KONCERT NA ZIDIĆU: BAOBAB

Dom omladine Beograda vas i ovog leta poziva na besplatne Koncerte na Zidiću!

Baobab je nastao pre 20 godina u Arilju. Miodrag Petrović, Vladimir Korizma, Ivan Ikonić i Dejan Đuković su osnovali grupu. Dve probe su bile dovoljne da nastanu i prve pesme koje su potom i odsvirane na prvoj svirci. Dejan ubrzo odlazi. Nastavljaju dalje kao trio.

Nove pesme definišu zvuk koji se kretao od garažne buke do pop pesama iz najbolje songwriter-ske tradicije. Te ’93. sve je se brzo odvijalo za Baobab pa i prekid, Ivan odlazi u vojsku… Po njegovom povratku, bend nastavlja gde je stao… Nove pesme i konačno ulazak u studio, ’95. snimaju album. Pa sad, kao neko ko ih je slušao od samog početka mogu da kažem da su sve ili skoro sve uradili pogrešno na tom snimanju… i naravno, razočarenje i prekid.

U narednih nekoliko godina povremena okupljanja i poneka svirka. Ipak, ’98. odlučuju da izdaju te pesme. Album “Pesme iz babine kuće” (samoizdanje) nije promovisan, kasete su podeljene prijateljima i lokalnoj radio stanici. Bend praktično nije postojao do 2000. godine kada se dešava povratnička svirka koja jako dobro prolazi, ali i posle koje Vladimir odlazi… ipak nastavljaju dalje kao dvojac, gitara i bubanj. Svirke, nove pesme, ponekad bi se neko od prijatelja uključio…

Godine 2004. dolazi Goran Jevtović koji postaje stalni član. Svirke postaju češće… a onda, na neki volšeban način zaboravljeni prvi album dolazi do novih generacija… klinci koji jedva da su bili i rođeni u vreme nastanka benda dolaze na svirke… i znaju pesme. Njih nema puno, ali su uporni u ideji da motivišu bend da ponovo uđe u studio.

I konačno 2010. godine snimaju maksi singl “Dve leve noge”. Singl se zavrteo na radio stanicama i dospeo na skoro sve relevantne liste koje se bave domaćom rok muzikom. Spot koji je usledio režirao je njihov saborac iz ranijih bendova, Rade Popović. 2011. godine u Vrbasu, studio Šamarčina, počinju snimanje albuma koje je nastavljeno par meseci kasnije u studiju Digimedia. Nekoliko dana pred odlazak u Digimediju, Ivan Ikonić napušta bend… na njegovo mesto privremeno dolazi Ivan Blagojević koji je snimio bubnjeve na tim sesijama.

Album “Pogled Iznad” je u toku avgusta najavila pesma “Samo ti I samo ja”. Drugi singl je “Jedno”, za koji je snimljen spot u režiji Milovana Ilića, srednjoškolca iz Arilja i jednog od “krivaca” za “diskografski” povratak Baobaba. Jedno se zavrtela na gotovo svim radio stanicama koje se bave rok muzikom a spot je dosao i do prvog mesta na Gruvanju.

Posebno priznanje je došlo iz Hrvatske, gde je ugledni bloger Zli Hadžo, singl “Jedno” svrstao u pet najboljih pesama iz Srbije za 2011. godinu.

Godina 2012. je bila dobra godina za Baobab. Veliki broj koncerata, učešće na velikom broju festivala (Long Night, Arsenal Fest, u revijalnom delu Zaječarske gitarijade, TNT Festival Travnik (BiH)…

Treći singl sa albuma, spot „Doći će opet“ je stigao do drugog mesta na Jelen Top 10. Krajem 2012. godine bend je ušao u u Digimediju radi snimanja EP izdanja “Huk”. Producent i snimatelj Janko Maraš. Prvi singl/spot, “Optimizam (Jedna zaboravljena pesma)” je izašao sredinom januara 2013. godine. Našla se na svim bitnim top listama, a poseban kuriozitiet je prvo mesto na poljskom radiju „Kafana FM“ (ovaj radio emituje muziku sa Balkana).

 

    

 

 

Muzički program na popularnoj mini letnjoj sceni, koja je tokom prethodne dve godine postala nezaobilazna tačka susreta Beograđana i gostiju glavnog grada, nastavlja se i tokom leta 2015! Zidić na Platou Milana Mladenovića će svakog petka i subote od 20 do 21 čas biti pretvoren u scenu sa koje će se publici predstaviti neke od najnovijih muzičkih pojava kod nas – mislimo na mlade, nove, brze, spore, čudne, bučne, tihe, otkačene i pre svega neočekivane izvođače.

Ugostićemo i neke od bivših omladinaca, koji su i dalje mladi duhom i imaju sveže ideje.

Muzičari svih žanrova imaće priliku da pokažu šta umeju pred slučajnom i namernom publikom: pred ljudima koji su došli na koncert, jednako kao i pred slučajnim prolaznicima. Svi mogu doprineti da Beograd pokaže svoju najbolju i najkreativniju stranu.

Publika će, takođe, imati priliku da se zabavi, družeći se u sveže letnje predvečerje u samom centru grada. Pozivamo sve sugrađane i goste glavnog grada, na jedinstveno muzičko druženje. Ulaznice ne postoje dok raspust u velikom gradu traje!

Dom omladine organizuje vam susret sa ljudima koji žele da ulice Beograda ispune muzikom i dobrim raspoloženjem!

 

 

Komentari