Koncert: ANDY PAVLOV

Pijanista i kompozitor Andy Pavlov (Andrija Pavlović, LP Duo) na solističkom koncertu u Domu omladine Beograda predstaviće žanr nove klavirske muzike (Neoclassical piano music, Indie classical) i to kroz svoje autorske kompozicije u izdanju Universal Music. Već dvadeset godina Pavlović uspešno nastupa sa LP Duom širom sveta u najpoznatijim dvoranama poput Carnegie Hall, Njujork, Kennedy Center, Vašington ili Concertgebouw, Amsterdam. Andy Pavlov stvara jedinstven stil klavirskog zvuka u kome spaja senzitivnost klasike sa minimalizmom, rokenrolom i drugim žanrovima. Pripada globalnoj muzičkoj sceni nove klavirske muzike i autorima kao što su Yan Tiersen, Ryuichi Sakamoto, Ludovico Einaudi…

Beogradska publika će ovom prilikom moći premijerno da čuje kompozicije sa njegovog albuma “Me and My Love on the Road to Honduras – The Minutes After Infinity for Piano Solo” (Universal Music) kao i najnovijeg albuma “Children” koji je u pripremi, a koji je nastao ove godine tokom rezidencijalnog boravka u kući čuvenog holandskog kompozitora Simeona Ten Holta u Bergenu (Holandija).

Specijalni gost na koncertu je pijanista i kompozitor Pavle Popov, koji je početkom godine objavio album “Cascades”, finale autorovog višegodišnjeg projekta “Daydreaming“.

Ulaznice po ceni od 1.200rsd u prodaji su na svim prodajnim mestima eFinity i onlajn.

 

Ovaj koncert ujedno predstavlja i platformu ,,Klavirsko nebo”, koja već godinama promoviše novu klavirsku muziku domaćih autora različitog profila. ,,Klavirsko nebo” je nastalo 2017. godine kao inicijativa Pop Depresije u saradnji sa LP Duom i Kišobranom.

Andy Pavlov je alter ego muzičkog apatrida Andrije Pavlovića koji živi na relaciji Beograd-Amsterdam. Završio je studije na Hochschule fur Musik und Theater Rostock (Nemačka) i doktorirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Poslednjih dvadeset godina Pavlović je aktivan u oblastima avangardne izvođačke i konceptualne umetnosti. Intenzivno je prisutan u stvaranju nove klavirske muzike kao i na rokenrol sceni. Komponuje za film, pozorište i različite oblike vizuelnih umetnosti. Inspiraciju je nalazio u radovima kompozitora Džona Kejdža, Dušana Kojića Koje, Gurđijeva/De Hartmana i holandskog minimaliste Simeona Ten Holta, stvarajući svoj jedinstveni stil koji spaja senzitivnost klasike sa minimalizmom i hrabrošću da se eksperimentiše stvarajući muziku za telo, srce i dušu.

Njegov prvi album ,,Me and My Love on the Road to Honduras – The Minutes After Infinity for Piano Solo (Universal Music) inspirisan je dubinom i misterijom jednog perioda njegovog života, u kom je sve što je do tada poznavao isparilo, da bi se potom iz guste magle pojavila velika ljubav, dom i novo razumevanje sebe.

Andy Pavlov je dobitnik nagrade ,,Elle Style Awards” za muziku (2020).

Zajedno sa pijanistkinjom Sonjom Lončar osnovao je LP Duo 2004. godine. Proglašeni su jednim od 8 najboljih dua na najvećem svetskom takmičenju klavirskih dua Miami Dranoff Two Piano Competition (2008). LP Duo su dobitnici više od 30 internacionalnih nagrada a održali su preko 300 koncerata širom Evrope, u SAD i Aziji u dvoranama poput Carnegie Hall New York, Kennedy Center Washington, Royal Danish Opera and Theater Copenhagen, Meguro Persimmon Hall Tokio, itd. Jedni su od osnivača i lideri pionirskog umetničko-naučnog projekta Kvantna muzika  i inovatori novog muzičkog instrumenta Duality Portable Hybrid Piano.

Pavlović je do sada objavio 14 albuma. Pored LP Dua, posebnu saradnju ostvario je sa Lidijom Andonov, (muzička grupa Sixth June) i američkim kontrabasistom Gregom Koenom (Greg Cohen), na albumu: Lidija Andonov & Andy Pavlov – Mlad i Radostan Homage to Yugoslav Music from the 80s and Beyond, u izdanju muzičke platforme u nastajanju Sweet Sensation (Sixth June, Andy Pavlov).

Osnivač je produkcijske kuće 4.33 i docent na odseku za Scenski dizajn, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

 

Tokom četiri godine konkursa Klavirsko nebo napravljena je prava mala regionalna komuna ljubitelja klavira, klasične muzike/indie-klasike i eksperimenata. Epilog je četiri kompilacije, 60 kompozicija, nešto manje od 4 sata muzike i 50 različitih autora iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 

[INTERVJU] Andy Pavlov, pijanista i kompozitor: “Muzika ima moć da isceli, pomogne i promeni”

Komentari