Koncert: Blues Trio

Veliki povratnički koncert Blues Trija, jednog od naših najznačajnijih bluz sastava svih vremena i rođendan izdavačke kuće Vertical Jazz. Cena ulaznice: 500 din.

30 godina benda BLUES TRIO, promocija novog albuma i proslava jubileja ovog kultnog benda, kao i proslava jubileja 20 godina Vertical Jazz  production izdavačke kuće, kao i solističkog CD izdanja Pere Joea. Blues Trio čine: Petar Miladinović – PERA JOE,  usna harmonika i vokal i Dragan Ružić Macan- HOMESICK MAC gitare i vokal.

Osamdesetih godina njihova aktivnost ide uzlaznom linijom i postaju jedan od najpopularnijih domaćih akustičkih bendova, gosti gotovo svih domaćih festivala
(SFRJ) i u inostranstvu, međutim raspad  Jugoslavije i ratne godine donele su promene, Dragan Ruzić odlazi u inostranstvo (Švedska), gde zasniva porodicu i kreće solo karijeru pod imenom HOMESICK MAC, a PERA JOE pravi sopstveni bend i nastupa kao studijski i Session muzičar. Blues Trio nastupa povremeno, odnosno kada se kockice sklope da su obojica slobodni, pa tako nastupaju po Srbiji i inostranstvu pod imenom Bles Trio. Ova jubilarna godina biće radna, naime posle beogradskog koncerta 30 aprila sledi mini turneja: Aranđelovac, Kragujevac, Novi Sad, Senta i Subotica. A kasnije, tokom godine učešće na brojnim festivalima po svetu.

Opširnije:

Dragan Ružić Macan (gitara, vokal) rođen je u Subotici 1960. godine. Početkom osamdesetih osnovao je After Midnight Band, akustični duo sa Robertom Tilijem. Godine 1983. osniva Blues trio u kome su Pera Miladinović Džo (usna harmonika, rođen u Kruševcu 1961) i Zoran Katrinka (tambura, vokal). Kasetu “Live ’87” snimaju na koncertu u Kopru 13. marta 1987. godine i tom prilikom su izvodili obrade blues, folk i ragtime klasika.

Godine 1988. Katrinka napušta trio i od tada nastupaju kao duet ne menjajući ime. LP “The Smallest Trio In The World” (Najmanji trio na svetu) snimaju uživo Macan i Pera Džo na nastupima u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici leta 1990. godine za program Radija 202. Samostalno objavljuju kasetu “Live At Belgrade Blues Days” snimljenu na nastupima u Beogradu 1988. godine i Subotici 1990. godine. Novembra 1990. godine Blues trio svira sa blues legendom Džonom Hamondom (John Hammond) u KST-u.

Pera Džo i Macan sarađivali su sa brojnim muzičarima među kojima su: Džoni Mars (Johnny Mars), Luizijana Red (Louisiana Red), Sirova koža, YU grupa. U proleće 1991. godine Macan odlazi u Švedsku i Trio prestaje sa radom. Macan kao solista nastupa po Skandinaviji i centralnoj Evropi. Pod imenom Homesick Mac on je u Mađarskoj objavio CD “Steady Stompin” (Mafioso 1994). Pera Džo je karijeru započeo u kruševačkoj grupi Village Blues Band, a kada je došao na studije u Beograd pristupio je Bar Blues Bandu i bio jejedan od osnivača sastava Sirova koža.

Po prestanku rada Blues trija, Pera je nakratko oformio grupu Blues Explosion. Poslednjih godina nastupa sa različitim blues postavama. Na CD-u “Balkan Blues” objavljen je snimak njihovog nastupa u KST-u održanog 19 maja 1987. godine. CD “This Train” donosi snimak njihovog koncerta u KST-u održanog 17 decembra 1990. godine.

Diskografija

Albumi
“Live Bootleg” (sam izdat 1987. kaseta)
“Blues Folk+Ragtime Live ’87” (Slovenija 1987. kaseta)
“Live At Belgrade Blues Days” (Samizdat 1990. kaseta)
“The Smallest Trio In The World” (PGP RTB 1991)
“Balkan Blues” (Sorabia Disc 1991)
“This Train” (ITMM 1994)

 

 

Komentari