Koncert na Zidiću: S.T.R.A.H.

Beogradski rokenrol sastav S.T.R.A.H. su sredinom osamdesetih osnovali Saša Ristić (bas) i Aleksandar Žikić (gitara), zajedno sa Milutinom Krstićem (vokal), Željkom Debeljevićem (gitara) i Nenadom Ivkovićem (bubnjevi). Godinu dana kasnije, Milutin Krstić je napustio bend, a vokale je preuzeo Željko Debeljević. Iako je S.T.R.A.H. nastupao srazmerno retko, ideja negovanja čistokrvnog rokenrola oslonjenog na britanski pub rock i američki garažni zvuk, uz meru energičnosti koja je najbliža panku, a doprinela je formiranju inteligentnog i postojanog kulta.

Njihov EP „Mesec” („Noćas”, „Vudu lutka”) objavljen 1988. na etiketi „Slovenija” iz Kopra, sa Kojom, kao producentom, učvrstio je izdvojen status ovog benda na tadašnjoj jugoslovenskoj sceni i vremenom prerastao u kolekcionarski raritet visokog nivoa (i cene). Po odlasku Nenada Ivkovića u bend je na mesto bubnjara došao Aleksandar Timofejev sa kojim je započeto snimanje prvog albuma. Album nikada nije završen, jer su se dvojica članova (Ristić i Debeljević) početkom devedesetih odselila u Kanadu. Nekoliko godina kasnije i Žikić se preselio u Sjedinjene Američke Države, što je produžilo hibernaciju sve do pre nekoliko godina, kad se S.T.R.A.H. ponovo okupio u Beogradu, sa novim basistom Milošem Markovićem Felixom.

Foto: Brajan Rašić

Rezultat je eksplozivni album „Kvog!” na etiketi „Mascom”: ostvarenje na koje se čekalo skoro tri decenije i koje beskompromisno i ubedljivo doprinosi revitalizaciji organskog rokenrola na ovim prostorima. Producent je ponovo bio Koja, ženski vokal u numeri „Kameleon” pripada glumici Lori Orlović, a fotografije za omot (dizajn: Daniel Mihajlović) uradio je Brajan Rašić.

S.T.R.A.H. je početkom 2024. snimio dve numere za novu TV seriju Mašana Lekića „Dosije”: „Kad jutro kaže” i „Noć se vraća”. Obe će se naći na novom, drugom albumu grupe, koji upravo ulazi u završnu fazu.

**********************************

Koncerti na Zidiću, koje Dom omladine Beograda od 2013. godine organizuje na Platou Milana Mladenovića, postali su jedan od omiljenih letnjih kulturnih programa za sve Beograđane i goste našeg glavnog grada. U dvanaestoj sezoni, nastavljamo da na otvorenoj sceni otkrivamo nove bendove i predstavljamo neke stare muzičke znance.

Komentari