Koncert na Zidiću: PAJPEROV SMIJEH

Ponovo radi Zidić, kultna tačka okupljanja mladih bendova i publike na Platou Milana Mladenovića, ispred Doma omladine Beograda!

Sredinom 2005. godine nastaje okosnica onoga što će postati Pajperov smijeh, bend iz Banja Luke: gitarska svirka, prožeta iskrenim liričkim odisejama. Alhemijske radnje traženja odgovarajuće postave odvijaju se sve do 2007. godine, kad je pronađen pravi odnos sastojaka, koji svira i danas.  

Članovi benda su Mirko (Ponjević, vokal), Ljubiša (Ćetojević, bubanj), Karlo (Tomić, bas), Srđan (Ivanković, gitara) i Dane (Marjanović, gitara, prateći glas).

 
U prvih godinu-dve postojanja, kao neki vid bazičnih priprema za napore koji tek predstoje, bend je svirao muziku bendova na tragu alternativnog roka i grandža devedesetih. Početkom 2008. godine snima se demo singl “Optimista” koji označava početak autorskog rada benda. Pesma je naišla na pozitivne komentare i kritike te se našla na komplaciji “KoBLe-daBLe” (presek banjalučke muzičke scene od 1989-2009).

“Optimistu” slede nove pesme, svaka bolja od prethodne, koje će se 2011. godine naći na EP disku simboličnog naziva, “EPP”. Na njega se nadovezuje živi snimak nazvan “zgranDžoFaKavanje”, odsviran u banjalučkom DFK klubu u sklopu Dukafesta. Novije pesme, od kojih su neke već hitovi na svirkama, objavljene su u vidu demo snimka sa probe benda, simboličnog imena “PROBAva”.

Krajem 2012. godine grupa ulazi u studio Inovacionionog centra Banja Luka sa namjerom da snimi sve do tada napisane pjesme, odnosno materijal za ideju tada zvanu “Dvolbum” (album od 20 pesama). Za nešto manje od tri meseca Pajperov smijeh snimaju skoro sve trake za “Dvolbum”. To je bio pravi test istrajnosti, kako za grupu, tako i za svakog člana pojedinačno. U međuvremenu je u nekoliko navrata, ponajviše iz svakidašnjih razloga, rađeno usnimavanje vokala, gitarskih solaža, kao i miks/mastering pesama.

Od svega snimljenog, izabrano je 10 pesama koje će da se nađu na prvom studijskom albumu benda, pod imenom “Od sjene do sunca”. Ovih 10 pesama biće objavljene sukcesivno u periodu proleće-leto 2016. godine.

Tokom godina stvaranja i rada “Pajperi” redovno sviraju u klubovima i na festivalima.

 

  

 

*************************************

Koncerti na Zidiću, muzički program na popularnoj mini letnjoj sceni, koja je tokom prethodne tri godine postala nezaobilazno mesto susreta muzičara, Beograđana i gostiju glavnog grada, nastavljaju se i tokom leta 2016! Zidić ispred DOB svakog petka i subote uveče biće pretvoren u scenu sa koje će se publici predstaviti neke od najnovijih muzičkih pojava kod nas – mislimo na mlade, nove, brze, spore, čudne, bučne, tihe, otkačene i pre svega neočekivane izvođače.

Muzičari svih žanrova imaće priliku da pokažu šta umeju pred slučajnom i namernom publikom: onima koji su došli na koncert, jednako kao i pred slučajnim prolaznicima. Svi mogu doprineti da Beograd pokaže svoju najbolju stranu. Svi mogu da dokažu koliko Beograd ume da bude drugačiji!

Naša redovna i neredovna publika će imati priliku da se zabavi za dž, družeći se u sveže letnje predvečerje u samom centru grada – pozivamo sve sugrađane i goste glavnog grada, na ovo jedinstveno muzičko putovanje. Ulaznice ne postoje dok raspust u velikom gradu traje!

 

Komentari