Koncert: MIONA DELER

Cena ulaznice: 300 din.
Glas/Klavir/Klavijature // Indie/Postpunk/Lied/Blues

Miona Deler je pevačica, autor tekstova, klasični pijanista, kompozitor i glumica. Na koncertu u Domu omladine 12. decembra, će izvoditi svoju autorsku muziku, koja se kreće od post-punka do bluesa. Pred beogradskom publikom premijerno će predstaviti i neke od kompozicija sa najnovijeg albuma „Reach Touch“, koji je aranžirala, otpevala i odsvirala. Album je objavljen pre nekoliko dana za online i američko tržište.

U susret koncertu u Domu omladine Miona Deler kaže: „Za mene koncert u Beogradu znači i povratak i početak. Povratak gradu u kojem sam se rodila, a u kojem prvi put pevam svoje pesme. U tim pesmama je čitav moj život, koji sam poslednjih godina živela u inostranstvu. Osim susreta sa publikom koja poznaje moj rad u klasičnoj muzici i za koju će ovaj koncert biti iznenađenje, nadam se da će ovaj nastup biti i početak ljubavi sa nekom novom publikom.“

Miona Deler rođena je u Beogradu, Jugoslaviji u umetničkoj porodici. Odrastajaći na pozorišnim i bioskopskim scenama, kao tinejdžer počela je da radi u malom pozorištu koje je vodila njena majka. Radoznala umetnica od početka i post-pank gradska faca, u jednom trenutku okreće se klasičnim studijama klavira. Potpuno se posvetivši tome, provodi više od decenije kao klasični pijanista. Miona Deler je diplomirala na Muzičkoj akadamiji Univerziteta u Beogradu.

 

Da bi izbegla sve veći talas nasilja u svojoj zemlji, a istovremeno i gradeći karijeru, odlazi u Italiju. Iako je pobedila na nekoliko klasičnih pijanističkih takmičenja i završila petogodišnji masterklas sa moskovskim pijanistom Sijavušem Gadijevim, ipak nije mogla da slobodno razvija svoju karijeru zbog stalnih problema sa državljanstvom i vizama. Ostavši u Italji i sticajem okolnosti počinje redovno da peva i piše pesme. Nakon izvođenja njene predstave u lokalnom pozorištu, 2000. godine dolazi do preokreta u karijeri. Prihvaćena od strane kritike, predstava  „One girl show“, (teatar Mijela, Trst, Italija, 2000) u kojoj je pomešan klasični pozorišni jezik sa audio eksperimentima, predstavljala je oštru kritiku televizije kao mas-medija i njenog uticaja na globalno društvo.

Posle trogodišnje pauze, od početka kreće sa svojom karijerom u klasičnoj muzici. Povremeno peva u različitim grupama, od fri džeza i francuske šansone do alternativnog roka. 2004. godine završava jednogodišnji kurs džez pevanja kod poznatog italijanskog džez pevača Karla Markotulija na Državnom konzervatorijumu Đuzepe Tartini u Trstu.

Njen poetski izraz uobličio se već tokom prvog izvođenja „No trumpet songs“ (2007). Od tada Miona Deler intenzivno nastupa sa svojim bendom, kao i solo umetnica pod imenom DeseirDeeler, uspešno balansirajući sa karijerom u klasičnoj muzici.

Snima za RAI (Šuman, Šubert) i za RTS (Betoven, Šuman i Skriabin), piše tekstove za različite izvođače, muzičke TV džinglove i režira spotove i kratke filmove.

 

 

Komentari