HUMANITARNI MUZIČKI FESTIVAL “NOĆ ZA POMOĆ”

Bajaga i Instruktori, Partibrejkers, Van Gogh, S.A.R.S. i mnogih drugi, nastupiće 10. juna u Domu omladine Beograda na humanitarnom muzičkom festivalu “Noć za pomoć”, čiji će sav prihod biti namenjen za pomoć ugroženima od poplava u Srbiji. Festival organizuju Dom omladine Beograda, MTV i Long Play,  uz podršku Crvenog krsta Srbije.

 

Svaki posetilac festivala “Noć za pomoć” će na ulazu u DOB, u utorak  10. juna donirati najmanje 1.003 dinara (a može dati i više)  direktno Crvenom krstu Srbije, koji će novac dalje uputiti ugroženim građanima.

 

 

Već od 14 časova program će početi na popularnoj sceni „Zidić“ ispred Doma omladine Beograda, gde će nastupiti: Deca Apokalipse, Sharks, Snakes and Planes, Intermezzo, Kristali i Straight Mickey and the Boyz. Posetioci programa na “Zidiću” takođe će moći da doniraju novac u kutije Crvenog krsta Srbije koje će biti ispred DOB-a.

Od 19 časova program se nastavlja u dve sale Doma omladine Beograda i trajaće do kasno u noć.

U Velikoj Sali sviraće: Bajaga i Instruktori, Van Gogh, S.A.R.S, Marčelo i Iskaz, Babe i Nikola Vranjković. U sali Amerikana nastupiće: Partibrejkers, Orthodox Celts, Rambo Amadeus, Goribor, Bad Copy i Beogradski sindikat.

 

Festival “Noć za pomoć” biće istovremeno i prva od dve centralne manifestacije proslave 50 godina Doma omladine Beograda, centra kulture i obrazovanja čiji je osnivač Grad Beograd.

Dom omladine je decenijama kultno okupljalište mladih Beograda, ali i cele Srbije, te jedno od omiljenih odredišta kulturnog turizma mladih iz Evrope i sveta. Godišnje, oko 1.600 različitih programa poseti više od 400.000 ljudi, pretežno srednjoškolaca i studenata. Osnovna načela i kriterijumi u kreiranju programa su kvalitet, inovativnost, aktuelnost i dostupnost programa mladima. Najznačajniji jugoslovenski i srpski umetnici, mislioci i političari svoje prve profesionalne korake napravili su upravo u Domu omladine Beograda. Najvažniji svetski muzičari, glumci, filozofi, pesnici, pisci, umetnici performansa, političari i sociolozi bili su gosti Doma omladine Beograda, u njegovoj pola veka dugoj istoriji. Neki od ključnih događaja u novijoj kulturnoj i društvenoj istoriji Beograda i Srbije odigrali su se upravo u ovoj instituciji.

Marko Stojanović, v.d. direktora Doma omladine Beograda: „Dom omladine Beograda je posebno pogođen ovim nesrećnim događajima – u poplavama smo izgubili jednu od naših radnica, koleginicu Radosavu Đokić. Kolektiv Doma omladine Beograda je sa prvim naznakama ozbiljnosti situacije sa poplavama u Srbiji prekinuo svoj tekući program i počeo sa organizacijom više različitih aktivnosti za pomoć postradalima od poplava.  Prvo smo otvorili centar za sakupljanje humanitarne pomoći, kao i mnoge druge institucije, ali istovremeno smo počeli sa organizacijom timova umetnika koji će odlaziti u prihvatne centre i družiti se i održavati radionice sa mladima. Sve to odvijaće se uz konsultacije sa psiholozima iz Psihološkog savetovališta Doma omladine Beograda i drugim stručnjacima. Paralelno, počeli smo i sa organizacijom humanitarnog koncerta. U to vreme se nije znao obim destrukcije vodene stihije, ali smo pretpostavljali da će jedan takav koncert, pored sakupljanja finansijske pomoći, biti i motivacioni faktor čitavom društvu da se ujedini i podstrek svakome da pomogne shodno svojim mogućnostima. Umetnici mogu da pomognu svojim fizičkim radom, što su mnogi i činili, a kada neposredna opasnost prođe svako se vraća svom osnovnom zanimanju i pomaže na sebi svojstven način. U ovom slučaju okupili smo vodeće pop i rok muzičare, koji će darovati publici Doma omladine Beograda izvanredan koncert za 50. rođendan, a postradalima u poplavama finansijsku pomoć putem Crvenog krsta Srbije.“

