6. Beogradski autorski rok festival BARF 2016.

Organizacija: Udruženje rok muzičara Srbije
Ulaz na Festival BARF 2016. je kao i svih prethodnih godina besplatan, a tačna satnica i redosled nastupa bendova u takmičarskom delu, biće naknadno objavljeni.
Na šesti Beogradski autorski rok festival – BARF se ove godine prijavilo preko 90 bendova i autora, od kojih je 66 ušlo u zvaničnu konkurenciju. Prijavljene pesme su kao i prethodnih godina dosta kvalitetne i žanrovski različite, a to je ujedno, kao i svih prethodnih godina, bio i cilj Festivala, da se napravi šira slika domaće rok scene, pogotovo kada su u pitanju mladi i neafirmisani bendovi i autori.

Takmičarski deo:

Finalisti BARF-a 2016.

Bendovi:
Pogrešna odluka (Topola)
Pogrešna odluka je instrumentalni rok bend iz Topole, koji postoji od 2007, a u sadašnjoj postavi od 2014. godine. U martu 2015. godine objavljen je  prvi demo snimak, “Bez glasa”, od ukupno 13 autorskih pesama, i tada bend počinje sa predstavljanjem široj publici.

Larska (Kragujevac)
Početkom januara 2015. godine Luka Stoisavljević (bas/vokal ) i Dušan Lazić (bubnjevi) počinju sa stvaranjem autorske muzike. Naziv benda, proizašao je iz igre slogova reči ,,SKALAR” – fizička veličina koja nije odredjena pravcem i smerom, već samo intenzitetom. Čime se bend vodi i danas, bez pritiska i uslova da njihova muzika bude usko žanrovski odredjena. Kasnije se bendu pridružije Duško Jovanović (bas) čime novonastali trojac, koji čine dve bas gitare u eksperimentu sa raznim efektima, energičnim ritmom i vokalom, dobija karakterističan zvuk, koji je publika vrlo brzo zapazila nakon čega su se bendu ukazale prilike da nastupa kao predgrupa, na raznim koncertnim manifestacijama u Kragujevci i drugim gradovima u Srbiji, sa poznatijim bendovima: Bjesovi, KBO!, Kanda Kodža i Nebojša, Irie Fm, Thimble, Popečitelji…

The Bite (Beograd)
Ideja o bendu koji će imati energiju panka, čvrste rock’n’roll rifove, pevljive refrene i osećajnost bluza javila se još pre mnogo godina. Ideja je sazrevala, dok su članovi svirali po drugim bendovima, menjala se i THE BITE je tražio ljude koji su rasli na ulicama, i koji imaju tu „glad“ potrebnu za dobru svirku, ljudi koji su bili i biće deo ekipe, a opet mogu da doprinesu svojim sopstvenim pečatom, potpisom, ljude koji slušaju, sviraju i žive različitu muziku, a mogu bez problema da stanu rame uz rame i naprave nešto novo.
Svoj prvi demo snimak bend je uradio u novembru 2003. godine, a 2005. godine izdat je album “HERE COMES THE BEAT”. 2011, bend snima EP “MAKE YOU MINE”, a godinu dana kasnije počinje snimanje albuma “LIFE”, I kao najava albuma izlazi EP “MORE OF THE SAME”.
Od 2016. godine, bend radi u novoj postavi, nova pevačica benda je Ljiljana Zdravković, a bubnjar Nebojša Brkić. U junu 2016, izdaju novi singl “LIES“.

UV (Novi Sad)
UV je bend koji je nastao u maju 2016. godine u Novom Sadu. Bend se bavi isključivo autorskim radom i trenutno snima svoj prvi studijski album. Članovi benda su Petar Banjac (bubnjevi, vokal), Filip Grubač (bas gitara) i Igor Sakač (gitara, vokal). Svi članovi benda su svirali u novosadskom bendu Uvertira i nakon raspada benda Igor, Petar i Filip osnivaju novi bend UV i počinju sa radom na novim pesmama.

Infinitiv (Požarevac/Beograd)
Infinitiv je tročlani sastav nastao u Požarevcu krajem 2010. godine koji danas radi i stvara u Beogradu. 2012. godine su izdali svoj prvi EP pod nazivom ,,Deep inside“. Posle dosta svirki širom Srbije i učešća na festivalima i takmičenjima (BDFL 2013, Majska gitarijada 2012), bend krajem 2013. objavljuje svoj prvi album “U beskraj“, sa opcijom free download-a preko Nocturne magazine-a. Nakon toga, bend započinje koncertnu promociju pesama sa prvog albuma, kao i izradu i promociju pesama koje ce se naći na drugom albumu čije je objavljivanje planirano za kraj 2016. ili tokom 2017. U julu 2016. bend osvaja prvo mesto na Kuršumlijskoj gitarijadi

Viva Vops (Beograd)
Jednog dana grupa softificiranih ratnika na kometi Spichotrsh iz udaljene galaksije Pivski put pogodila je prelepu planetu zemlju. Vrlo brzo adaptirani na postojeću globalnu situaciju i baš u zemlji Srbiji ničim izazvano upoznaju čari kafane i frekvenciju koju zemljani zovu muzika. Razvijenim telepatskim moćima jako brzo uspostavljaju koheziju stila i života timskih ratnika koji stvaraju uzvišeno biće Voltron. Njegova ključna potreba i duševna hrana je piće koje vi zemljani zovete Pivo. U duhu kulture praćene veštinom svakog pojedinca grade instituciju koja za divno čudo dobija ime VIVA VOPS. Svojim uzvišenim tehnologijama počinju i grade stvaranje muzičkog opusa sa radnim nazivom “Hipnotisana Ovca”. Vrlo brzo izlaze u etar Beogradske scene!


Revijalni deo:
Nastup bendva TRNjE, BULEVAR VODENIH MOZAIKA, EVOLUCIJA

Festival BARF 2016. će otvoriti grupa Trnje, pobednici festivala 2016. godine, na osnovu glasova publike
U revijalnom delu festivala, posle takmičarskog dela nastupiće bendovi, inače članovi URMUS-a, Bulevar vodenih mozaika i Evolucija
Nagradni fond
Prva nagrada koju dodeljuje SOKOJ za najbolji autorski bend je 100.000,00 dinara i direktan plasman u kvalifikacioni ciklus (polufinala) Bunt rok festivala 2017. godine
Druga nagrada koju dodelju organizacija PI za najbolje izvodjenje je 50.000,00 dinara
Treća nagrada (nagrada publike) koju dodeljuje URMUS i muzički studio MAŠINA 23 je 25 sati snimanja u muzičkom studiju MAŠINA 23.
Dodatne nagrade
Pobedniku festivala audio i video produkcija dBox, koja ujedno i snima čitav festival (audio+video), dodeljuje specijalnu nagradu – gostovanje u emisiji dBox session
Svi bubanjari finalisti dobijaju komplete palica firme STUNNER
Prvu i drugu nagradu, kao i prethodnih godina dodeljuje stručni žiri čija će imena biti naknadno objavljena.

Komentari