Koncert: DAMIR IMAMOVIĆ

Damir Imamović rođen je 1978. godine u Sarajevu (BiH). Iako se za muziku interesuje od djetinjstva, potpuno joj se posvećuje tek nakon studija filozofije. Godine 2004. zajedno sa Farahom Tahirbegovićem radi na monografiji pesama svoga dede i jednog od najuticajnijih pevača u istoriji sevdaha – Zaima Imamovića. Ta knjiga uvodi ga u svet sevdaha, ali i profesionalnog bavljenja muzikom. Ubrzo počinje da gradi vlastiti repertoar nastupajući u BiH i inostranstvu.

Ulaznice su u pretprodaji na Blagajni DOB, po ceni od 800 dinara.

Od prvih nastupa izdvajaju se: koncert u Turskom kulturnom centru u Sarajevu (2005.); gostovanje u centru Pompidou u Parizu u okviru obeležavanja godišnjice Centra Andre Marlaux (2005.);  snimanje sa Vlatkom Stefanovskim za kompilaciju «Bentbaša – Bosanska ljubavna pjesma» (Goethe/Yaman, 2008), kao i serija koncerata «Sevdah Ripablik» u sarajevskom café-u «Karabit» (buybook, Umjetnička galerija BiH).

Godine 2006. okuplja «Damir Imamović Trio» (Vanja Radoja – violina, Edvin Hadžić – kontrabas) sa kojim iste godine snima «DI3 Svira Standarde» (buybook). Nakon serije uspešnih nastupa u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Nemačkoj, Italiji, Švajcarskoj, Turskoj i dr., DI3 u novembru 2007. godine snima live CD u Omladinskom kulturnom centru «Abrašević» u Mostaru. «Abrašević Live» ubrzo postaje jedan od najslušanijih CD-ova «novog sevdaha» na području bivše Jugoslavije i donosi Triju nastupe na brojnim prestižnim scenama kao što su «CRR» u Istambulu (2008.), «BKC» u Sarajevu (2008.), Domu omladine Beograda (2009.),  Jazz Fest-u Sarajevo (2009.) i  dr.

April 2009. godine donosi i premijerni koncert internacionalnog kvarteta Eric Vloeimans/Damir Imamović/Bojan Zulfikarpašić/Bachar Khalife u sarajevskom BKC-u, tokom muzičkog happeninga «Xenophonia». Kvartet nastavlja saradnju u avgustu iste godine sa dva koncerta na Umbria Jazz Fest Balcanic Windows u Beogradu i Novom Sadu (Srbija). U januaru 2011. godine Kvartet nastupa u amsterdamskom Concertgebouw, nakon čega slijedi holanska turneja sastava.

U aprilu 2010. izlazi prvi DI solo CD (Gramofon) kojim se kruniše uspešna serija solo nastupa i novi korak koji Imamović pravi s ovom najstarijom od svih formi izvođenja sevdaha. Solo repertoar Damir gradi neprestanim nastupima na najrazličitijim svetskim pozornicama: sarajevskom BKC-u, beogradskom Kolarcu, washingtonskom Kennedy Centru, čikaškoj The Old Town School of Folk Music, i dr.
Drugi DI solo CD zove se “Svrzina kuća” (iTM, 2011.). Snimljen je u julu 2011. tokom četiri koncerta u muzeju “Svrzina kuća” u Sarajevu.

Sevdah Damira Imamovića zasniva se na strastvenim istraživanjima tradicionalne muzike BiH. Susrećući se s majstorima sevdaha, muzičarima, pevačima i autorima ove umetničke forme, Imamović neprestano proširuje svoj repertoar i svojim interpretacijama stvara jedan poseban stil savremenog sevdaha. O emotivnoj strani ovog procesa rediteljica Marina Andree (www.dim.hr) snimila je i dokumentarni film «Sevdah» koji je na Sarajevo Film Festu osvojio Prvu nagradu publike (2009.). Njegova zanatska strana urodila je projektom po imenu «SevdahLab» – putujućom laboratorijom sevdaha u kojoj Damir izlaže istoriju i estetiku ove tradicionalne umetnosti.

Komentari