Koncert: Don Giovanni Blues Group

BLUZ ZA B! ULAZ JE SLOBODAN!

“Don Giovanni Blues Group” je oformio gitarista, pevač Aleksandar Vujičić koji nastupa na beogradskoj bluz sceni preko 20 godina. Pored njega sastav čine još: Darko Grujić, klavijature, Nikola Marković, bas i Dejan Nikolić bubnjevi. Grupa kroz svoje aranžmane svira bluz standarde kao i soul, funk i rock kompozicije. Prošle godine izdali su  prvi CD “Live”. 

Aktivnosti i delovanja Aleksandra Vujičića, aka Don Giovannija u ovdašnjoj blues zajednici dobro su poznati posetiocima beogradskih klubova i prostora gde se izvodi pomenuta žanrovska forma, ali i svim ostalim ljubiteljima pravca šire u Srbiji. Vujičić je “u sedlu” praktično od 1988. godine, da bi od prve polovine devedesetih njegovo priključivanje beogradskoj blues sceni postalo konstantno i neizostavno.

 Od 1994. godine kao pevač i gitarista nastupa sa Di Luna Blues Bandom, a od 2006. osniva svoj Don Giovanni & Friends, da bi tokom 2011. došlo do promene naziva u sadašnje Don Giovanni Blues Group. Zajedno sa njim u postavi su takođe etablirana ovdašnja sešn i blues imena – Dejan Nikolić, Nikola Marković – Johnny, Darko Grujić, a pomenuta ekipa snimila je i realizovala koncertni album, jednostavno nazvan “Live”. Snimci su iz poznatog beogradskog prostora “Kuglaš”, a bend se predstavio sa deset songova, mahom dobro poznatih blues, soul, rhythm and blues standarda/klasika. Pristup benda se zasniva na jednom može se tako protumačiti, dobro organizovanom jammovanju, pri čemu dolazi do izražaja sofisticirano muziciranje članova postave, koju prate česti dijalozi/dueli gitare i klavijatura. Vujačićev vokalni pristup takođe apsorbuje elemente “narativnog” i sugestivnog što u kombinaciji sa čestim funkoidnim istupima “boji” aranžmansku strukturu i dimenziju songova. Iako je sam blues u svojoj klasičnijoj formi osnova, danas bi mnogi strani analitičari takođe uz pristup benda dodali i jam rock kao žanrovsku odrednicu, a Don Giovanni Blues Group u načinu i realizaciji muzike koju izvode, preuzimaju puno od pomenute izvođačke forme.

 

  

 

PONOVO RADI BLUZ KLUB!!!

BLUZ ZA B U DOMU OMLADINE BEOGRADA

Bluz je jedna od skrivenih tajni ovdašnje muzičke scene. Generacije mnogih poznatih gradskih rok i džez muzičara odrasle su na ovom zvuku, inspirišući se, proučavajući ga, prosviravajući na probama i kući njegove šablone i dodajući ponešto svoje, originalno. Ipak, u Beogradu je uvek mnogo više ljudi volelo da sluša bluz, nego što je bilo zapaženih velikih koncerata.

Zato je važan bio klupski život u kome je naša bluz scena rasla i razvijala se. Jedan od najvažnijih prostora za oblikovanje beogradske bluz scene, bio je godinama Klub Doma omladine Beograda. Tokom osamdesetih, bio je najpouzdanija baza za sve kojima je ova muzika bila dobar razlog da se veče i noć provedu u  odabranom društvu.

Vraćajući se sopstvenoj tradiciji u novim vremenima, Dom omladine pokreće novu liniju besplatnih koncerata, ovoga puta uz ušešće naših najpoznatijih izvodjača bluz muzike. Po imenom “Bluz za B”, svakog utorka od 21 u Klubu DOB biće organizovani nastupi pre svega novih, ali i proverenih starih imena domaće scene. Slično već afirmisanom projektu Džez za DŽ, publici nudimo novi format u kome će moći da uživa u bluz muzici na najlepši način.

Bluz klub Doma omladine Beograda otvoren je pre nešto više od četvrt veka, 17. decembra 1987. godine, nastupom u to vreme najpopularnijeg domaćeg blues benda Sirova koža, koji su te večeri promovisali svoje prvo diskografsko izdanje „All Night Long“. Radio je najpre jednom, a potom, zbog velikog interesovanja dva puta nedeljno. Za kratko vreme, Dom omladine je postao glavno mesto okupljanja ljubitelja bluza u Beogradu, što je u leto 1988. godine dovelo i do organizovanja prvog međunarodnog bluz festivala u SFRJ, u organizaciji Doma omladine Beograda.

Bluz klub je radio tri godine, predstavljajući u svom programu sve najbitnije domaće bluz sastave. Posle nekoliko godina pauze, u jesen 1994. godine u Domu omladine je počeo da radi Bluz i džez klub St. James, nastavljajući tradiciju nekadašnjeg džez i bluz kluba DOB. Klub je radio sve do početka NATO bombardovanja, marta 1999. godine, a u njemu su, osim domaćih bluzera, nastupali i brojni istaknuti inostrani izvođači, među kojima i Lari Garner, Ripof Raskoljnikov, Hans Tejsink, pa čak i Bob Geldof.

Komentari