Koncert: LP DUO Sonja Lončar i Andrija Pavlović

“Da li volite Džona Kejdža? – Do You Love John Cage?”//Regionalni multimedijalni projekat povodom 100 godina od rođenja kompozitora  Džona Kejdža//Cena ulaznice:  500 dinara.
Na koncertu će premijerno biti izvedena dela Džona Kejdža za dva preparirana klavira: “A Book of Music” i “Three Dances”

Koncert će biti podržan audio i video intervencijama i insertima iz filmova o kompozitoru. Za vizuelni identitet koncerta zadužen je scenograf Igor Vasiljev.

Ova dela se odlikuju izuzetnom virtuoznošću i na poseban način spajaju zapadnu i istočnu kulturu i civilizaciju. Istovremeno su inspirisana stvaralaštvom Mocarta, Satija i indijske muzike i izvršila su snažan uticaj na deo popularne kulture i savremene muzike kakvu danas poznajemo.

Nakon premijere u Beogradu, projekat će se na jesen 2012. održati u Zagrebu i Ljubljani.
 
Projekat je realizovan u saradnji sa ambasadom Sjedinjenih američkih država u Beogradu , Domom omladine Beograda, Kinom Šiška, Ljubljana, Muzičkim Biennalom Zagreb i Centrom za novu umetnost – CENU.

LP Duo je osnovan 2004. godine i jedan je od najuspešnijih kamernih ansambala. Pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović završili su master i doktorske studije klavirskog dua na Visokoj školi za muziku i pozorište Roštok (Nemačka). Tokom 2008. godine proglašeni su jednim od 8 najboljih dua na najvećem svetskom takmičenju “Dranoff Miami 2 piano competition” (Majami, Florida).
Zajedno su osvojili više od 40 internacionalnih nagrada i nastupali širom Evrope i u SAD. www.pianoduolp.com

Džon Kejdž (1912-1992) je bio američki kompozitor, filozof, pesnik, umetnik i jedan od vodećih avangardnih stvaralaca nakon Drugog svetskog rata. Smatra se pionirom novih muzičkih i umetničkih formi – elektronske muzike, hepeninga, i do tada nestandardnog korišćenja muzičkih instrumenata, a pre svega klavira. Njegovo delo je bilo i ostalo inspiracija velikom broju umetnika različitih disciplina i žanrova.
Kritika ga smatra najuticajnijim američkim kompozitorom XX veka.
www.johncage.org

 

 

Komentari