33. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL: VEČE SEĆANJA NA MILIVOJA MIĆU MARKOVIĆA

Beogradski džez festival organizuje veče sećanja na svog dugogodišnjeg umetničkog direktora i velikana naše džez scene, Milivoja Miću Markovića, koji je letos preminuo u Beogradu.
U sredu, 25. oktobra od 20 časova, u Velikoj sali Doma omladine Beograda, sa posebnim muzičkim posvetama, nastupiće Big Bend RTS-a i učenici džez odseka Muzičke škole „Stanković“: Katarina Kočetova, Marko Ćurčić i Bogdan Đurđević sa profesorima Ivanom Radivojevićem i Rastkom Obradovićem.

Obe institucije naše džez scene svojevremeno je svojim radom zadužio upravo legendarni Mića “Koltrejn”.

Posebna obraćanja Vojislava Bubiše Simića, Radmile Stanković i Vojislava Pantića, osvetliće nam jedinstvenu i izuzetno značajnu karijeru Miće Markovića. Kao savremenici, prijatelji i saradnici iz različitih generacije, svedočiće o njemu kao čoveku, profesionalcu i značajnoj kulturnoj figuri jednog doba.

U okviru programa biće prikazan i film „Some Memories“ u režiji Marte Vukotić, koji beleži pripremu i rad oko oproštajnog koncerta legendarnog Seksteta Marković-Gut, koji je organizovan na Beogradskom džez festivalu 2009.

Ulaz je slobodan.

 
Milivoje Mića Marković (1939–2017), džez saksofonista, klarinetista, kompozitor i aranžer, bio je jedna od najharizmatičnijih ličnosti jugoslovenske i srpske džez scene. Kao ključni solista i dirigent Džez orkestra RTB, te lider brojnih combo džez sastava (Sekstet Marković-Gut, MP South Quartet…), duboko je uticao na njeno unapređenje i razvoj u skladu sa savremenim svetskim tokovima.

Rođen je 20. marta 1939. u Zagrebu, a gimnaziju i Muzičku školu “Franjo Kuhac” pohađao je u Osijeku. U Beograd dolazi 1957. godine i nakon položene audicije postaje član Udruženja džez muzičara Beograda. Upisao je studije prava i paralelno nastavio školovanje u muzičkoj školi Josip Slavenski, u kojoj je 1959. godine diplomirao. Godine 1972. godine napisao je izuzetno upečatljivu muzičku temu za film i TV seriju Otpisani, pravi classic snimljen na retkom primerku ručno pravljene miksete sa keramičkim cevima. Zajedno sa Stjepkom Gutom vodio je uticajni Marković-Gut sekstet sa kojim je nastupao na evropskim džez festivalima – njihova muzika zabeležena je na pet samostalnih LP-ja. Sa Milošem Petrovićem kasnije osniva “M&P South Quartet“, etno-džez orijentacije, koji je snimio dva CD-a. Autor je plana i programa nastave za džez klarinet i saksofon za muzičke škole u Srbiji, a sam je držao klasu saksofona i klarineta na Muzičkoj školi “Stanković” u Beogradu. Tokom karijere postao je nosilac mnogobrojnih nagrada i priznanja.

Na Beogradskom džez festivalu nastupao je veliki broj puta u glavnom programu, kao i na džem sešnima, a od 1976. bio je član programskog saveta festivala. Po obnavljanju manifestacije ponovo je postao član Saveta, potom Odbora, a 2014. i Umetnički direktor festivala. Na otvaranju prošlogodišnje manifestacije uručena mu je i plaketa kojom je imenovan za doživotnog člana odbora i počasnog stanovnika „Džez planete“.

 

Komentari