Koncert na Zidiću: ELMHURST KOLEDŽ DŽEZ BEND

U okviru manifestacije „Mesec sletanja na Mesec“, koja se realizuje u saradnji sa Ambasadom SAD, u čast obeležavanja 45 godina od sletanja na Mesec, Misije Apolo 11 i proslave 50 godina Doma omladine Beograda, na muzičko putovanje ka Mesecu i nazad povešće nas Elmhurst koledž džez bend. Oni će publici predstaviti svoj izbor džez standarda, prilagođenih big band aranžmanima, među kojima će biti i klasik “Fly Me To The Moon” Barta Hauarda, kompozicija nastala 1954. godine – koja obeležava 60 godina postojanja.

U proslavljenom izvođenju Frenka Sinatre iz 1964, ova pesma je postala veliki hit, a melodija je predstavljala neformalni zaštitni znak svih Apolo svemirskih misija, čiji glavni cilj je bilo sletanje na Mesec. Poslušajte originalno izvođenje muzike iz perioda kad je putovanje na Mesec bilo još uvek samo san koji su snevale generacije, nešto u dalekoj i nedohvatnoj budučnosti. Neka nas ovom prilikom nada i optimizam džeza u izvođenju ovog poznatog  studentskog orkestra povedu na muzičko putovanje ka Mesecu.

Elmhurst koledž džez bend (Elmhurst College Jazz Band) – studentski big bend istoimenog Univerziteta iz Čikaga, država Ilinois, SAD.
 
Vođa Elmhurst koledž džez bend i šef džez  odseka Elmhurst koledža je Doug Beach – profesor, izdavač, trubač, kompozitor i aranžer koji je, između ostalih referenci, napisao i aranžman za kompoziciju “Cottontail” za zajednički album Count Basie Orchestra i vokalnog sastava “New York Voices” iz 1996. godine, koji je 1997. godine dobio Grammy nagradu u kategoriji “Najbolji album velikog džez ansambla”. Takođe, četiri godine za redom (1995 – 1998) je dobijao prestižnu ASCAP nagradu za kompoziciju.
 
Pod njegovim vođstvom Elmhurst koledž džez bend  je osim u Sjedinjenim Američkim Državama, a najčešće pod pokroviteljstvom Vlade SAD, nastupao i u Grčkoj, Rumuniji, Engleskoj, Švajcarskoj, Austriji, Italiji, Indoneziji, Malti, Portugalu, Španiji, Kanadi i na Bahamima, a na spisku značajnih festivala na kojima su svirali su i Montreux, Northsea, Umbria.
 
Jedini su studentski bend koji je pozvan da nastupi na Jak Jazz Festival u Indoneziji.
Da nije reč o “običnom” studentskom orkestru potvrđuju i nastupi sa mnogim  džez velikanima (Clark Terry, Lee Konitz, Rob McConnell, Nicholas Payton, Randy Brecker, Bob Brookmeyer, Bobby Shew, the Yellowjackets, Diane Schuur, Terry Gibbs, Patti Austin … i Dee Dee Bridgewater – sa kojom su imali zajednički nastup na Chicago Jazz Festival u Grant Parku) koji su za orkestar imali samo reči hvale.
 
Zidić ispred Doma omladine, 22 juna, nedelja, od 20 časova!

 

 


Komentari