Koncert: MYLUTIN

Koncertni serijal: NOVA SCENA
Ulaznice su u pretprodaji na Blagajni DOB, po ceni od 300 dinara.

“Mylutin With His Paramount Folk Orchestra“ je puno ime pod kojim objavljuje pesme i nastupa singer-songrajter koji živi i radi u Beogradu i iza koga se neuspešno krije jedan filmadžija – Milutin Petrović. Koncert u DOB-u biće prva prava promocija ovog beogradskog autora i njegovog rada uživo, sa velikim brojem gostiju, ambicioznom satnicom i raznovrsnim  muzičko scenskim aktivnostima, kako to i dolikuje jednom muzičaru koji je po obrazovanju i po karijeri pre svega režiser.

Milutin (1961) je poznati filmski, televizijski i pozorišni reditelj iz Beograda. Još kao student je na nekadašnjoj jugoslovenskoj televiziji, počeo da režira Hit meseca, zatim radio mnoge druge TV forme, bio jedan od pionira advertajzinga u Srbiji, a od 2000. godine  napravio i četiri dugometražna filma (http://www.imdb.com/name/nm0678283/ ). Poznat je i kao politički aktivista i borac protiv brojnih zaostalosti u svojoj zemlji i regionu, a poslednjih 6 godina radi i kao profesor filmske režije na Akademiji u Beogradu.

U mladosti je imao kratku muzičku karijeru sa art rok grupom Heroji (1986 – 1988).

Krajem 2010. godine vratio se muzici i za manje od petnaest meseci objavio tri albuma pod pseudonimom Mylutin.

Prvi album „A Blues Singer in 8 Rounds“ objavljen je krajem novembra 2010. godine, drugi „Blues Singer In Religious Trance“ avgusta 2011, a aktuelni, treći „Blues Singer in a Rough Experience“ dostupan je od 29. februara ove godine na  http://soundcloud.com/ljuljaska i na http://mylutin.bandcamp.com/

Radi se o singer-songrajterskoj muzici, onome što se nekada kod nas zvalo kantautorstvo, a što je jedna od najvažnijih grana popularne muzike, oličena u delima autora kao što su Bob Dilan, Nil Jang, Lusinda Vilijams, Leonard Koen, Tom Veits ili Stiv Earl. Singer-songrajterstvo je specifična muzička forma u kojoj su podjednako zastupljeni poezija, kompozicija, samostalno izvođenje (sviranje i pevanje) kao i kompetan estetski i civilizacijski stav. Mylutin je nastao i živi u nekoj vrsti „pripadnosti kultu“ velikom Taunusu Van Zantu.

Ovaj tradicionalni singer-songrajterski aspekt je pojavom Mylutin pesama ukršten sa savremenom digitalnom revolucijom šerovanja muzičkog materijala (koja se često eksluzivno vezuje za elektronsku muziku). Mylutin albumi objavljivani su na internetu sa danloudom dostupnim svima.

Koncept svakog albuma je da se na njima nalazi po sedam autorskih pesama i po jedna obrada Townesa Van Zandt-a. Prva dva albuma su pretežno akustična, dok je treći snimljen u saradnji sa beogradskim bendom Rough Blue pa na njemu preovladava teži, garažni, rok zvuk u jednoj recenziji opisan kao “nedozvoljeni brak Džona Lenona iz 1968. i Nila Janga iz 1976. uz malo Stonsa sa „Exile…”

Komentari