžbina Vojvodjanske horske asocijacije i ambasade USA

–    Projekcija nemog filma “Phantom of the Opera” uz pratnju P.A.M. band orkestra ‐

Komentari