 

Festival je organizovan sa 0 dinara budžeta i svi angažovani na organizaciji i realizaciji rade potpuno besplatno. Važno je naglasiti da će i sav prihod od pića prodatih u DOB-u tokom festivala takođe biti kroz Crveni krst Srbije usmeren  za pomoć ugroženima od poplava.

 

Zoran Vulović Vule, Long Play: „Zašto Dom omladine Beograda, a ne neko drugo mesto? Prvo, zato što odavde, iz samog srca Beograda možemo poslati najsnažniju poruku koju će svi čuti. Drugo, bilo nam je potrebno mesto gde možemo organizovati festival sa više bina, a ne samo jednom, jer nam se javilo mnogo bendova koji bi svirali za ugrožene od poplava! Što još jednom potvrđuje koliko su humani naši muzičari.“

 

 

Crveni krst Srbije je jedinstvena, najveća i vodeća humanitarna organizacija u Srbiji čiji rad i ponašanje regulišu osnovni principi Međunarodnog pokreta Crvenog krsta, kao i domaće zakonodavstvo. Osnovna misija Crvenog krsta je da olakša ljudsku patnju, odnosno, da pomogne onome ko je u stanju nevolje i potrebe. Uloga Crvenog krsta je i u ovom poslednjim događajima jakih poplava koje su pogodile našu zemlju, bila da pomogne onima koji su najugroženiji. Nacionalni tim Crvenog krsta Srbije je od prvog dana bio u Obrenovcu, Valjevu i Lazarevcu, pružajući pomoć licima sa poplavljenih područja u evakuaciji, prihvatu i zbrinjavanju evakuisanih lica u oformljenim evakuacionim centrima. Podrška u artiklima hrane i higijene se svakodnevno, uz veliko angažovanje volotera, distribuira za više od 2000 lica u prihvatnim centrima, 16.227 koja se nalaze u privatnom smeštaju kao i onima koji se nalaze u Obrenovcu. Crveni krst Srbije je do sada otpremio više od 1234 tone humanitarne pomoći u hrani, higijeni i bebi paketima za lica sa poplavljenih područja.

„Festival Noć za pomoć vidimo kao izuzetnu podršku našim aktivnostima za obezbeđivanje adekvatne i pravovremene pomoći onima kojima je napotrebnija.  Zahvalio bih se organizatorima, ali i svima onima koji će svojim učesćem privući veliki broj posetilaca“, izjavio je prof. dr Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije.

 

 

 

Momčilo Bajagić Bajaga: „Kad se ovo sve desilo došli smo na ideju da napravimo humanitarni koncert. Dom omladine Beograda je jedino mesto gde smo to mogli organizovati bez troškova i za relativno kratko vreme. Nadamo se da ćemo ovom akcijom, na kojoj će učestvovati veliki broj bendova, skupiti značajna sredstva za pomoć ugroženima od poplava.“

Zoran Kostić Cane: „Pomozimo uvek kada pomoć treba. Otvorimo srce za poplavljene. Da im iz srca damo nadu da će sve biti okej.“

Zvonimir Đukić Đule: „Saosećamo u bolu sa porodicama nastradalih, saosećamo sa svim ljudima kojima su nepogode srušile domove kako u Srbiji, tako i u BiH i Hrvatskoj. Notama i stihovima, kao i mnogo puta do sada, zajedno na okupu – budimo veru da nada postoji.”

Komentari