Koncert na Zidiću: Asphalt Chant Концерт на Зидићу: Asphalt Chant

Dark-wave bend Asphalt Chant (Beograd), aktivno se bavi izvođenjem autorskih pesama kroz samostalne koncerte, festivale i prateće muzičke manifestacije. Kreiranjem koncepta ideološki determinisanog žanra, bend od 2007. godine nastupa kao izvedbena celina, koja za cilj ima promovisanje distinktivnog  pristupa muzici i njenoj rekontekstualizaciji kroz vreme.

Inicijalna ideja, u muzičkom smislu, jeste usvajanje post-pank/gotik kulture, ali se implementiranjem elemenata ambijentalne muzike i vizantijskog pojanja kreira fuzija višežanrovskog sistema raspoznavanja.

U skladu sa muzikom, bend baštini vizuelnu tradiciju britanske scene, koju publici prezentuje kroz imidž i samu izvedbu; aproprijacijom višemedijskih elemenata ‘dark’ potkulture, Asphalt Chant pristupa konceptu sa aspekata muzičara i performera – što dovodi do niza referenci na istorijat muzike i njene dekonstrukcije krajem druge polovine XX veka.

 

 

Britanski novinar i autor knjiga na temu potkulture Mik Merser (Mick Mercer), u izdanju Music to Die for: The International Guide to Today’s Extreme Music Scene (2009), svrstao je Asphalt Chant među istaknute bendove koji čine predstavnike u žanrovima ambijentala, ‘cabaret noir’-a, ‘dethrock’-a, gotika, gotik metala, horor panka, ‘melodramatic song’-a, post-panka i ‘psychobilly’-a. Time je uspostavljena interkulturalna veza između lokalnog benda i zapadnjačkog percipiranja fenomenologije underground sadržaja.

Asphalt Chant je ostvario mnoštvo samostalnih koncerata po Beogradu, ali je takođe bio i deo programskih šema festivala “Exit, “Dev9t”, “Starwood” i “Festivala srpskog podzemlja”.

Bend trenutno radi na snimanju albuma, koji bi trebalo da bude objavljen početkom 2022. godine u Beogradu.

Asphalt Chant su: Alimpije (vokal i gitara), Makarije (bas gitara), Natalija (klavijature), Đorđe (bubanj) i Vincent (gitara).

 

**********************************

Koncerti na Zidiću, koje Dom omladine Beograda od 2013. godine organizuje na Platou Milana Mladenovića, postali su jedan od omiljenih letnjih kulturnih programa za sve Beograđane i goste našeg glavnog grada. U devetoj sezoni, nastavljamo da na otvorenoj sceni otkrivamo nove bendove i predstavljamo neke stare muzičke znance.

 

Komentari