Ansambl Studio6//Kompozitor u fokusu: Ričard Beret

Ansambl Studio6 predstavlja novi projekat u okviru svoje koncertne sezone, u saradnji sa Domom omladine Beograda, CK13 iz Novog Sada i Studentskim kulturnim centrom iz Kragujevca. Projekat Kompozitor u fokusu, predstavlja dela nastala u prvoj etapi dugoročne saradnje sa britanskim kompozitorom Ričardom Beretom. Cena ulaznice: 150 dinara.

Na programu će ansambl izvesti tri do sada nastala komada, koji pripadaju jednoj većoj celini – jednočasovnom ciklusu koji će u celini biti izveden 2015.godine.

Komadi na večerašnjem programu istražuju različite strategije kombinovanja spontanih (improvizovanih) i unapred smišljenih (komponovanih) metoda muzičke kreacije, koje zajedno dovode do rezultata, do kojih samostalno oni ne bi mogli da dostignu. Naslovi su: “Pauk”, za trubu i harmoniku; “Tendril” za harfu i elektroniku i “Codex XII” za ceo ansambl. Izmedju njih, biće izvedena i dva komada Karlhajnca Štokhauzena, koji pripadaju delu njegovog opusa, takozvanoj intuitivnoj muzici. Dva komada pripadaju kolekciji “Za vremena koja dolaze”, a njihove partiture se sastoje od kratkih pesama, ponekad uz notaciju, kao u prvom komadu, pod nazivom “Japan”, a ponekad su samo tekstualne, kao u drugom, nazvanom “Budan”.

Štokhauzenovi intuitivni komadi upotpunjuju program po izboru samog Ričarda Bereta, za koga stvaralaštvo jednog od najvećih velikana muzike XX veka do danas predstavlja neprekidni izvor inspiracije.

Fragmenti iz animiranog video rada umetnice Biljane Đurđević, pod naslovom Tamna je šuma, biće prikazan tokom izvodjenja Beretovog komada Tendril. Iako nastali nezavisno, ova dva umetnička dela lako i neusiljeno pronalaze zajednički jezik, oba crpeći inspiraciju iz prirodnih pojava i oblika.

Tendril za svoje polazište uzima “Ur-forme u umetnosti” Karla Blosfelda. Reč ‘tendril’ na engleskom označava isprepletane stabljike biljaka poput puzavice.
Tamna je šuma inspirisana je dugogodišnjim istraživanjem jedne od najintrigantnijih knjiga 15. veka, i čini deo doktorske disertacije umetnice na temu Hypnerotomachia Poliphili ili Žudnja za ljubavlju u snovima.

PROGRAM

Richard Barrett: pauk, za trubu i harmoniku


Karlheinz Stockhausen
: Japan, za ansambl

Richard Barrett: tendril, za harfu i elektroniku sa videom
Biljana Djurdjević, Tamna je šuma 2011/2014 (fragmenti)

Karlheinz Stockhausen: Awake, za ansambl

Richard Barrett: codex XII, za ansambl

Ričard Beret (VB) je jedan od vodećih evropskih kompozitora danas. Saradjivao je sa vodećim izvođačima savremene muzike, razvijajući dela i ideje koje sve više uklanjaju razlike između komponovane i improvizovane muzike. Njegova dela su izvedena na najznačajnijim festivalima za novu muziku, kao što su Darmstädter Ferienkurse, Gaudeamus, Huddersfield, Warsaw Autumn, Wien Modern, Tage für neue Musik Zürich. Ričard Beret je profesor kompozicije na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu, na Institutu za Sonologiju, kao i predavač na doktorskim studijama Univerziteta u Lajdenu.
www.richardbarrettmusic.com

********************************

Billjana Đurđević, vizuelna umetnica, rođena u Beogradu, doktorsku tezu na temu Hypnerotomachia Poliphili ili Žudnja za ljubavlju u snovima, odbranila je 2013. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Dobitnik je Politikine nagrade za najbolju izložbu u 2012.godini. Autor je dvanaest samostalnih izložbi u Beogradu, Mariboru, Haifi, Stokholmu, Berlinu i Sofiji. Učestvovala je na preko trideset grupnih izložbi širom sveta. Predaje na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a bila je gost predavač na Parsons New School for Design u Njujorku.

www.biljanadjurdjevic.com

*************************************

Koncertna sezona Ansambla Studio6 ima za cilj predstavljanje novih tendencija u savremenoj umetničkoj muzici. Pet konceptualnih  projekata, koje ansambl izvodi u toku 2014. godine, podržani su od strane Ministarstva kulture Srbije, Ernst von Siemens fondacije i Pokrajinskog sekretarijata Vojvodine. Ansambl Studio6 istražuje dijalog izmedju kompozicije i improvizacije, muzike, tehnologije, svetla i telesnog pokreta. Pored izvodjenja klasika 20. veka (Franko Donatoni, Karlhajnc Štokhauzen, Mauricio Kagel, Horaciu Radulesku i Erno Kiralj), ansambl saradjuje sa autorima prisutnim na evropskoj muzičkoj mapi danas, a to su Ričard Beret, Peter Ablinger, Bernhard Gander, Mauro Kardi, Čikage Imai, Svetlana Maraš i Teodora Stepančić. Neki od ovih kompozitora zajedno sa ansamblom učestvuju u izvodjenju svojih kompozicija.

Na večerašnjem programu učestvuju: Ričard Beret (elektronika), Vladimir Blagojević (harmonika), Ivana Grahovac (Čelo), Nenad Marković (truba) i Milana Zarić (harfa).

 

Komentari