Koncert: ICED EARTH

Predgrupe: Warbringer, SAD; Elm Street, Australija.
Ulaznice u prodaji: Felix (Beograd), Mungos (Novi Sad), Eventim (širom zemlje). Cena: pretprodaja 2300 dinara, na dan koncerta 2900 dinara.

Legende power/heavy metal zvuka Iced Earth (Florida, SAD) će u sklopu svoje svetske turneje koja startuje u januaru 2014. posetiti i Beograd i nastupiće 4. februara u Domu omladine Beograda.

Veterani heavy scene dolaze na našu teritoriju nakon nekoliko godina pauze i željno iščekuju susret sa svojim vernim fanovima kojih je u Srbiji popriličan broj.

Kao specijalni gosti turneje odličan uvod i zagrevanje za Iced Earth koncert napraviće Warbringer, thrash metal mašina iz Amerike kao i Elm Street iz Australije sa svojim oldschool heavy metal zvukom.

Nema sumnje, poklonici iskrenog heavy zvuka imaju čemu da se raduju u narednoj godini.

Iced Earth je američki hevi metal bend koji kombinuje uticaje pravaca treš metal, pauer metal, novi talas britanskog hevi metala sa primesama gotika i jedan je od retkih modernih bendova koji još uvek izvode ‘pravi hevi metal’ i odbijaju da prate trendove.

Centralna figura benda Iced Earth je ritam gitarista i tekstopisac Džon Šefer, koji je osnovao bend Pergatori u Indijani 1984. godine. Posle selidbe na Floridu i menjanja njihovog imena u Iced Earth, demo benda Enter the Realm je bio dovoljno popularan tako da su izdali svoju prvu ploču u saradnji sa Century Media Records. Od tada je bend često menjao svoju postavu. Pevač Mat Barlou se pridružio bendu (nakon trogodišnjeg prekida nakon Night of the Stormrider) za Burnt Offerings album, većinom baziran na Danteovom Paklu. Glas Mata Barloua postaje veoma popularan i on je ostao sa bendom mnogo godina, do prijateljskog razlaza u junu 2003. godine kako bi započeo karijeru u Zavodu za bezbednost otadžbine Sjedinjenih Američkih Država. Pevač Tim “Riper” Ovens ubrzo napušta Džudas prist (kako bi napravio mesta za originalnog pevača Rob Halforda) i postaje novi pevač grupe. Njegov prvi album sa bendom, The Glorious Burden, je istraživanje mnogih aspekata ratnih i vojnih događaja koje su  oblikovale moderan svet. Teme albuma se kreću od Deklaracije nezavisnosti preko 11. septembra do Napoleona Bonaparte, kao i tri pesme vezane za bitka za Getisberg. Postoji i izdanje u ograničenom tiražu gde je pesma Gettysburg Trilogy pomerena na drugi disk a pesme Waterloo i akustična verzija pesme When the Eagle Cries su dodate na prvi disk. Tema albuma je postala centar rasprave nakon što je Šefer dao interviju kanadskom hevi metal magazinu Brave Words & Bloody Knuckles. Nakon što je interviju objavljen, Šefer je optužio magazin za menjanje konteksta i forsiranje antiameričkih predrasuda, i izjavio je da će bend bojkotovati magazin u budućnosti. When The Eagle Cries je bila jedna od svega nekoliko pesama u kojima se slavi rat, a koje su izdate u muzičkoj industriji.

U saradnji sa Hansijem Kiršom, pevačem i bivšim basistom grupe Blajnd gardijan Šefer realizuje projekat Demoni i čarobnjaci.

Muzika grupe često je opisivana kao Ajron mejden kombinovan sa treš metalom 80-tih. Najprepoznatljiviji element u zvuku benda je isprekidani galop desne ruke ritam gitariste Džona Šefera, koji zvuči nešto kao galop kojeg je poznatim napravio basista i tekstopisac grupe Ajron mejden Stiv Haris (u pesmama kao “Run to the Hills”, “The Trooper”, i “Caught Somewhere in Time”), sa velikim ubrzanjem i ritmičkim varijacijama. Pored ovog galopa tu su i tipične jake melodije, ponekad duplirane pomoću dve gitare svirajući u harmoniji. Vokali su često visoki, dok ritam sekcija koristi tehnike iz treš i pauer metala kako bi održali visoku brzinu i energiju.

Tekstovi grupe teže ka teološkoj tematici kao što je kazna i greh, sudbina, raj i pakao, antihrist i apokalipsa. Mnogi od novijih albuma su bili koncepti napisani na neku konkretnu temu, npr. antiheroj Spon (The Dark Saga), horor filmovi (Horror Show), i istorijski ratovi (The Glorious Burden).

U nekim pesmama (kao što je “Dante’s Inferno,” “Damien”, i “The Coming Curse“) Iced Earth koristi tehniku gregorijanskog pevanja. Dve pesme grupe sadrže ženske vokale: “A Question of Heaven” i “The Phantom Opera Ghost”.

Članovi benda:

Džon Šefer – ritam gitara i vokali

Stu Blok – vokali

Troj Sili – gitare

Luk Eplton
– bas

Brent Smedli – bubnjevi

Komentari