Koncert: Marko Marković i Jovan Pavlović // 2. TODO MUNDO

2. WORLD MUSIC FESTIVAL TODO MUNDO. Organizacija: Dom omladine Beograda, Ring Ring i Long Play.

Todo Mundo World Music Festival u svom drugom izdanju predstavlja nam najbolje od savremene muzike Turske, uz sastave iz Srbije i Hrvatske.

Festival podržali: Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske, Air Pegasus, Ambasada Kraljevine Norveške

**********************************

Marko Marković (1988, Surdulica): Markov otac Boban Marković svira trubu već više od 30 godina: pored tako dobrog primera u porodici, Markova ljubav za muziku je jačala uz veliko poštovanje očevog umeća koje ga je i inspirisalo da i sam počne da svira u uzrastu od 5 godina, posvećujući sve svoje slobodno vreme svojoj najvećoj strasti – trubi.

Markova strast za trubom i sviranjem nije bila obična dečja igrarija, od svoje jedaneste godine vežbao je svakog dana po 10 sati. Tokom turneja i snimanja albuma Boban je sve više bio fasciniran Markovom tehnikom i željom da svira i komponuje za orkestar. Kao srećan i ponosan otac, odlučio je da Marku za 18. rođendan pokloni Orkestar. Ostalo je legenda.

Pored muzičke karijere i stalnih turneja sa orkestrom, Marko je započeo i glumačku karijeru u filmu Dušana Milića „Guča!“, čiji je ko-producent Emir Kusturica. Svetsku premijeru film je imao na Berlinskom filmskom festivalu 2007. godine. Prikazivan je u većini evropskih zemalja, i  bio nominovan za Evropsku filmsku nagradu za najbolju muziku.

Od 2006. godine Boban i Marko Marković Orkestar sarađuje sa Roy Pacijem, poznatim italijanskim trubačem i Frank Londonom, trubačem iz Njujorka, u projektu pod nazivom ’Trumpet Triumph“ na više od 40 koncerata širom Evrope. Marko sada predvodi orkestar, kao glavni solista i aranžer, istovremeno sarađuje kao solista i ko-aranžer sa Shantelom, na albumima „Disco Partizani“ i „Planet Paprika“.

Najnovija akcija je Marka dovela do saradnje sa pevačicom Miss Platnum, na njenom albumu „The Sweetest Hangover“. 

http://www.boban-and-marko-markovic.com/       

 

Jovan Pavlović (1975, Beograd) je jedan od naših najpoznatijih i u svetu najcenjenijih harmonikaša mlađe generacije. U svojoj šestoj godini kreće u nizu muzičku skolu Petar Konjović u klasi prof. Zone Spasović. Posle samo nekoliko godina, osvaja prvu nagradu na republičkom i saveznom takmičenju za klasičnu harmoniku u disciplini kamerne muzike, a godinu dana kasnije i kao solista. Posle završetka studija u Beogradu,  odlazi u Norvešku, zemlju koja kasnije igra prelomnu ulogu u njegovoj daljoj karijeri.

Već od prvih muzičkih koraka, Jovan ispoljava veliko interesovanje ka drugim muzičkim stilovima, a posebno ka načinu sviranja bez nota i spontanom pronalaženju melodija koje nisu notno zapisane (improviziciji). Ovo njegovo interesovanje doživljava svoj veliki uspon u Norveškoj gde pored klasične muzike, počinje da volonterski studira i džez muziku, sa posebnim osvrtom na improvizaciju.

Godine 2008.  postaje predsednik prvog Festivala svetske muzike u Srbiji (Serbia wolrd music festival), sa sedistem u Takovu kod Gornjeg Milanovca.Organizaciju Tutti Serbia osniva 2011.godine i postaje vođa ovog projekta. Tuti Serbia otvara prvi centar svetske muzike na Balkanu,  Tutti World music centre. (www.tuttiserbia.rs)

Prestižnu nagradu «Umetnika godine» koju mu dodeljuje skupština pokrajine Sør-Trøndelag za izuzetne zasluge i rad na polju informisanja-obaveštavanja javnosti o svetskoj muzici (world music) osvaja 2010. godine. Iste godine dobija stipendiju grada Trondhem za rad na kulturnoj razmeni sa gradom Ramallah u Palestini. U Palestini izgrađuje čvrste kontakte sa kolegama sa muzičkog konzervatorijuma »Edvard Said» gde mobiliše najtalentovanije studente za učestvovanje na muzičkim seminarima.

Sa suprugom, norvežankom Anne Fossen, osniva bend Bengalo, koji već godinama  izvodi  muziku nastalu pod snažnim uticajem balkanske i ostale tradicionalne romske muzike.

Orkestri u kojima svira su brojni,  neki od njih su: No border orchestra, Bengalo,Urban Tunells klezmer band, Rasmus og verdens beste band… Sa ovim orkestrima izdaje niz CD-ova od kojih se posebno izdvajaju oni sa grupom Rasmus og verdens beste band. Oba izdata CD-a dobijaju dve godine za redom najprestižniju norvešku nagradu (Grammy) za najbolji CD  za decu godine.

Sarađuje sa najznačajnijim muzičarima iz Evrope,  a specijalno sa Balkana. Neki od njegovih poznatijih saradnika su: Ivo Papazov (BUL), Petar Ralchev (BUL), Ida Kelarova (CHE), Stoyan Yankoulov (BUL), Vasil Hadzimanov (SER), Farmers Marked (NOR), Frode Fjellheim (NOR), The Brass brothers (NOR).

http://jovanpavlovic.com/

Realizaciju ovog projekta, finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu / www.norveska.org.rs

 

Komentari