Koncert: Café Aman Istanbul // 2. TODO MUNDO

2. WORLD MUSIC FESTIVAL TODO MUNDO. Organizacija: Dom omladine Beograda, Ring Ring i Long Play.

Todo Mundo World Music Festival u svom drugom izdanju predstavlja nam najbolje od savremene muzike Turske, uz sastave iz Srbije i Hrvatske.

Festival podržali: Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske, Air Pegasus, Ambasada Kraljevine Norveške

**********************************

Grupa vrhunskih muzičara – Cafe Aman İstanbul – stvara mešavinu različitih škola  rembetika (poseban stil grčke narodne muzike, sličan bluzu). Njihova pojava ocenjena je kao senzacija u svetu ljubitelja orijentalne muzike.

Osnovani su 2009, posle dugog perioda priprema, a cilj grupe je da oživi staru Café Aman tradiciju. Vodeći svoju publiku na virtualno putovanje u 19. vek, inspirisani otomanskom fasil tradicijom (otomanskom klasičnom muzikom), Cafe Aman İstanbul svojim prvim albumom “Fasl-ı Rembetiko” udahnjuje novi život rembetiko muzici.

Repertoar grupe Cafe Aman Istanbul zasniva se na izvornim pesmama koje su iz doba Vizantije prešle u otomansko, i iz otomanskog perioda u sadašnjost, kao i na muzici koja je svirana u  19. veku u „Cafe Aman“ u Istanbulu i Izmiru.

Pevajući  i na turskom i na grčkom, Cafe Aman Istanbul izvodi rembetiko jednako dobro kao i otomansku fasil muziku, tursku delimično klasičnu muziku i vizantijsku muziku, obe religiozne i sekularne. Grupa radi  na principu  “muzičke radionice“, i  prikuplja svoj ​​materijal iz privatnih arhiva  i pisanih izvora.

http://www.cafeamanistanbul.com

 

Komentari