Koncert: Di Luna Blues Band

BLUZ ZA B! ULAZ JE SLOBODAN!

Di Luna Blues Band osnovali su 1989. godine Sale Ranđelović – Ranđa i Dragan Marković – Mare, rodonačelnik bluza na ovim prostorima koji je pokrenuo deset godina ranije Bluz Kvintet i nešto kasnije Point Blank. Imaju status velike beogradske klupske atrakcije. Kroz sastav je prošlo desetine muzičara, među kojima značajan broj istaknutih gitarista. Na koncertu u Domu omladine kao solo gitaristi i pevači predstaviće se Aleksandar Vujičić “Don Giovanni” i Goran Stojković Goksi.

 

Di Luna Blues Band je osnovan sa prevashodnim ciljem da kroz žive nastupe podeli radost muziciranja i ljubav prema bluzu. Bend je kroz mnogobrojne nastupe za sve ove godine bio rasadnik muzičara koji su odlazili u najpoznatije popularne orkestre. Učestvovali su na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim festivalima (Summertime Jazz Festival, Enter, Exit, Valjevski Jazz Festival, Šabacki Jazz Festival, Nisville, Voxstock, North City…), deleći često nastupe sa najvećim svetskim zvezdama jazza i bluza. Bend 2007. godine, dobija nagradu za najbolji live nastup na TV Metropolis.

Publici u Domu omladine će se predstaviti u sastavu: Milan Mirosavić – bubnjevi; Nikola Marković – bas; Aleksandar Vujičić “Don Giovanni” – gitara i vokal; Goran Stojković Goxy – gitara i vokal; Dragan Marković Mare Di Luna – gitara.

 

 

 

PONOVO RADI BLUZ KLUB!!!

BLUZ ZA B U DOMU OMLADINE BEOGRADA

Bluz je jedna od skrivenih tajni ovdašnje muzičke scene. Generacije mnogih poznatih gradskih rok i džez muzičara odrasle su na ovom zvuku, inspirišući se, proučavajući ga, prosviravajući na probama i kući njegove šablone i dodajući ponešto svoje, originalno. Ipak, u Beogradu je uvek mnogo više ljudi volelo da sluša bluz, nego što je bilo zapaženih velikih koncerata.

Zato je važan bio klupski život u kome je naša bluz scena rasla i razvijala se. Jedan od najvažnijih prostora za oblikovanje beogradske bluz scene, bio je godinama Klub Doma omladine Beograda. Tokom osamdesetih, bio je najpouzdanija baza za sve kojima je ova muzika bila dobar razlog da se veče i noć provedu u  odabranom društvu.

Vraćajući se sopstvenoj tradiciji u novim vremenima, Dom omladine pokreće novu liniju besplatnih koncerata, ovoga puta uz ušešće naših najpoznatijih izvodjača bluz muzike. Po imenom “Bluz za B”, svakog utorka od 21 u Klubu DOB biće organizovani nastupi pre svega novih, ali i proverenih starih imena domaće scene. Slično već afirmisanom projektu Džez za DŽ, publici nudimo novi format u kome će moći da uživa u bluz muzici na najlepši način.

Bluz klub Doma omladine Beograda otvoren je pre nešto više od četvrt veka, 17. decembra 1987. godine, nastupom u to vreme najpopularnijeg domaćeg blues benda Sirova koža, koji su te večeri promovisali svoje prvo diskografsko izdanje „All Night Long“. Radio je najpre jednom, a potom, zbog velikog interesovanja dva puta nedeljno. Za kratko vreme, Dom omladine je postao glavno mesto okupljanja ljubitelja bluza u Beogradu, što je u leto 1988. godine dovelo i do organizovanja prvog međunarodnog bluz festivala u SFRJ, u organizaciji Doma omladine Beograda.

Bluz klub je radio tri godine, predstavljajući u svom programu sve najbitnije domaće bluz sastave. Posle nekoliko godina pauze, u jesen 1994. godine u Domu omladine je počeo da radi Bluz i džez klub St. James, nastavljajući tradiciju nekadašnjeg džez i bluz kluba DOB. Klub je radio sve do početka NATO bombardovanja, marta 1999. godine, a u njemu su, osim domaćih bluzera, nastupali i brojni istaknuti inostrani izvođači, među kojima i Lari Garner, Ripof Raskoljnikov, Hans Tejsink, pa čak i Bob Geldof.

 

U programu za mart predstavljemo:

05.03. u 21h The Cotton Pickers

12.03. u 21h Di Luna Blues Band

19.03. u 21h The Untouchables

26.03. u 21h Sirova koža (Raw Hide)

Komentari