DANI ŠVAJCARSKE MUZIKE 2015.

Organizacija: Ring Ring Beograd, Swiss – Balkan Creative Music
Koncert: ELINA DUNI QUARTET (CH/AL) & DUO ANDREAS SCHAERER/CHRISTY DORAN (Švajcarska)
Cena ulaznice: 500 dinara

U Beogradu i još pet gradova regiona, od 14. do 20. septembra biće održan festival Dani švajcarske muzike. U okviru bijenalnog festivala biće organizovano trinaest koncerata na kojima će nastupiti švajcarski i domaći umetnici.

Dani švajcarke muzike 2015 je drugo izdanje manifestacije posvećene savremenoj istraživačkoj i inovativnoj muzici, koja podstiče zvučnu razmenu umetnika iz Švajcarske, zemalja bivše Jugoslavije i Albanije. Festival će obeležiti niz koncerata i radionica, sa opsegom od džeza do avangarde, uključujući čak pet premijera, kao i ekskluzivnu saradnju dva vodeća ansambla nove muzike iz Švajcarske odnosno Srbije, Feniks Ansambl Bazela i Ansambla Studio 6.

Elina Duni Quartet (CH/AL)
Elina Duni, glas, kompozicija
Colin Vallon, klavir
Lukas Traxel, bas
Norbert Pfammatter, bubnjevi

Tokom poslednjih nekoliko godina, Elina Duni Kvartet se razvio u grupu širokih umetničkih dometa. Poslednja dva albuma su objavili za ECM. Njihov spoj modalnog džeza i folklorne muzike zvuči tako organski. Podupirući snažan izraz Eline Duni, svirači kao da su deo samih stihova. „Mi smo usredsređeni na jak intenzitet koji ova poezija nosi. Pokušavamo da svojom interpretacijom prenesemo njenu srž. Po nama, sva improvizovana muzika nosi u sebi džez stav. Mi ne želimo da pesmu odsviramo dvaput na isti način.”

Klavir u rukama Kolina Valona, koji za pevače ističe da su njegova najjača inspiracija, često deluje kao prateći vokal. Svojim pronicljivim izborom nota, basista Lukas Traksel ubedljivo komunicira sa bubnjarem Norbertom Pfamaterom. Lider benda, Elina Duni smatra važnim upravo to što svi oni zajedno stvaraju:
„Nikada nisam htela da budem pevačica sa pratećim triom. Od početka sam pružila muzičarima puno prostora za improvizaciju, a takođe sam eksperimentisala i sa svojim glasom. Jer, to je još jedan instrument. Vremenom, među nama se razvilo takvo razumevanje koje može da nas odvede bilo kuda…”

http://elinaduni.com/quartet

Duo Andreas Schaerer/Christy Doran (Švajcarska)
Andreas Schaerer, glas, efekti
Christy Doran, električna gitara

Dvojica muzičara sa samog vrha švajcarske scene. Aktivan od sedamdesetih, Kristi Doran, legenda je evropske fri muzike, a Andreas Šerer je među najuspešnijim pevačima svoje generacije. Ovaj izvanredan duo stvara neobičnu muziku, zgusnutog zvuka. Jedinstven susret koji se ne sme propustiti!

Komentari