34. BDŽF prateći program: Mona Nheili Trio feat. Ivan Radivojević & Rastko Obradović

Mona Nheili – klavijature, Dunja Popović – kontrabas, Bogdan Đurđević – bubnjevi; profesori: Ivan Radivojević – truba i Rastko Obradović – saksofon

Ulaz je slobodan!

Foto: Miroslav Dragojević

 

Muzička škola „Stanković“ osnovana je 1911. godine, pod pokroviteljstvom Nj.V. Kralja Petra Prvog Karađorđevića. Najpre je radila u okviru Pevačkog društva „Stanković“. Ime je dobila po kompozitoru Korneliju Stankoviću, koji je imao pionirsku ulogu u zapisivanju i harmonizovanju građanskih pesama i narodnih napeva. Kroz školu prošli su brojni priznati umetnici, kojima su predavali vrsni pedagozi i muzički eksperti. Prvi direktor bio je Stanislav Binički.

U školi je 1993. godine osnovan prvi odsek za džez muziku u jugoistočnoj Evropi, postajući primer mnogim institucijama u regionu. Profesorski kadar čine istaknuti domaći džez muzičari – Jelena Jovović, Rastko Obradović, Ivan Radivojević, Boris Lemaić, Aleksandar Grujić, Predrag Revišin, Dušan Ivanišević i Nebojša Kostić. Mnogi učenici nastavili su svoje školovanje na prestižnim džez akademijama u inostranstvu, među kojima i Dušan Vukmirović, Petar Krstajić, Miloš Čolović i Ognjen Gotovčević. Festival redovno organizuje radionice i susrete sa učesnicima manifestacije, a mali sastavi formirani od polaznika škole nastupaju u pratećem programu.

Komentari