Koncert: Mountain Silence

Organizacija: Hema Kheya Neye
Ulaz je besplatan, ulaznice se mogu podići na Blagajni DOB.

Mountain Silence je švajcarski vokalno-instrumentalni ansambl posvećen izvođenju duhovne, meditativne muzike u sopstvenim aranžmanima, bliskim duhu evropske klasike, što njihovim koncertima daje posebnu draž.

Neke od članica ansambla su i profesionalni klasični muzičari, koji nastupaju sa poznatim svetskim orkestrima. Skladan spoj veoma čistih ženskih vokala i kombinacije klasičnih intrumenata – violine, violončela, gitare i indijskog harmonijuma – proizvodi očaravajući zvuk koji omogućava slušaocu da zaroni u svoj unutrašnji svet i pronađe unutrašnji izvor vedrine, radosti, mira, saosećanja i ljubavi. Ovaj ansambl je održao veliki broj koncerata širom Evrope  i sveta, a u Beogradu je dosad gostovao tri puta, pred prepunim dvoranama, i zaista osvojio srca i simpatije publike.

Na ovogodišnjem koncertu u Beogradu, Mountain Silence izvodi kompozicije Šri Činmoja (1931-2007), koji je stvorio fascinantan muzički opus od preko 20000 muzičkih minijatura, od kojih 13000 na sopstvene stihove na bengalskom, a 7000 na svoje stihove na engleskom jeziku i nekolicinu na još nekoliko drugih jezika. Osnovna specifičnost muzike Šri Činmoja je u tome što je ona i napisana i izvodi se u stanju dubokog unutrašnjeg mira i sa potpuno pozitivnom orijentacijom uma i osećanja, pa je zato i sama ispunjena tim kvalitetima i u stanju je da kod slušaoca pobudi radost, entuzijazam, dobronamernost, ljubav i ostale dobre osobine srca. Zato se ovakva vrsta muzike naziva meditativnom ili duhovnom muzikom.

Komentari