Koncert: ELEKTRIČNI ORGAZAM

Jedan od najznačajnijih rok bendova regiona, legendarni Električni orgazam održaće 17. decembra ekskluzivni koncert u beogradskom Domu omladine, kojim će obeležiti 40 godina od izlaska kultnog drugog albuma “Lišće prekriva Lisabon”.

 

Bend ovom prilikom neće odsvirati sve pesme sa pomenutog albuma, već će napraviti izbor pesama koje publika dugo nije imala priliku da čuje uživo, dok će ostatak repertoara činiti svi najveći hitovi iz 42 godine duge karijere “Orgazma”. Koncert će trajati puna dva sata, čime će legendarni bend prirediti jedinstvenu muzičku poslasticu svim iskrenim ljubiteljima pravog rok zvuka koji žele da budu deo antologije.

“Ploča Lišće prekriva Lisabon je jedno od skrivenih remek-dela jugoslovenskog rokenrola”, kaže muzički kritičar Dragan Ambrozić i dodaje da je ovaj album bio najviši umetnički izraz legendarnog benda, dok njegova koleginica Zorica Kojić smatra da su tekstovi sa pomenutog albuma bili duboka filozofija, na visokom nivou umetnosti.

“Mi smo se bavili umetničkom muzikom, ne komercijalnim aspektom, i nije nam bilo važno koliko ćemo ploča prodati. Govorili su nam sa više strana da je taj album jedinstven, da nema nikakve uzore u drugim umetnicima ili albumima“, seća se frontmen benda Srđan Gojković Gile.

Sam album se temeljio na introspektivnim temama otuđenja, usamljenosti i paranoje, što je Dušan Vesić, rok novinar i publicista, u svojoj knjizi “Bunt djece socijalizma” opisao kao novi stepen urbane beskompromisnosti.

Album je snimljen u studiju “Tivoli” u Ljubljani uz pomoć producenta Tonija Jurija, a u novoj postavi sa Jovanom Jovanovićem Grofom na basu i povratnikom iz vojske Goranom Čavajdom Čavketom na bubnjevima, dok su Ljubomir Jovanović Jovec na gitari, Srđan Gojković Gile na gitari i vokalu i Ljubomir Đukić Ljuba na klavijaturama i vokalu činili nukleus savršeno usvirane grupe.

Album “Lišće prekriva Lisabon” donosi post-pank zvuk u Jugoslaviju i dobija odlične kritike u štampi, ali tek kasnije dobija kultni status i kod publike, dok je u trenutku objavljivanja predstavljao pravu avangradu.

“Usuđujem se reći da je objavljivanje albuma Lišće prekriva Lisabon jedan od najsmelijih diskografskih poduhvata od strane jedne velike diskografske kuće (Jugoton), u ovom slučaju najveće u bivšoj državi. To je moćan zapis jedne neponovljive, lude muzičke avanture, album kakav retki bendovi mogu snimiti samo jednom u životu, a započnemo li priču o art-roku na ovim prostorima, onda Lišće prekriva Lisabon ne možemo zaobići”, zaključuje muzički novinar Zoran Stajčić (Ravno do dna).

Ulaznice za beogradski koncert Električnog orgazma, koji će 17. decembra biti održan u jednoj od najlepših koncertnih sala prestonice, sali Amerikana Doma omladine, u prodaji su na svim prodajnim mestima Ticket Vision, kao i onlajn.

Komentari