Koncert: MAX & IGGOR CAVALERA: BACK TO THE ROOTS

BRAĆA KAVALERA ZAJEDNO U BEOGRADU: 20 GODINA SEPULTURINOG „ROOTS“ ALBUMA
Ulaznice su u pretprodaji preko EVENTIM mreže, po ceni od 2000 dinara.

Legendarni brazilski sastav Sepultura izdao je godine 1996. album „Roots“ koji je otvorio vrata savremenom, nu metal zvuku, i zacrtao mogući pravac razvoja teškog rokerskog načina sviranja u 21. veku.

Tačno dvadeset godina kasnije Max i Iggor Cavalera udružuju snage da bi pred publikom širom sveta u celosti odsvirali vizionarsku ploču koja ih je učinila značajnim muzičarima našeg vremena: „Roots“ će u svoj svojoj slavi i veličini biti izveden 14. novembra u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

„Roots“ je bio poslednji studijski album Sepulture snimljen sa pevačem Maxom Cavalerom, jednim od osnivača sastava, pre nego što se otisnuo u nama dobro poznatu avanturu pod imenom Soulfly. Na ovom projektu su, između ostalih, gostovale zvezde kao što su Jonathan Davis (Korn) i Mike Patton (Faith No More), a snimljen je u saradnji s producentom Rossom Robinsonom, poznatom po radu sa čuvenim američkim cutting edge heavy metal sastavima iz tog vremena (Korn, Slipknot, Machine Head, Limp Bizkit i drugi).

Nastanak samog albuma obavijen je pomalo velom misterije, jer zaista počiva na snu kog je Max Cavalera imao o snimanju ploče u amazonskoj džungli. Sam odlazak i snimanje u unutrašnjosti zemlje, bili su prava avantura, ali Max se kasnije ove epizode uvek sećao sa najtoplijim osećanjima: „za mene kao Brazilca, ovo je bilo važno lično putovanje i veliko postignuće“. On i drugi članovi grupe uvek su tvrdili da su se osećali odbačeni od društva jednako kao i članovi plemena Xavante, kod kojih su odseli za vreme snimanja, dok su članovi plemena govorili da su im momci iz Sepulture bili od prvog susreta zanimljivi zbog tetovaža i duge kose.

Muzički posmatrano, revolucija koju je bend izveo na „Roots“ sastavljena je od dva dela: daljeg usavršavanja nu metal zvuka kog su lansirali Korn, te upotrebe etničkih perkusija karakterističnih za brazilski Bahia region. Ovaj spoj dao je novu, spiritualnu dubinu savremenom metal zvuku, ne gušeći njegovu ubitačnost. Ako na ovo dodamo očigledne angažovane poruke koje su se oslanjale na rečnik hardcore punka, postaje jasno da je direktnost Sepulturine muzike ove nadograđena višeslojnošću koja je i danas intrigantna, te deluje uzbudljivo supermoderno i savremenom slušaocu.

Prvi veliki metal album trećeg sveta, otvorio je jedno novo poglavlje u muzici čije će se sve poruke otkrivati i iznova doživljavati u godinama koje dolaze. Nije zato ništa pogrešno proveriti uživo kako izgleda vratiti se na „Roots“.

Organizacija: Dom omladine Beograda i MH Concerts


Komentari