Koncert: Big Bend RTS i Jan van Duikeren

Ulaznice po ceni od 1000 RSD su u pretprodaji na Blagajni DOB i online na Tickets.rs

Poznati holandski trubač, kompozitor i aranžer Jan van Duikeren po prvi put biće gost Big Benda RTS na koncertu 23. marta 2023. u Domu omladine Beograda. Prepoznatljivog zvuke i energičnog lirskog pristupa, on je, po rečima Kvinsi Džonsa, izuzetno cenjeni solista i jedan od najboljih holandskih džez muzičara današnjice.

Sarađivao je sa velikim brojem umetnika: Džo Bonamasa, Piter Mafej, Lajonel Rici, Džejms Karter, Mišel Kamilo, Šila E, Dejv Stjuart, Dajana Ros, Kendi Dalfer… Jan van Duikeren dolazi sa svojim originalnim kompozicijama i aranžmanima za big bend, a u okviru koncerta biće izveden i mini-omaž velikom Ak van Rojenu, holandskoj trubačkoj legendi.

 

Svojim prepoznatljivim zvukom i energičnim, lirskim pristupom trubač, kompozitor i aranžer Jan van Duikeren iz Roterdama (rođen u Šiedamu 1975) svrstava se u odabranu grupu međunarodno priznatih holandskih džez umetnika. Kvinsi Džons ga je prepoznao kao jednog od najboljih holandskih svirača, njegova široka muzička interesovanja i svestranost obezbedili su mu uspeh i slavu veoma traženog soliste, ali i „sidemana“.
Ova popularnost mu je obezbedila impresivan niz muzičkih izleta sa vodećim umetnicima i bendovima koji predstavljaju praktično sve muzičke žanrove, uključujući Pola Velera, dr Džona, dr Lonija Smita, Krisa Mekbrajda, Džoa Bonamasu, Pitera Mafeja, Lajonela Ričija, Džejmsa Kartera, Mišel Kamila, Shilu E, Dejva Stjuarta, Dajanu Ros, Kendi Dalfer, New Cool Collective, Trijntje Oosterhuis, između ostalih.

Njegove nove kompozicije i aranžmani se redovno pojavljuju na repertoaru bendova Fingerprint, JvD4, Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) i The Special Request Horns, koji je osnovao sa Lukom Budeštajnom (truba) i Gvidom Nijsom (saksofon) 2001.

Nakon završetka Havo voor Muziek en Dans, studirao je kod Jarmo Hoogendijka i Ad van Zona na Codarts Conservatory u Roterdamu, gde je diplomirao 1999. Tokom studija bio je pozvan da svira u novom big bendu Boba Brukmajera, a postao je i jedan od redovnih saradnika Džez orkestra Concertgebouw (JOC). Godine 1997. osvojio je prvo izdanje Erazmus džez nagrade za perspektivne džez soliste. Te iste godine otkrila ga je Kendi Dalfer sa kojom je do sada radio na mnogim turnejama i snimcima. Ova saradnja ne samo da je Janu donela svetsku slavu kao solisti, već se pretvorila i u snažnu saradnju i prijateljstvo koje traje do danas.

Najvažniji skorašnji događaji iz karijere Jan van Duikerena uključuju turneje JOC-a i Džošue Redmana (2020), „Blue Note at Sea“ sa Kendi Dalfer (2019), Jarasum Jazz Festival u Koreji sa Tineke Postma (2019), North Sea Jazz Festival sa Mišelom Kamilom (2019), Maffai MTV unplugged (2017), turneja po Japanu sa JvD4 (2015) i koncerti Dr. John-a. Na North Sea Jazz Festivalu 2016, Jan je imao saradnju sa jednim od svojih najvećih muzičkih heroja, Kvinsi Džonsom, koji je na Janovo veliko iznenađenje već znao ko je on.

Kao vođa benda, Jan van Duikeren je objavio albume sa grupama Fingerprint i JvD4. U grupi Fingerprint sarađuje sa kolegama: Jesse van Ruller (gitara), Manuel Hugas (bas), Martijn Vink (bubnejvi), Ronald Kool (klavir) i Tom Beek (tenor saksofon). Njihov debi album sa istim imenom iz 2011. visoko je ocenjen od strane štampe i radija i imao je veliku popularnost i slušanost. Taj album inspirisao je džez orkestar Koncertgebau, što se može čuti na live albumu „Scribblin“ (2014), koji je takođe najavio i početak modernijeg zvuka za JOC.

Tradicionalniji kvartet JvD4 Jan van Duikeren oformio je zajedno sa Karelom Boehleeom (klavir), Aramom Kersbergenom (bas) i Džonom Engelsom (bubnjevi). Godine 2015. snimljen je album „Dear John“, kao omaž bubnjaru benda Džonu Engelsu, nakon čega je usledila japanska turneja sa vrhuncem koncerta na renomiranom Tokijskom džez festivalu.

Pored sopstvenih projekata i Special Request Horns, Jan van Duikeren trenutno nastupa sa: Džez orkestrom Koncertgebau, New Cool Collective Big Bendom, Roterdamskim džez orkestrom, Marco Borsato bendom, Di-rect, Kendi Dalfer…. Bavi se i pedagoškim radom na Codarts Rotterdam, zajedno sa mentorima Jarmom Hoogendijkom i Vimom Bothom, drži radionice za bendove u Harlemu.

Jan Van Duikeren svira na trubama Yamaha, model Bobby Shew, zatim 70’s Bach Stradivarius, 80’s Bach Mercedes, Kanstul 991, kao i na fliglhornama Yamaha Bobby Shew Model i Selmer TT.

 

 

Ovaj koncert realizuje se u sklopu programsko-poslovne saradnje između Muzičke produkcije RTS i Doma omladine Beograda. Big Bend RTS je preko 70 godina reprezent vrhunskih umetničkih dometa u džez muzici, sa najvišim standardima u izvođenju ove vrste muzike. Dom omladine, kao institucija koja od 1971. godine organizuje Beogradski džez festival – najstariji i međunarodno najugledniji srpski džez festival, kontinuirano radi na promociji džez muzike kao umetničke forme i daje podršku srpskoj džez sceni. Publici će do kraja godine zajednički predstaviti još izuzetnih umetničkih programa u izvođenju Big Benda RTS i istaknutih domaćih i inostranih solista i kompozitora, koji će nastupiti kao specijalni gosti.

Komentari