34. BDŽF prateći program: Denis Nikičić Quartet (Srbija) feat. Enrico Zanisi (Italija) 34. БЏФ пратећи програм: Денис Никичић Quartet (Србија) feat. Enrico Zanisi (Италија)

Denis Nikičić – gitara, Miljan Mitrović – klavijature, David Gegić – kontrabas, Nikola Banović – bubnjevi; gost: Enrico Zanisi (Italija) – klavijature.

Ulaz je slobodan!

 

Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu (FMU) je osnovan 1937. godine, kao Muzička akademija sa 7 odseka, da bi u međuvremenu prerasla u instituciju koja danas, na osnovnim akademskim studijama, organizuje nastavu na 13 studijskih programa. Od školske 2011/2012. godine FMU je nosilac TEMPUS projekta, kojim se uvodi interdisciplinarnost u muzičke studije u zemljama Zapadnog Balkana u skladu sa evropskim standardima. Ovaj projekat je omogućio osnivanje Katedre za džez i popularnu muziku (2012), nakon višedecenijskih napora. Njeni članovi su Vladimir Nikolov (šef katedre), Aleksandar Cvetković (šef odseka), Dragan Ćalina, Luka Ignjatović, Novak Mijović, Vanja Kevrešan, Sava Miletić, Milan Nikolić, Vesna Petković i Anđelko Stupar. Zahvaljujući projektu, kao gostujući profesori do sada su angažovani brojni istaknuti džez umetnici, među kojima Aleksandar Milošević, Bojan Zulfikarpašić, Mišel Hendriks, Sajmon Rigter, Stjepko Gut… Mali sastav studenata džez odseka nastupiće sa mladim italijanskim kolegom Enrikom Zanisijem u pratećem programu ovogodišnjeg izdanja festivala.

 

Pijanista i kompozitor Enriko Zanisi odrastao je u porodici klasičnih muzičara i pedagoga, od malih nogu pokazujući želju da nastavi kućnu tradiciju. Učio je klasiku, ali sanjao da postane roker, dok se u petnaestoj godini nije zatekao na letnjem džez kampu u Sijeni. Ovo iskustvo otvorilo mu je novi svet. Završio je klasični klavir na konzervatorijumu Alfredo Kasela u Lakili, a školovanje u domenu džeza nastavio u SAD, pa opet u Italiji.

 

Foto: Serena Vittorini

 

Objavio je šest albuma pod svojim imenom: četiri u triju, jedan u duu sa saksofonistom Matijom Cigalinijem, solo klavirski album, kao i trio sa gudačima Quatuor IXI. Snimio je i petnaestak albuma kao sajdmen. Osvojio je niz nagrada na raznim konkursima u Italiji, a 2012. godine je izabran za “najvećeg novog talenta” u glasanju kritičara magazina Musica Jazz. U dosadašnjoj karijeri Zanisi je nastupao na brojnim evropskim scenama, kao i u Africi, Aziji, Latinskoj i Južnoj Americi. Među uvaženim džezerima sa kojima je radio su i Šila Džordan, Dejv Libmen, Endi Šepard, Đovani Tomaso, Roberta Gambarini, Frančesko Kafizo i Stefano Di Batista, između ostalih.

Enriko Zanisi u Beogradu boravi od 11. oktobra do 8. novembra 2018. u okviru rezidencijalnog programa u organizaciji Asocijacije italijanskih džez muzičara, koji je realizovan u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu. Beogradski džez festival, kao član Evropske džez mreže, je jedan od Enrikovih domaćina u Beogradu.

 

 

Komentari