Koncert: MIZAR

Nakon sedam godina jedan od najboljih bendova sa ovih prostora, kultna makedonska darkwave grupa Mizar, nastupiće u Domu omladine Beograda. Ulaznice su u prodaji preko Ticket Vision mreže i onlajn, po ceni od 1300 RSD. Na dan koncerta cena ulaznice biće 1500 RSD.  

Foto: Aleksandar Ristovski

 

Poslednji nastup pred beogradskom publikom Mizar je imao 2015, a tri godine pre toga bili su predgrupa svetskoj zvezdi Merilinu Mensonu.

Osnovan davne 1983. godine, Mizar je do danas prošao kroz mnoge faze. Postava se menjala, rastajali su se i ponovo sastajali, dok je jedina konstanta ostao kompozitor, gitarista i idejni vođa grupe Gorazd Čapovski.

O koncertu u Beogradu Čapovski kaže: „Jako nam je drago ponovo doći u Beograd. Puno nas lepih uspomena veže za taj grad i publiku koja nas je uvek rado dočekivala. Tako smo i letos doživeli i razmenili snažne emocije s publikom u Ljubljani, Rijeci i Zagrebu, gradovima koje smo takođe posetili nakon prilično godina. Radujemo se dolasku u Beograd i pozivamo sve da nam se 16.12. pridruže u Amerikani .“

Uprkos mnogim promenama, bend je ostao dosledan svom specifičnom muzičkom izrazu – Mizar stvara muziku zasnovanu na staroslovenskim napevima, makedonskom folkloru i vizantijskoj tradiciji, umotanoj u darkersko ruho.

Status kultnog benda postigli su već po izlasku istoimenog debi albuma iz 1988. godine, prvom takvom na makedonskom jeziku. Na albumu je sada već nezaboravan hit “Devojka od bronza”, a uz autorske na albumu se našla i zapažena pesma „”Zlatno sonce”, njihova verzija makedonske narodne pesme „Zajdi zajdi“. Album je iste godine proglašen najboljim u tadašnjoj Jugoslaviji, a grupa Mizar postala je koncertna senzacija i odgovor na svetski gothic rock trend koji je u to vreme bio aktuelni glazbeni pravac.

U dosadašnjoj karijeri Mizar je imao pet albuma, a najnoviji šesti, koje će i promovisati na beogradskom koncertu, najavljen je 2020. pesmom “Galeb”. To je bio i početak saradnje Mizara i Tihomira Jančovskog, cenjenog makedonskog pesnika i književnika koji potpisuje tekstove njihovih novih numera – “A Day Is Coming / Доаѓа Ден”, “Luzna / Scar”, Messengers Of The Downfall (Glasnici na padot)” i “1903” – pesmu o slobodi pevanu po tekstu poznatog makedonskog književnika Petre M. Andreevskog.

Ove godine objavili su i singlove “Izgoren od ova sonce (Burned By This Sun)” i “Večna praznina”, kojima Mizar u ozbiljna muzičkaa dela pretače ljudsku pojavnost na ovoj planeti, s moćnim vokalom Zorana Tortevskog u prvom planu. Šesteročlana postava majstorski izvodi kompozicije koje snažno rezoniraju, a njihovi nastupi uživo nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

 

Komentari