Koncert: Baba Zula // 2. TODO MUNDO

2. WORLD MUSIC FESTIVAL TODO MUNDO. Organizacija: Dom omladine Beograda, Ring Ring i Long Play.

Todo Mundo World Music Festival u svom drugom izdanju predstavlja nam najbolje od savremene muzike Turske, uz sastave iz Srbije i Hrvatske.

Festival podržali: Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske, Air Pegasus, Ambasada Kraljevine Norveške

**********************************

Iz Turske, zemlje sa bogatom muzičkom tradicijom, na ovogodišnji World Music Festival TODO MUNDO dolazi grupa koja tradicionalne instrumente, poput saza ili tarabuke, stavlja u moderni, eksperimentalni okvir.

 

Grupu Baba Zula osnovali su pre desetak godina Levent Akman (udaraljke,  ritam mašina) i Murat Ertel (saz i drugi žičani instrumenti, vokal). Baba Zula je izrazito osobenim zvukom dobijenim kombiniranjem turskih  muzičkih instrumenata i elektronike, dao potpuno novu dimenziju turskoj narodnoj muzici.

Njihova je muzika ustvari spoj snimljenih zvukova, te tradicionalnih I modernih akustičnih i elektronskih muzičkih instrumenata, uz dodatak elektronskih efekata. Ova je grupa započela sa improvizacijama, koje su kasnije unijeli u vlastitu muziku, da bi potom ovaj metod “definisane improvizacije” prenijeli i na koncerte, filmove, pozorišne predstave, ali i video uratke, projekcije i filmove koji prate njihove žive nastupe.

 

Prirodnim ukrštanjem reggaea i orijentalne muzike, Baba Zula je usavršio novi žanr koji su nazvali “oriental dub”. Njihova je muzika neočekivana i ne-tradicionalna, a opet bliska i topla.

Baba Zula od samih početaka pokazuje sklonost ka saradnji sa drugim muzičarima na svojim albumima i nastupima. Sarađivali su sa brojnim turskim, ali i muzičarima koji danas uživaju svetsku reputaciju poput klarinetiste Hüsnüa Şenlendiricija, kanadske pevačice Brenne MacCrimmon, saksofoniste Ralpha Carneya ili klarinetiste Selima Seslera.

 

Prvi album “Tabutta Rovasata / Somersault in the Coffin” snimili su 1996. godine, a sadrži muziku koju su uradili za istoimeni film. Tri godine kasnije objavljen je album “Seventeen Music From Three Plays”. Treći album “Psychebelly Dance Music” objavljen 2003. miksovao je britanski producent Mad Professor poznat po saradnji sa Massive Attackom, The Orbom i Leejem Perryjem. Njihova saradnja nastavlja se i na narednom albumu “Duble Oryantal” iz 2005. godine. Nakon toga usledio je album „Dondurmam Gaymak“, soundtrack za istoimeni film.

 

Najnoviji albumi “Kökler”, ili u prevodu “koreni”, i “Gecekondu” poseduju analogni, autentični rock ’n roll zvuk na kome su članovi Baba Zule odrastali krajem šezdesetih godina prošlog veka. Koristeći turske tradicionalne instrumente, koreni Baba Zule su osnova za njihove muzičke eksperimente, koji su, barem sudeći po broju posetilaca na njihovim koncertima, vise nego uspešni. Kako sami vole da istaknu, njihova muzika proizvod je savremenog megalopolisa – duboko ukorenjena u tradiciji Istanbula.

Baba Zula je osim za pozorišne predstave, radio muziku i za nekoliko filmova za koje su dobili i značajna priznanja. Zajedno sa Alexanderom Hackeom uradili su muziku za dokumentarni film “Crossing the Bridge” režisera Fatiha Akina, koji je nagrađen Zlatnim medvedom u Berlinu 2005. godine.

http://www.babazula.com/


Komentari