Koncert: ISTANBUL NIGHT

Cena ulaznice: 200 dinara

Istanbul night je muzički projekat nastao pre nekoliko godina posle jednog putovanja mladog benda u grad na Bosforu i upoznavanja sa svetom sufizma čija je važna strana muzika ambijenta i transa. Projekat je lična vizija sufi muzike primenjene na nesvakidašnji spoj instrumenata violončela, električne gitare i etno perkusija. Stilski je izmešana klasika, džez i etno muzika što može da se nazove nazivom World-music. Istanbul night je u konstantnom razvoju – work in progress, posledica toga je muzika koja nija zabeležena notama.

Pored autorske muzike stvorila se potreba za jednim svojevrsnim istraživanjem ličnog porekla. Obrade sefardskih pesama, odnosno pesama španskih Jevreja od kojih su brojne nastale na Balkanu pogotovo u Istanbulu, Solunu i u Bosni.

Istanbul night teži saradnji sa drugim umetnicima stoga i realizacija spota D-mode u čijoj realizaciji su učestvovali: Artjom Karajev kao snimatelj i realizator spota, akademski umetnici Rastko Stefanović i Drina Krlić su kreatori i protagonisti . Takođe, projektu se priključuju od nastupa do nastupa i drugi umetnici kao gosti. U programu su četiri autorske kompozicije: A-mode, D-mode, G-mode i C-mode nazvane po žicama violončela.

Na program su sledeće obrađene sefradske pesme: Erik Sati – Gnossienne br.1 odnosno Cvet Istanbula, Morena, Morenika, Fel Shara-Uskudar odnosno Ruse kose, jedna uvertira i igra u stilu sufi muzičara.

Istanbul night čine:

Roni Beraha, violončelo

Aleksandar Lipovan, gitara

Vladimir Coka Stojković, darbuk, perkusije

Bojan Boljanac, gost: kaval, frula, Panova frula

 

 

Komentari