Koncert: MARK OLSON

Cena ulaznice: promotivna 600 RSD, u pretprodaji 800 RSD, na dan koncerta 1000 RSD.  Prodajna mesta: Eventim, Gigstix, DD Tickets i Felix Shop.

Mark Olson, osnivač, pevač i gitariste jedne od najvažnijih alt-kantri grupa u istoriji, The Jayhawks, održaće koncert 28. jula u Domu omladine Beograda u organizaciji koncertne agencije Rock svirke sa početkom u 21 čas.

Mark Olson je američki muzičar i kantautor. Bio je osnivač alternativnih kantri bendova Jayhawks i Original Harmony Ridge Creekdippers. Olson je osnovao Jayhawks 1985. godine zajedno sa pevačem i gitaristom Gerijem Lourisom (Gary Louris). Bend je 1987. godine objavio ‘Blue Earth‘, a potom je potpisao ugovor sa izdavačkom kućom Def American. Prvi album koji su objavili za Def American bio je ‘Hollywood Town Hall‘ iz 1992. godine. Posle uspešnog singla “Waiting For The Sun” i turneje, bend se vraća u studio gde snima album ‘Tomorrow the Green Grass‘ 1995. godine. Iste godine, posle uspešnog singla “Blue“, Olson napušta Jayhawks. Olson napušta grupu da bi negovao ženu Viktoriju Vilijams (Victoria Williams), koja je sredinom osamdesetih bila jedna od najautentičnijih novih pojava na američkoj folk sceni, a zajednički život započinju u pustinji Džošua Tri (Joshua Tree) u Kaliforniji. Naravno, napravio je improvizovan studio u dnevnoj sobi… Viktorija je 1992. godine oboleva od neizlečive bolesti (Multipla skleroza). Njen menadžer sledeće godine okuplja prvu ligu muzičara i prijatelja (Giant Sand, Pearl Jam, Lou Reed, Matthew Sweet, the Jayhawks, Lucinda Williams, Michelle Shocked…) koji na albumu ‘Sweet Relief‘ obrađuju njene pesme da bi prikupili novac neophodan za lečenje.

 

Olson osniva The Original Harmony Ridge Creekdippers 1997. godine, sa kojima objavljuje albume ‘Pacific Coast Rambler‘ i ‘Zola and the Tulip Tree’. Godine 2000. objavljuje autobiografski album ‘My Own Jo Ellen’.

 

Svoj prvi solo album objavljuje 2007. godine pod nazivom ‘The Salvation Blues‘, a nakon objavljivanja albuma kreće na turneju po Evropi i Americi zajedno sa violinistom Mišel Gazič (Michele Gazich) i perkusionistom i klavijaturisticom Ingun Ringvold (Ingunn Ringvold). Zajedno su odsvirali preko 300 koncerata. Sa Geri Lourisom je 2008. godine objavio album ‘Ready for the Flood‘. Nakon toga je obavio solo album ‘Many Colored Kite‘ (2010). Jayhawks se ponovo okupljaju 2011. godine i snimaju novi album ‘Mockingbird Time‘. Bend kreće na novu turneju, a Olson 2012. godine ponovo napušta bend. Novi solo album ‘Good-bye Lizelle’ objavio je 2014. godine.

 

Komentari