5. WORLD MUSIC FESTIVAL “TODO MUNDO”

Jedini međunarodni world music festival u Beogradu, „Todo Mundo“ stigao je do svog prvog malog jubileja – petog izdanja.  Dom omladine Beograda i Udruženje „Ring Ring“, ovog aprila će ponovo predstaviti raznolikost koja krasi world music i privlači pažnju domaće publike već godinama.

Festival će biti održan od 19. do 25. aprila u Domu omladine Beograda, na Fakultetu muzičke umetnosti i u Studiju 6 Radio Beograda.

Na programu će se naći portugalski world music, u liku pevača i gitariste Serđua Godinjua, libanski duo Praed, tradicionalna muzika Irana, koju izvodi maestro na nacionalnom instrumentu kemenčeu Shervin Mohajer, te neka od najvećih imena balkanske muzike: ženski kvartet Madame Baheux iz Beča (najzapadnije tačke muzičkog Balkana) uspeo je da kombinuje sopstvene kompozicije sa muzikom Srbije, Makedonije i Bosne, a mađarski Söndörgő nastavljači su tradicije južnoslovenskih naroda u Mađarskoj. Domaćoj publici je dobro poznat Damir Imamović, koji će se prvi put predstaviti našoj publici nastupajući sa svojim kvartetom Sevdah Takht. Među sve brojnijim i popularnijim „sevdah“ sastavima iz Bosne, ovaj kvartet će skrenuti pažnju i svetske publike,  jer će im, baš u vreme nastupa na Festivalu, biti objavljen novi album za Glitterbeat, izdavačku kuću koja je već drugu godinu uzastopno proglašena za najboljeg world music izdavača. Beogradski sastav Čudesmo će najaviti festivali 16. aprila, besplatnim nastupom u okviru manifestacije povodom Svetskog dana vinila na Cvetnom trgu.

 

Edukativni aspekt festivala „Todo Mundo nije izostavljen ni ove godine. Sastav Söndörgő će na Fakultetu muzičke umetnosti održati muzičku radionicu na kojoj će predstaviti rad Tihomira Vujičića, poznatog etnomuzikologa, koji je istraživao i beležio muziku južnoslovenskih naroda u Mađarskoj.

 

Festival su podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Mađarski institut za kulturu, Austrijski kulturni forum, Ministarstvo kulture Irana, Grad Bern, Pro Helvetia, Kanton Bern, SIS, Instituto Camoes i RTS.

 

Program World Music Festivala „Todo Mundo“ 2016:

 

19.04. u 21.00 Studio 6 Radio Beograda – ulaz slobodan

Sergio Godinho Trio (Portugal)

 

23.04. u 19.30 Velika sala Doma omladine Beograda, cena ulaznice 800 dinara

Shervin Mohajer (Iran)

Damir Imamović Sevdah Takht (BiH, Hrvatska, Srbija)

 

24.04. u 19.30 Velika sala Doma omladine Beograda, cena ulaznice 500 dinara

Madame Baheux (Austrija, Srbija, BiH, Bugarska)

Söndörgő (Mađarska)

Praed (Liban)

 

25.04. u 12.00 Fakultet muzičke umetnosti – ulaz slobodan

Söndörgő (Mađarska)

Komentari